Assemblea CONFAVC: El moviment veïnal català posa el focus en el desamiantat, el dret al padró i la dignitat de la sanitat pública

No Comment
Jordi Giró,president de la CONFAVC, i Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despís, durant l’obertura de l’assemblea. Foto: CONFAVC

El Pla de Treball del moviment veïnal català d’enguany posa el focus en el desamiantat, el dret al padró i la dignitat de la sanitat pública

El dissabte 13 d’abril s’ha celebrat la 39a Assemblea de les AV de Catalunya a Sant Joan Despí amb la incorporació de la FAVdeVilanova i la Geltrú a la CONFAVC

Com a plats forts de full de ruta del moviment veïnal català s’ha aprovat avui un Pla de Treball pel 2024 que posa focus especialment en tres grans problemàtiques urgents i no resoltes: la urgència i l’obligació legal de treure l’amiant als barris i de fer efectiu el dret a l’empadronament: ambdues necessitats establides en legislacions i que tanmateix s’estan vulnerant. També la urgència d’aturar el desmantellament de la sanitat pública, una realitat palesada en el Pla de Pediatria que centralitza aquest servei.

Aquestes tres preocupacions del moviment veïnal no són noves i s’han anat revindicant i treballant en els darrers dos anys, però en el Pla de Treball del 2024 de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) queden explicitades com a prioritats a desplegar en campanyes unitàries dels barris catalans, així com l’extensió de l’agenda feminista i la lluita contra les violències masclistes des de la proximitat.

El Pla de Treball també dóna continuïtat en l’extensió de projectes de la Confederació que enforteixen la intervenció comunitària del moviment veïnal, com Aula Actual – projecte que treballa per l’accés de l’educació universitària d’alumnat vulnerable- i A-porta. Per això no és casualitat que el lema d’enguany s’ha centrat en aquest treball comunitari que les AV fan colze a colze amb les administracions públiques: “Barri a barri, fem comunitat”.

En la trobada s’ha oficialitzat l’ingrés a la CONFAVC de la FAV de Vilanova i la Geltrú – i les seves 19 entitats veïnals- així com les associacions veïnals de Can Bergay (de Cabrils); l’AV de Can Calders (de Sant Feliu de Llobregat) i l’AV de Sales i Grup Sant Jordi (de Viladecans).

Impotència contra la pobresa i les violències masclista i vicària

Ha estat el president de l’AV de Les Planes, Daniel Frías, que ha donat el tret de sortida a l’encontre juntament amb el president de la CONFAVC, Jordi Giró, qui ha fet destacat que davant d’un moment gris “per les guerres i el genocidi de Gaza”  també la pobresa segueix enquistant-se, recordant que la pitjor notícia és que el risc de pobresa severa i també en menors de 16 anys ha crescut en el darrer any, segons les estadístiques”. “Aquesta xifra, que té rostres de veïns i veïnes rostres, està enquistada de fa anys ens està indicant que estem deixant d’atacar factors – com el sistema distributiu de la riquesa- que queden pendents”.

Una altra gran preocupació, segons el discurs inaugural de Giró, és la violència masclista i vicària que fa menys d’una setmana ha deixat una veïna del Prat assassinada per la seva parella al costat dels seus dos fills, i que “tant des del moviment veïnal com des de les administracions ja no no sabem com erradicar”.

Posteriorment el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs,  ha destacat que el propòsit de la CONFAVC ha de seguir essent un actor actor fonamental per enfortir la comunitat i contribuir a les polítiques públiques, destacant també el paper del moviment veïnal de “confluències de lluites”.

Per la seva part l’alcaldessa de la ciutat, Belén García, ha tancat l’obertura recordant el gran paper del moviment veïnal de la seva ciutat, i de tot Catalunya, i la importància del seu treball des del món local, per a fer “barris més amables per a viure i conviure-hi”, recordant també el paper de les dones a les bambolines de les lluites veïnals, assumint també tasques de cures a les llars.

Al final de l’assemblea s’ha aprovat per unanimitat la resolució “Sense salut no hi ha vida” que insta a mantenir mobilitzacions en defensa dels serveis públics, començant pels serveis d’atenció primària i comunitària; denunciar la mala qualitat dels censos de l’amiant, i denunciar l’absència dels canals estables de participació de les polítiques sanitàries.

L’assemblea ha tingut la intervenció de Pino Delàs, ramader i activista de la Unió de Pagesos, sobre la “Revolta Pagesa” que ha reivindicat  la necessitat de creació d’aliances amb el sector agroalimentari per fer una aposta clara pel sector, cada vegada més reduït malgrat la força que va demostrar en la Revolta Pagesa d’enguany.

Deixa un comentari