Neix la Ballada Popular de Gitanes de Terrassa, la primera edició de la festa serà el pròxim 17 de febrer

No Comment

La primera edició de la festa se celebrarà el 17 de febrer

Ball de Gitanes durant la cercavila de la 5a Culturassa, 18 d’abril del 2018. Foto: PV

Ja fa uns mesos que es bullia l’olla i avui s’ha presentat la primera Ballada Popular de Gitanes de Terrassa. Gràcies a l’impuls de diferents grups de cultura popular com l’Esbart Egarenc, La Xemeneia, l’Aula de Música Tradicional Terrassenca o la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Catalana així com persones a títol individual, s’ha pogut crear la primera ballada de gitanes del Vallès a Terrassa. 

La ballada de gitanes és un ball típicament de Carnaval de la zona del Vallès, es fa en formació de diverses colles de parelles, que salten i ballen al ritme de la música. 

En nombroses poblacions vallesanes ja es fa una ballada popular de gitanes i Terrassa es vol unir a aquesta tradició que combina cultura popular, festa i ciutat. Algunes de les més conegudes són les Gitanes de Rubí, Sant Celoni o les de Sant Cugat del Vallès, però també ciutats com La Garriga o Granollers compten amb el seu propi ball de Gitanes. 

Aquesta serà una activitat que se celebrarà el dissabte dia 17 de febrer a les 12 h a la Plaça Vella i comptarà amb una ballada multitudinària de Gitanes amb coreografia i música pròpia de la ciutat de Terrassa. En aquesta dansa hi podrà participar tothom que ho vulgui, a partir de 16 anys, hagin ballat o no en un grup de cultura popular. 

Per fer-ho possible, la Raquel Sànchez amb la col·laboració de la Marta Clapés han adaptat la coreografia del ball i la Càrol Duran n’ha arranjat la música. Tot ha sigut basant-se en altres Gitanes que se celebren ciutats d’arreu del Vallès. 

Antigament, es celebraven en dies de festa, com ara Carnavals, casaments o Festes Majors. Per això mateix la Ballada de Terrassa se celebrarà la setmana després de Carnaval. Es comprenen d’unes estructures coreogràfiques i musicals molt marcades: com ara el Galop d’Entrada, les Catxutxes, el Xotis, la Jota o la Contradansa, entre d’altres i tindrà una durada d’una mitja hora. 

Cal remarcar que aquesta modalitat de Ball de Gitanes és la tradicional a les comarques vallesanes, però també existeixen els Balls de Gitanes provinents del sud de Catalunya i el País Valencià que són les que es ballen amb cintes i que a la ciutat el grup Ball de Gitanes de Terrassa dansa i en fa difusió des de fa deu anys. 

S’espera que la primera edició tingui una molt bona rebuda a la ciutat i que es pugui fer una ballada nombrosa i molt lluïda. Per participar de la Ballada Popular de Gitanes de Terrassa s’haurà de fer la inscripció amb grups de 8 persones i es podrà fer a través d’un formulari https://forms.gle/TbG8XbF6syMzzRoY8 fins al 18 de desembre.

Es faran assajos els dilluns i dimecres de 20 a 21.30 entre els mesos de gener i febrer per aprendre el ball així com l’elaboració de diferents vídeos per aprendre els punts necessaris. El dia 11 de desembre a les 20 h al bar del CC El Social es farà una trobada oberta informativa per acabar d’explicar el projecte a totes les persones interessades i poder resoldre dubtes.

Deixa un comentari