‘L’última humiliació’ i ‘Com combatre el feixisme i vèncer’, entre les novetats de tardor de l’editorial Tigre de Paper

No Comment

Ja fa dies que l’estiu ha quedat enrere (bé, meteorològicament parlant, encara no ha marxat del tot). A Tigre de Paper han començat el curs carregats de novetats per omplir de lectures compromeses aquesta tardor.

Amb el hashtag #7setmanes7llibres, van descobrint al llarg d’aquestes setmanes les novetats que publiquen entre setembre i octubre. Novel·la amb compromís, assaig, novel·la gràfica i crònica social.

I quines són? Doncs aquestes set:

‘L’última humiliació’, de Rea Galanaki

‘Com combatre el feixisme i vèncer’, de Clara Zetkin

‘Fugim!’, de Marcelo D’Salete

‘Cop d’estat’, de Stephen Kinzer

‘Apòstols i mercaders’, de Pere Foix

‘Caminant amb els camarades’, d’Arundhati Roy

‘El verd és el nou lila’, d’Onintza Irureta

A més, els agrada explicar que han arrencat el curs amb moltes activitats: van ser a la Setmana del Llibre en Català, han portat de gira l’escriptora grega Rea Galanaki a presentar el seu llibre i també han estat a les fires Mercat de Lletres d’Igualada i LiberisLiber de Besalú.

I anuncien que les properes setmanes els trobareu a les FESC-Fira d’Economia Solidària de Catalunya (25 al 27 de novembre) i a la Plaça del Llibre de València (30 d’octubre al 3 de novembre).

L’última humiliació
Autora: Rea Galanaki
Traducció: Mercè Guitart
Col·lecció: Narratives
Pàgines: 240
Data de publicació: setembre 2019
Mida: 45×225
Isbn: 978-84-16855-48-3

Sinopsi

Grècia es veu immersa des de 2008 en una de les crisis més greus de la seva història. La fallida econòmica, que alhora és una catàstrofe social, fins i tot humana.

A L’última humiliació, Rea Galanaki fa una radiografia de la «crisi grega» en una obra polifònica, amb personatges representatius de l’actual societat grega. Les protagonistes són dues dones jubilades, castigades per la vida, que es veuen empeses a la mendicitat, els seus fills (un anarquista que va en contra del sistema i un neonazi que vol esbatussar immigrants), un polític corrupte i una assistent social plenament dedicada a la seva tasca.

Tot plegat en una Atenes degradada, i posant en relació les manifestacions del febrer del 2012, l’època més dura de la crisi grega, amb la revolta de la Politècnica del 1973, durant la dictadura dels Coronels.

L’autora ens ofereix una novel·la social exquisida, una epopeia de la monumental plaça Síndagma i dels carrers d’Atenes, una balada melancòlica dels sensesostre, dels captaires, una narració lírica dels vaivens de l’ànima: la nostàlgia, els remordiments, els fracassos, la passió i la llibertat.

La manera amb què Rea Galanaki afronta els temes més importants de la història grega recent la col·loquen entre els escriptors més grans de la narrativa grega contemporània.

Rea Galanaki (Iràklio, Grècia, 1947)

Rea Galanaki va néixer a Iràklio, Creta, el 1947. Va estudiar Història i Arqueologia a Atenes, durant la dictadura. Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha publicat narrativa, relats, llibres de poemes i assaig.

Entre altres distincions, ha estat guardonada dues vegades amb el Premi Nacional de Literatura de Grècia, cosa que la confirma com una de les millors escriptores gregues contemporànies.
Les seves obres s’han traduït a quinze llengües i ‘L’última humiliació’ és la primera obra d’aquesta autora que es tradueix al català.

Com combatre el feixisme i vèncer
Autora: Clara Zetkin
Traducció: Daniel Escribano
Col·lecció: Assaig
Pàgines: 144
Data de publicació: setembre 2019
Mida: 120×170
Isbn: 978-84-16855-49-0

Sinopsi

Com combatre el feixisme i vèncer? Va ser una pregunta clau que es va fer la marxista i feminista alemanya Clara Zetkin quan va saber anticipar el creixement de l’extrema dreta i els perills que l’acompanyaven. En aquest text de 1923 va deixar palesa la importància de combatre’l i guanyar-li la partida.

La conjuntura actual té molts paral·lelismes amb el moment en què Zetkin va escriure el text. És per això que hem volgut recuperar aquest document únic i pioner, on analitza els factors que propicien el creixement del feixisme, caracteritza la naturalesa d’aquesta ideologia i acaba traçant unes línies magistrals sobre per què i com s’ha de combatre.

Davant d’aquest perill no podem restar passius ni ignorar-lo, cal identificar la urgència de la problemàtica amb l’extrema dreta i barrar el pas al creixement d’aquests discursos d’odi que s’alimenten de la inestabilitat generada per un capitalisme cada vegada més salvatge.  És per això que aquesta edició compta amb un extens anàlisi introductori de mans de John Riddle i Mike Taber, coneixedors de l’obra de Zetkin, i un pròleg de Miquel Ramos, periodista expert en l’extrema dreta als Països Catalans.

Clara Zetkin (1857-1933)

Clara Zetkin va néixer a Wiederau, Saxònia, el 1857. Va ser una militant i teòrica marxista alemanya i es va significar en la defensa dels drets de les dones. Va tenir un paper rellevant a la II Internacional Comunista.

Va formar part del Partit Socialista Alemany, però en va sortir quan la formació va defensar la participació a la IGM i es va vincular a la Lliga Espartaquista de Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht. Posteriorment va participar en la creació del Partit Comunista Alemany (KPD), del qual va ser diputada al Reichstag entre 1920 i 1933. Davant l’ascens del nazisme, es va exiliar a Moscú, on va morir el 1933.

Related Articles

Deixa un comentari