Festa i tast del 1r Concurs de Ratafia de Terrassa

No Comment

Us volem presentar, alhora de convidar-vos, a la Festa i Tast del 1er Concurs de Ratafia de Terrassa. La nostra Colla, conjuntament amb la col·laboració de l’Ateneu Terrassenc i la participació de Licors Portet i el Cafè Teatre de Terrassa, us esperem el proper diumenge 11 d’octubre, durant tot el dia, a l’espai dels Bellots.

La garrafa amb els ingredients per a la ratafia. La garrafa amb els ingredients per a la ratafia.

A tots els organitzadors ens va semblar una gran idea de realitzar a Terrassa el 1er Concurs de Ratafies artesanals. Un licor que viu uns moments de gran difusió, tan en la seva vessant casolana com si és el produït professionalment.

En diuen la beguda catalana per excel·lència, per bé que és tradició, sobretot, en uns territoris molt concrets de les comarques gironines, del Pirineu de Lleida i part d’Osona. Ara la ratafia està vivint un moment d’expansió. En l’última dècada, els productors han doblat el nombre d’ampolles que treuen al mercat, i certifiquen com se n’ha estès el consum i s’ha posar de moda entre la gent jove.

Hi ha tres marques importants de Ratafia: Raiers, a la Pobla de Segur, Bosch, a Osona i Russet, a Olot. Però cada vegada surten més petits productors perquè la beguda dels avis s’ha convertit ara en la beguda de moda entre els joves.

Coneguts noms de la gastronomia catalana com Josep Roca, del Celler de Can Roca, lloen les virtuts d’aquest licor que tradicionalment feien servir els avis per curar el mal de panxa.

“És una beguda que s’ha de convertir en tòtem en el país català. Crec que és una beguda tòtem en el sentit d’unió, comunió social, antropològica, de sentiment de país, d’identitat i d’arrelament al paisatge, però també a les generacions passades”.

Coneguda més enllà de les seves fronteres tradicionals, el seu consum es comença a estendre per tot Catalunya. I molta gent, se la fa a casa.

En la seva elaboració no hi poden faltar les nous verdes. Camamilla, romaní, farigola, gingebre en pols, macís… són algunes de les divuit plantes i espècies que es fan servir per fer la ratafia. Una vegada tinguin totes les plantes, les barrejaran amb crema d’anís i les deixaran reposar a sol i serena quaranta dies. Les casolanes tenen l’encant que, cada any, surten diferent.

I per poder mostrar aquesta diversitat en els resultats d’aquests productes artesans, han anat apareixent una gran quantitat de Concursos i Fires de la Ratafia: 

Ja des de 1982 el concurs de Santa Coloma de Farners. I a més: La Festa de la Ratafia de l’Anoia, la Festa de la Ratafia del Baix Montseny, el Concurs de Ratafia del Pallars. Sort. Concurs de Ratafia i Coca de Ratafia de Caldes de Malavella, Concurs de Ratafia de Campllong, Concurs de Ratafia embruixada de Centelles, Concurs de Ratafia de l’Aplec de Jonqueres de la Creu Alta. I molts d’altres.

I importants fires, com les de: Santa Coloma de Farners, Besalú, Centelles…

Com us dèiem en començar, volem que Terrassa també hi sigui present, per això hem volgut fer un Concurs amb Taller de Ratafia inclòs. I avui us presentem el Programa d’activitats de la Festa i Tast del 1er. Concurs de Ratafia de Terrassa del diumenge 11 d’octubre. Però per que aquest acte sigui tan destacat com és mereix la nostra ciutat, necessitem de la vostra presència.

1r. Concurs d’elaboració de Ratafia.

Festa i Tast del 1r. Concurs de Ratafia. Diumenge 11 d’octubre.

A l’espai d’entitats dels Bellots: Carrer de la Terra, 5

Programa

10 hores: Recepció al recinte. Esmorzar de carn a la brasa(*).

11:30 hores: Gincama de jocs tradicionals: Estira i arronsa, Bitlles Catalanes, Concurs de”titius”, etc. Inscripció gratuïta.

13 hores: Tast i veredicte de les Ratafies presentades al concurs.

13:30 hores: Dinar de germanor, de forquilla i ganivet.(*)Tiquet 10 €

(*) Imprescindible confirmar l’assistència, tan per l’esmorzar com per al dinar.

Organitza: La Colla dels Federins

Amb la participació de Licors Portet, i del Restaurant Café Teatre.

Amb la col·laboració de l’Ateneu Terrassenc..

Amb el suport de: L’Ajuntament deTerrassa. Diputació de Barcelona. Generalitat de Catalunya.

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari