Diverses entitats socials han presentat el nou Grup de Treball “Repensem la Ciutat”

No Comment

Avui, s’ha presentat a la premsa un nou grup de treball “Repensem la Ciutat”, format per diverses entitats, l’Observatori de l’Aigua, ADENC, la Comissió de les Rieres, AV Can Palet, AV Les Martines, AV Egara, AV Poble Nou – Zona Esportiva i la FAVT.

Aquest grup neix davant les següents reflexions:

El 3 de desembre del 2003 s’aprovaven definitivament els resultats de la revisió del Pla d’Ordenació Municipal de 1983. La revisió s’havia iniciat el 1998 i després de cinc anys la ciutat va dibuixar i concretar el que havien de ser els nous projectes urbans que emmarcaven el desenvolupament social i del territori terrassenc pels anys vinents al nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de 2003.

Si la legislació anterior donava un termini de revisió obligatòria dels plans de quinze anys, una modificació de la llei el 2010, donava vigència indefinida als plans urbanístics de pobles i ciutats. Aquesta modificació legal ha permès mantenir sine die la revisió del POUM a la ciutat i que fa un temps, requereix una reflexió global. Una reflexió global de ciutat que parteixi d’un nou context històric, per abordar la crisi sòcio-sistèmica, de recursos i climàtica en la que ens trobem immersos i compartim amb la comarca i la resta de territoris.

Fa temps que la crisi sistèmica del 2008 va haver de fer-nos reformular la nostra situació espacial i social, però aquesta no va tindre lloc. Al contrari el POUM del 2003, ara amb la seva vigència indefinida pot caminar “lliure” de futures obligacions. Les modificacions parcials, en virtuts de pressions econòmiques i/o socials, semblen no posar límits ni en qüestió, la validesa de les seves propostes ni per descomptat la seva vigència. Una vigència sembla ser determinada per la consecució de pòdium entre les ciutats amb major nombre d’habitants, encara que el lloc  s’aconsegueixi amb la degradació del dret a la ciutat de terrassenques i terrassencs.

Davant d’aquesta situació de paràlisi i mirada curta, diverses organitzacions socials ens vam autoconvocar i reunir per valorar el que al nostre entendre significa l’estat actual de la ciutat, les polítiques que s’estan aplicant des de l’Administració local enfront dels reptes socials, ecosistèmics i climàtics que s’han estat manifestant durant els últims anys i les respostes obtingudes a les propostes ciutadanes que s’han fet arribar a l’Administració local i, que al nostre entendre requerien ser abordades sense complexes i sense demora, no ha sigut així.

Enfront d’aquestes respostes, enfront de la importància i urgència de corregir el rumb de la ciutat d’on apareix i neix la necessitat d’obrir un debat públic i posar en marxa un procés que aconsegueixi obrir el meló del POUM per abordar i implementar les transformacions necessàries que des del seu abast, puguin ajudar a fer de Terrassa una ciutat més resilient als nous condicionants assenyalats.  És aquí on ens situem les diferents organitzacions ciutadanes que des de diferents temàtiques, vam decidir posar en marxa un espai social, un espai que sota el nom “Repensem la Ciutat” pretenem abordar les fites. Des d’un espai que volem comú, us proposem sumar-vos i acompanyar-nos per obrir l’urgent procés de reflexió social i col·lectiu, obert i públic des d’on arribar a una diagnosi comuna i l’elaboració d’unes noves propostes de ciutat, que formin cos d’un nou Pla d’ordenació, que sigui a l’alçada dels vells i dels nous condicionants, amb una visió de transversalitat que superi aquest esdevenir de modificacions i parcialitats que sense cap dubte, no podem respondre a les noves realitats, als canvis globals que a la ciutat, fa un temps, es requereixen.

Per començar, des de l’espai Repensem la Ciutat, hem elaborat una enquesta que dirigim a les Associacions de Veïnals de Terrassa amb la intenció de recollir l’estat i unes primeres propostes des dels barris com a resposta a les temàtiques amb les quals conviuen i conformen la seva quotidianitat.

Els primers passos seran fer la síntesi del material recollit i elaborar a partir d’aquest un seguit de primeres propostes, així com l’obertura des de més espais i interessos que s’han de sumar per abordar la mirada transversal i global i què restem obligats a arribar.

Som conscients que altres temàtiques requereixen actors especialitzats, animem a totes les organitzacions socials i persones interessades a participar d’aquest espai obert al debat i les propostes a  repensar la ciutat, a promoure sortides als reptes que tenim i per als que necessitem la implicació de tota la intel·ligència col·lectiva amb què abastir un nou projecte de ciutat que més d’hora que tard estem obligats a abordar per a Terrassa.

El 10 d’octubre, s’ha convocat a les entitats veïnals de la ciutat per presentar l’enquesta i convidar-les a la participar.

Related Articles

Deixa un comentari