La Fira del Llibre Feminista neix com una proposta del Moviment Popular de Sabadell per crear un espai d’autoorganització de les dones i els moviments feministes. Servirà com a punt de trobada de les editorials que treballen a la zona per difondre recursos i materials bibliogràfics, creats per dones o de temàtica feminista que promoguin la igualtat i l’apoderament femení.
Durant tot el dissabte, 28 de maig, a la Plaça del Gas de Sabadell, tindran lloc diferents debats, xerrades, presentacions de llibres i activitats poètiques complementàries que estimularan l’intercanvi d’idees i reflexions entorn el feminisme i la problemàtica social de l’ofensiva patriarcal.
Les activitats tindran lloc al carrer perquè és necessari que les classes populars recuperem l’espai públic com a centre de la nostra activitat política i reivindicativa. Perquè el carrer és l’espai de socialització i comunicació, i perquè és un espai negat a les dones en tant que és escenari de contínues agressions sexistes.
10:00h Obertura de la fira i l’espai d’exposició.
11:00h Contacontes infantil.
Atzars, contes per volar, a càrrec de Sherezade Bardají a l’espai de la bibliocarpa
Espectacle familar de narració oral i petites andròmines adreçat a nenes i nens a partir de 4 anys.
Diuen que va haver-hi una nena que va somiar lletres enganxades, lletres juntes i abraçades. I les paraules van arribar; paraules d’una nena, d’una noia, d’una dona!
Organitza: Ajuntament de Sabadell · Hi col·labora: Diputació de Barcelona
12:00: Xerrada: “ Dones i revolució: Una mirada internacionalista”
Una mirada internacionalista sobre el paper de les dones en els processos revolucionaris. Amb la intervenció de:
Inty Maleywa
Malena Laverde més coneguda pel seu sobrenom artístic, Inty Maleywa, pren el seu nom de la paraula Quechua Inti, que significa el sol i el foc constant, i Maleywa, també d’origen Quechua i que significa lluita per la vida. La seva obra pictòrica recorre la història del conflicte Colòmbia des dels anys 20, fins a principis de la dècada del 2010, amb l’entrada dels diàlegs de pau. Guerrillera, artista, i estudiosa de la història de la guerrilla, la seva obra ha estat presa per les FARC com un llegat de memòria viva dels més de 50 anys de lluita a Colòmbia.
Inty va entrar a les FARC el 2003, tenia 22 anys i estava recentment graduada de Publicitat a la Universitat Bolivariana de Medellín. Explica que el seu ingrés es dóna per decisió pròpia, motivada en part per les amenaces que van patir companys propers seus. Estant a prop del seu grau, Malena feia classes de cultura i feia treball social amb infants de les poblacions properes a Medellín properes, en el seu grup havien membres del Partit Comunista, però afirma que no sabia que algun era guerriller. Una nit en tornar a casa als afores de Medellín, en la qual vivia amb altres dos estudiants, va trobar que algú havia entrat i havia calat foc a les plantes i els gats que tenien de mascotes, deixant una nota amb el missatge “guerrillers “.
13:30: Vermut musical
Vermut musical amb el grup musical Ketekalles, a l’espai del Racó del campanar.
14:30: Dinar popular i solidari
Dinar popular, a càrrec del grup de suport a l’Elgio, raper sabadellenc, condemnat a presó per l’Audiència Nacional. Si voleu més informació sobre el cas, podeu consultar els perfils del seu grup de suport aquí.
16:30h Ruta històrica teatralitzada pel centre de Sabadell
18:00h Taula rodona: “Construïm la República feminista”
Amb la participació de:
Maria Colera Intxausti
(Donostia, 1972) llicenciada en Filologia Basca (Universitat de Deusto), màsters en Interpretació de conferències (UEM) i en Construcció i representació d’identitats culturals (UB). Traduccions més destacades: A Room of one’s own de Virginia Woolf (EN>EU) [Gela bat norberarena, Consonni, 2013], La plus belle histoire du monde d’Hubert Reeves (FR>EU) [Munduko historiarik ederrena, Gaiak, 2006], Ni ez naiz hemengoa de Joseba Sarrionandia (EU>CA) [Jo no sóc d’aquí, Pol·len Edicions, 2014]. I per a Godall Edicions ha traduït, conjuntament amb Ainara Munt, el recull de contes d’Iban Zaldua Enlloc, mai (2015).
