‘Les forces motrius de la revolució’, presentació del llibre del dirigent i pensador marxista Joaquim Maurín

No Comment

La llibreria Synusia i l’editorial Tigre de Paper us conviden a la presentació de Les forces motrius de la revolució el pròxim dijous 14 de març a les 19h.

Per a la presentació ens acompanyaran:

Laure Vega, diputada de la CUP

Gerardo Pisarello, diputat d’En Comú Podem

Albert Portillo, co-editor del llibre.

Sobre el llibre:

La reedició d’escrits de Maurín inèdits en català, en el cinquantenari del militant i pensador més original del marxisme català.

Aquesta antologia es compon de dues parts de l’obra de Joaquim Maurín inèdites en català. Per un cantó, suposa la traducció al català d’un llibre de Maurín, La revolució espanyola, mentre que per l’altre implica principalment la publicació dels articles que ell mateix va escriure originalment en català a la premsa del Bloc Obrer i Camperol.

La revolució espanyola és un llibre escrit a finals de 1931, amb la Segona República ja proclamada, que passa revista a totes les mancances del nou règim. La monarquia era als ulls de Maurín la clau de volta de la dictadura de classe de la burgesia, i aquest fet, que el republicanisme tradicional semblava incapaç de comprendre, era totalment evident per al moviment obrer.

Per això, aquí trobem compresa la tesi segons la qual la revolució democràtica només la pot emprendre una coalició de forces motrius: la pagesia, el proletariat i els moviments d’emancipació nacional. Com ell mateix escriuria: «El vertader generador de la democràcia no és la burgesia, sinó la classe treballadora.»

Un llegat estratègic per a la posteritat que no sempre ha estat reconegut malgrat que conté els ingredients per a la revolució democràtico-socialista. El cinquantenari de la seva mort, el 5 de novembre de 1973 a Nova York, a l’exili, constitueix una ocasió immillorable per retre homenatge al militant i pensador més original del marxisme català.

Deixa un comentari