És en un any com aquest 2015, tan curull de cites amb les urnes i de promeses electorals, amb tota la pompa i l’altivesa que això sol comportar en la majoria de casos, que hem d’agrair i estar d’enhorabona que una petita nova editorial, La Fuga Ediciones, tingui la bona pensada de publicar aquesta petita joia inèdita del mestre Hašek.
Des de la primera pàgina,llegim amb fruïció aquesta nouvelle, que en realitat és una autobiografia, una crònica dels convulsos anys que visqué l’autor a inicis del segle XX, ela anys de la Gran Guerra i la Guerra Civil russa. Amb la sàtira i l’humor irrepetibles que el caracteritzen, Jaroslav Hašek (1883-1923) ens explica les seves peripècies al front, experiències que ens recorden a l’immortal personatge de Les aventures del bon soldat Svejk [Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války,(1921)], un autèntic Quixot modern, amb la imperceptible línia que separa la valentia de la covardia i la ineptitud, i la mofa constant de l’autoritarisme dels estaments militars. Després de lluitar amb les brigades txecoslovaques contra l’Imperi austrohongarès, al finalitzar la guerra s’allistà en l’Exèrcit Roig i marxà a servir la Revolució a la llunyana Sibèria (experiència esperpèntica narrada en la divertidíssima segona part d’aquest llibre).
Batalletes a part, el que ocupa la part principal d’aquest llibre és el naixement d’un nou partit polític, el Partit del Progrés Moderat dins dels Límits de la Llei. Situem-nos a l’entorn de la Gran Guerra, temps d’agitacions polítiques i socials gravíssimes. Reivindicacions nacionals dins un mapa d’Imperis en declivi conviuen amb els aires revolucionaris soviètics, la lluita obrera i anarquista i l’aparició incipient de l’extrema dreta. Us sona? A grans trets, aquesta situació no difereix tant del que ens toca viure avui dia, sobretot pel que fa a l’agitació i la incertesa política. En aquest context, Hašek, juntament amb una colla ben estrafolària, va decidir crear un nou partit polític, de línia ideològica i programa més aviat incerts, ja que el que més importava per a la bona praxi política era, segons Hašek, la qualitat de la cervesa que servissin a les tavernes on es duien a terme els mítings i les reunions polítiques: «Cuanta más cerveza por barba, tanto más propicio es el clima para la política».
Així, entre libacions, borratxeres i ressaques, Hašek i els seus companys viuran les més rocambolesques i absurdes peripècies, a Praga, a Viena, i a d’altres ciutats de l’Imperi. Discussions polítiques fent servir els arguments més absurds, aixecaments de camisa a tots aq uells qui es vulguin deixar ensarronar, burles a les autoritats competents, demostracions fefaents d’incompetència i covardia militar són només algunes de les petites històries que ens explica Hašek a l’hora de presentar els altres membres del Comitè Central d’aquest extravagant partit.
La segona part d’aquest llibre, «Comandante de la ciudad de Bugulmá», ens explica l’allistament de Hašek a l’Exèrcit Roig i el servei que prestà a la ciutat siberiana de Bugulmà. Allà, ben aviat es trobà els ideals de la Revolució encallats per l’absurditat burocràtica, les contraordres, les contradiccions entre allò que hauria de ser la vida en una societat socialista soviètica, igualitària i harmònica, i allò que realment era. Amb tot, el seu do per explicar les situacions més absurdes, sovint patètiques, i fer-nos morir de riure a cada línia es manté intacte.
Jaroslav Hašek és clàssic i immortal, i les seves obres no passaran mai de moda, sempre seran rigorosa actualitat. Això també succeeix en aquest petit llibre del que en podem extreure una lliçó final: en un any ple fins dalt de cites polítiques, més val que agafem unes cerveses (o el que sigui), i que ens ho prenguem en conya. O això, o anem llestos.
FITXA BIBLIOGRÀFICA Historia del Partido del Progreso Moderado Dentro de los Límites de la Ley Jaroslav Hašek Traducció de Introducció de La Fuga Ediciones, Barcelona, 2015 173 pàgines |
Jordi Sellarès
Deixa un comentari