És militant de l’Esquerra Independentista.
Bel Olid
En realitat, l’única cosa important que heu de saber de mi és que llegeixo. Llegeixo sempre, tot el que trobo, compulsivament. Els cartells si vaig pel carrer, les etiquetes del xampú si sóc a la dutxa, el diari de la senyora que tinc al costat si vaig amb metro. I llibres, és clar. Molts llibres.
Però potser no en teniu prou. Potser voleu saber altres coses. És estrany mirar enrere per parlar de la vida quan no has arribat als 40 i et fa l’efecte que tot el que has fet de remarcable és ser feliç alguna estona.
Vaig néixer a Mataró el 1977. En aquells anys de democràcia incipient, en un barri d’immigrants allunyat del centre i del mar que llepa la llarga platja de la ciutat, l’escola va tenir un pes tan enorme que de vegades em demano què hauria passat, on hauria acabat, si la mare hagués tingut mandra i en comptes de dur-me a l’escola pública nova que teníem a deu minuts de casa m’hagués dut a la que hi havia just al davant, també pública però que encara arrossegava el pes de l’educació franquista.
20:00h Lectura del manifest de la fira
20:15h Espectacle de foc a càrrec de les bruixes del nordSom persones, empreses i organitzacions de Sabadell que fem del treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum crític, les finances ètiques, les monedes comunitàries, la gestió sostenible i la distribució solidària, les arrels d’una economia democràtica, justa i sostenible.
La Fira: Són persones, empreses i organitzacions de Sabadell que fan del treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum crític, les finances ètiques, les monedes comunitàries, la gestió sostenible i la distribució solidària, les arrels d’una economia democràtica, justa i sostenible.
Formen part de XES Sabadell, amb Can Capablanca, El Velòdrom, les cooperatives de consum: Remenant les cireres, Teixit de la terra, Treu banya i Tocant la pera, grups locals de Som Energia, Fiare Banca Ètica i Coop57, integrants de Crida per Sabadell i sòcies individuals.
S’han articulat per promoure l’economia social i solidària a Sabadell, oferint un espai d’assessoria d’economia solidària i transformadora, tant per a noves iniciatives com per a ciutadania interessada en un canvi de model. Podeu trobar-nos tots els dimecres de 18:30 a 20:00 h al Casal Can Capablanca.
Bruixes del Nord, va nàixer espontàniament a partir d’un grup de dones que formaven part de les Associacions de veïns de Torreguitart i Ca N’Oriach i que sempre s’havien mogut entre els Diables de Can Deu i el Drac de Sabadell. Amb la intenció de crear una versió femenina dels diables, i amb la decidida determinació d’impulsar esdeveniments de caire solidari per causes justes i de participar i formar part de l’ampli ventall d’activitats culturals de la ciutat, van ser les pioneres a Catalunya en crear un grup de correfoc, exclusivament per dones; amb molta il·lusió i ganes d’oferir grans espectacles de foc.
Des de 1987, la colla, tot i que la vessant pirotècnica és exclusiva de les dones, elles són les que tiren el foc, la colla no ha estat mai tancada a la participació dels homes que des de sempre hi han estat presents en qualitat de tabalers, i des de 2012, són els responsables d’acompanyar el Gripau de les Bruixes del Nord.
El Moviment Popular de Sabadell és una xarxa de col·lectius creada a inicis del 2000 a la ciutat de Sabadell, col·lectius de caire popular i transformador membres de l’esquerra anticapitalista i independentista. Aquests treballen en àmbits diversos i junts, dia a dia per construir una alternativa real a la ciutat, comarca i país treballant conjuntament i també amb d’altres col·lectius espais i plataformes.
Deixa un comentari