‘Carretera a Gusen’, de Terrassa a Mauthausen, memòria de la lluita contra el feixisme

No Comment

Ferran Peña

Ha estat dur però el repte de pujar en 17 dies de Terrassa a Mauthausen es va completar. L’Àlex Cirera, amb això, ha pretès seguir l’itinerari de l’exili del seu avi fa 80 anys per una Europa en guerra. El llarg recorregut de més de 2.000 quilòmetres, una fita per tancar una ferida emocional i retre un homenatge al seu avi, en Fèlix Izquierdo García, assassinat pels nazis el 1941, és també aquest documental Carretera a Gusen, realitzat amb suport de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

El seu viatge també vol descobrir una part de la història familiar, silenciada durant anys, i així ha volgut rescatar de l’oblit la seva memòria i homenatjar els milers de republicans espanyols que, com ell, van patir l’horror dels camps de concentració nazis.

Tothom qui ha conegut supervivents, i als quals els seus els van explicar les guerres, són conscients de la informació que es perd quan se n’extingeix la memòria, i de la saviesa de conèixer allò que el passat entranya.

Una de les lliçons aparentment no apresa d’aquells anys consisteix a menysvalorar el perill que encarna la ultradreta, sense oblidar la seva capacitat per laminar les institucions des de dins. Per això serveixen les llambordes de memòria Stolpersteine, de les quals hi ha col·locades unes quantes per Terrassa, normalment davant les cases on havien residit les persones caigudes, per topar amb el passat. Però per moltes que es col·loquin mai no seran suficients.

Cal continuar recordant totes aquestes persones que van lluitar contra el feixisme, algunes amb la seva vida. Aquest acte, celebrat el 14 de setembre a l’Ateneu Terrassenc, no només és de record, és també un missatge a les noves generacions perquè tinguin present que el que sembla que va passar fa molt de temps, malauradament encara ho tenim massa a prop i, per aquest motiu, hem de continuar fent conscienciació, divulgació i sensibilització d’aquella etapa fosca de la nostra història.

De tota aquesta aventura es pot veure el documental de nou que, estic segur, no us deixarà indiferents. Després de l’èxit de fa un dies, tornem a projectar el documental Carretera a Gusen, el dia 15 de desembre al Centre Cívic President Macià del barri de Sant Pere Nord, organitzat per l’Ateneu Terrassenc i l’associació veïnal del barri, i esteu tots vosaltres convidats.

 

Related Articles

Deixa un comentari