Puntes Rebels, el calendari solidari que vol curar la invisibilització de gènere aquest 2019

No Comment

El projecte l’ha dut a terme Filigrana Produccions, una productora audiovisual cooperativa i el calendari es distribueix a través de la seva botiga online, que porta per nom La Monda Lironda. El calendari vol curar la invisibilització d’històries de dones i rebelar-se contra l’ordre establert. L’objectiu a llarg termini és poder elaborar un calendari anual i anar incorporant dones al projecte per fer xarxa.

 

Puntes Rebels neix de la inquietud natural per curar la invisibilització de gènere i per empoderar la imatge de les dones, històricament soterrada. Després d’aconseguir el 114% del finançament necessari a través d’un procés de micromecenatge a goteo.org, es va començar a donar forma al calendari físic. El resultat ha estat un projecte col·lectiu, col·laboratiu i cooperatiu que pretén difondre i visibilitzar, a través de l’art i la fotografia, històries de dones vistes per dones.

A través d’un grup de treball assembleari format per professionals de diversos sectors (fotografia, perruqueria, vestuari i escenografia, entre d’altres), les 11 dones que apareixen en aquest primer calendari han pogut triar i crear la dona que volien representar. El procés de creació ha començat buscant informació i llegint la biografia de cadascuna d’elles, després, s’ha justificat l’elecció, s’ha cercat la imatge que es volia representar, s’ha exposat una frase pròpia de la dona o quelcom que han dit sobre ella i, finalment, s’ha disparat la fotografia. L’explicació d’aquest mètode de treball es pot trobar dins de cada pàgina del calendari. En aquest sentit, Laia Ramiro, membre de Filigrana Produccions, idearia i directora del projecte afirma que “volem destacar la importància del procés de creació i participació de totes, des de l’inici fins al final, com a element vertebrador, necessari i imprescindible per a la publicació del calendari”.

A més a més, el projecte destinarà part dels beneficis obtinguts al projecte solidari “Dones pallasses per Dones refugiades”, de Pallassos Sense Fronteres. La primera expedició pilot d’aquest programa es va dur a terme el juliol de 2017 al Líban i va tenir una gran rebuda. Es tracta d’un projecte de dones per a dones que han patit abusos o maltractaments. Hi participen dones migrades, refugiades i joves que han patit tota mena de violències. Amb la presència de pallasses en les zones de treball, es realitzen tallers de suport emocional i espectacles en períodes de 15 dies. Actualment, però, a causa de les retallades de pressupost que ha patit l’ONG, són les mateixes artistes les que s’autofinancen els viatges, l’estança i els àpats per poder seguir treballant sobre el terreny. Només venent la meitat dels 2500 calendaris que s’han imprès, ja es podrien cobrir els 8000€ que costa una expedició de 4 pallasses al Líban.

Per a més informació, podeu consultar el Facebook, Twitter i Instagram de Filigrana Produccions. De moment el calendari es pot adquirir a La Revolta (Carrer Volta número 5) pel preu de 12€ o a través de La Monda Lironda.

 

Mar Garcia Prat

Related Articles

Deixa un comentari