[Trobo l’art que t’agrada] #wrongplace de Patrick Subirats a l’Espai G d’art

No Comment

#wrongplace

De Patrick Subirats

Espai G d’art

Del 9 d’abril al 5 de maig

“Aneu amb compte amb les coses petites. La seva absència o presència ho pot canviar tot”.

Han Shan, poeta xinès de finals de la dinastia Tang (618-907)


En el camí que Patrick Subirats fa cap al seu estudi, va descobrir, un dia, les males herbes que sempre apareixen i sobreviuen en els llocs més insospitats. Sembla ser que és un costum de l’artista caminar mirant al terra com si busques constantment… En aquest cas, la recerca ha estat molt profitosa perquè va trobar en aquestes plantes aparentment insignificants l’objecte del seu estudi, el desencadenant d’un projecte, d’una reflexió interessant conceptualment i plàsticament. I en podem gaudir ara a Espai G d’art.

2,patrick subirats trobolarquetagrada,1 Foto: LM

Anem a pams…Dèiem que camí del seu estudi, Patrick Subirats va descobrir aquests males herbes i es va adonar de com creixen en els llocs menys apropiats pel desenvolupament de qualsevol planta. Fet el descobriment, comença a observar-les i inicia un estudi curós i metòdic:

  • Fotografia les males herbes i en el seu hàbitat.

  • Les classifica a la manera d’un inventari.

  • Les arrenca i trasplanta i les intenta conservar amb vida al seu estudi. (*)

  • Les dibuixa de manera extremadament realista.

(*) Quan va començar a planificar aquesta exposició, la seva primera idea era fer un muntatge amb les males herbes protagonistes del projecte i exposar-les, trasplantades i fora del seu hàbitat, en la galeria al costat de les obres que han inspirat. Però es morien. D’aquí sorgeixen les petites flors -escultures fetes amb materials reciclats i exposades en precioses vitrines. Les males herbes reals no hi són però sí les seves reproduccions en forma d’objectes d’art.

3,PATRICK SUBIRATS- Mala Herba-I, 22x13x5cm cedida per espai g d'art Foto: Espai G d’art

Un cop interioritzat el mètode descrit, els objectes de l’estudi, les males herbes, l’artista es pot enfrontar a l’execució de les obres pictòriques. Com ell explica a la seva web, el mètode de treball no pot ser un corsé perquè la seva manera de pintar queda condicionada també pel seu estat d’ànim. Cada obra neix de diferents sessions de treball que són la barreja de mètode i improvisació, de consciencia i inconsciència que es van formant, amb un seguit de capes de feina i matèria, fins que dóna per acabada l’obra.

4,patrick subirats, trobolarquetagrada malarrassa, Foto: LM

Les diferents peces pictòriques que s’exposen a Espai G d’art són fetes amb tècniques diverses i són la materialització del concepte que Patrick Subirats vol expressar. Reflecteixen l’existència d’aquestes males herbes en l’asfalt gris, en les parets esquerdades dels vells edificis que fan les nostres ciutats habitats desagradables. Així, les males herbes esdevenen per a ell un símbol de la precarietat que pateix el món cultural i artístic. Pot ser que l’art sigui com aquestes petites plantes que neixen sense que ningú les planti i que apareixen en llocs inadequats (#wrongplace) i són marginades perquè estan fora de lloc? Destaquen, fugen de la monotonia perquè donen color a un espai gris i monocrom, són vives en un habitat mort. Com l’art… que lluita per sobreviure en una societat que moltes, massa vegades, sembla morta per la crisi econòmica, cultural i de valors. Però quan aconseguim aturar-nos i mirar, més enllà de veure simplement, quan tenim la voluntat de frenar el nostre frenètic ritme, si ho volem, reflexionem. Una obra d’art pot ser, ha de ser, el desencadenant d’aquest procés.

5. PATRICK SUBIRATS- Sèrie Males Herbes-I, m-t, 80x70cm cedida per espai g dart. Foto: Espai G d’art

És aquesta una exposició optimista i plena de color. Fins i tot en les obres més grises ja apareix, insinuat i emergent el color de la vida. Potser aquest optimisme ve donat per la certesa de les frases fetes, com aquella en castellà, que diu: “mala hierba, nunca muere”. Així l’art, com si fos una mala herba immortal no perdrà la vigència, es mantindrà present , tot i que alguns el vulguin fer invisible o l’intentin desplaçar. L’art ocuparà el seu #wrongplace per fer-se veure i aconseguir canviar, incomodar, interrogar, dialogar… fer pensar.

ESPAI G D’ART
C. La Palla, 10 · 08221 terrassa
Tel. 93 780 62 28 – 609 95 59 98

Del 9 d’abril al 5 de maig
De dimarts a divendres de 18-21 h
Dissabtes de 12-14 h i de 18-21 h
i hores concertades
susanna@espaigdart.com

Laura Mendiluce (FbBloc)

troboartquetagrada_logo

Related Articles

Deixa un comentari