“A Terrassa defensem els nostres drets” contra els discursos d’odi, contra el masclisme, el racisme, contra el feixisme. Dissabte 17juny concentració

No Comment
Membres de les entitats locals a la roda de premsa d’UCFR

«Començar a fer front unitari de tots els col·lectius socials i ciutadans contra el discurs d’odi, provingui de Vox o d’altres partits i organitzacions d’ultradreta», declara l’Anna Rius, portaveu d’Unitat contra el feixisme i el racisme de Terrassa (UCFR), a Malarrassa, per explicar l’objectiu del manifest presentat aquest matí a la ciutat, en una roda de premsa amb presència de representants de diferents entitats locals, com ara la CGT, Intersindical, la TRACA, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública; Casal La Tafanera, Col·lectiu LGTBI+ i Iaioflutes.

Aquesta convocatòria i manifest formen part d’un moviment més ampli, a tota Catalunya, promogut per UCFR, que es concreta a cada municipi d’acord amb la situació. L’objectiu d’aquesta acció combinada és «donar resposta de forma unitària i organitzada al creixement i normalització dels discursos d’odi, racistes, masclistes, homòfobs i contra la diversitat en general», afirma Rius.

No es tracta d’anar contra el dret de cap partit en concret ni menys encara de les persones que els han votat, però la crua i dolorosa realitat és que aquestes eleccions municipals alguns dels partits que fa bandera d’aquesta mena de discursos han entrat en diversos ajuntaments, també a Terrassa. La portaveu d’Unitat contra el feixisme i el racisme argumenta que es vol denunciar el contingut dels discursos i fer veure que «van en contra dels drets humans, els drets de les dones i de la majoria de la gent».

Text íntegre del manifesta a Terrassa:

A Terrassa reforcem la lluita unitària i superem el daltabaix:

Els resultats de les eleccions del 28M són una molt mala notícia: per a les dones, per a les persones migrants i racialitzades, per al conjunt de la gent treballadora i pobre; per a la democràcia i la convivència en general.

Al conjunt de Catalunya, VOX ha obtingut 124 regidors, amb més de 150 mil vots, el 5%. Arreu de l’Estat espanyol, 1.695 electes, amb més d’1,6 milions de vots, el 7,2 %. Però a Terrassa s’ha superat aquests % i amb 8.380 vots, s’han situat la tercera força política amb el 10,49%. En alguna mesa electoral, s’ha arribat al 20% de vots.

La irrupció de l’extrema dreta és nefasta en molts sentits. La presència dels ultres a les institucions fa girar tot l’ambient polític cap a la dreta. També alimenta al carrer, les agressions racistes, masclistes, LGTBIfòbiques, etc., I ens aboca a una sanitat que deixarà de banda les persones migrades i sense papers, a una privatització de les pensions.

No ens podem resignar davant aquesta situació. Tot i la seva pujada, segueix sent cert que la gran majoria de la població rebutja el seu discurs d’odi. Però cal una profunda reflexió per entendre on hem fallat.

I banda de la reflexió, cal passar a l’acció. És hora de teixir més complicitats entre entitats i associacions. Cal unitat entre el feminisme, l’ecologisme, el sindicalisme, el col·lectiu LGTBI, entre totes hem de contrarestar els discursos d’odi.

És hora que els mitjans de comunicació deixin de normalitzar a l’extrema dreta i de fer virals les seves fakenews i el seu fals victimisme. Cal un periodisme de rigor i de denúncia, no de sensacionalisme.

I és hora que els partits polítics adoptin compromisos ferms i que el nou govern municipal sigui contundent amb l’extrema dreta, però sobretot que reactivi totes aquelles polítiques i mesures socials per tal d’evitar que la gent es cregui els discursos d’odi. La percepció a barris treballadors i populars és que les administracions públiques, encara que les governin les esquerres i el progressisme, són incapaces d’aportar solucions estructurals a problemes estructurals. Durant la campanya electoral el govern municipal es presentava com l’alternativa a l’extrema dreta, doncs ara cal començar a demostrar-ho i a treballar diàriament.

En una banda, hi ha l’odi i discriminació, en l’altra, els drets humans. Aquest odi de VOX contra tothom és un perill per a la nostra societat, cohesió social i benestar. Cal deixar-ho ben clar i lluitar unitàriament en aquest sentit.

Ens hi juguem molt, durant els mesos vinents i anys. El futur és a les nostres mans. No podem deixar que ens tornin a l’època del feixisme i el totalitarisme, amb els horrors que ja hem vist. Hem de lluitar de manera col·lectiva i unitària per defensar la democràcia i els drets per a tothom. I les entitats sotasignats ens emplacem a fer-ho i convidem a tota la ciutat a treballar juntes contra l’odi.

Related Articles

Deixa un comentari