El Pacte Nacional de Salut anuncia un procés «participatiu» per «incorporar propostes de la ciutadania per transformar el sistema de salut»

No Comment

-El conseller Balcells ha presidit la reunió de la comissió de treball encarregada de definir els acords finals a partir de les aportacions de 54 experts en diferents matèries

-Les recomanacions dels experts estaran a disposició de tothom en la plataforma ‘Participa Gencat’, on s’obrirà la participació a partir de demà i fins el 18 de febrer

-El Pacte vol blindar el sistema de salut des del punt de vista de finançament i de model i abordar els veritables reptes de present i de futur

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, presidí el passat dia 22 de gener la reunió de l’Espai del Pacte, la comissió de treball constituïda el juny de 2023 i que s’encarrega de definir els acords del Pacte Nacional de Salut i dur-los al plenari, format per ciutadania, organitzacions, professionals i forces polítiques, per a la seva aprovació definitiva el proper mes de juny. El Pacte és un compromís que el conseller Balcells va assumir en seu parlamentària el gener de l’any passat per blindar i transformar el sistema de salut des del punt de vista de finançament i de model, i per abordar els veritables reptes de present i de futur.

La sessió, que s’ha celebrat a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, ha servit per lliurar el document de bases elaborat a partir del treball amb 54 experts en les diferents matèries que abasten les àrees de transformació del sistema de salut. El Pacte Nacional de Salut és, doncs, un projecte de país que demana un debat i els acords de tots els agents implicats. S’està fent a través d’una visió de sistema de salut públic, universal, equitatiu, sostenible i de qualitat, incorporant la perspectiva de gènere, el respecte al medi ambient, l’equitat territorial i, en definitiva, situant la persona al centre, amb un concepte holístic de la salut.

El conseller Balcells ha destacat que “avui tenim un document fet per experts molt contrastats que ens permet treballar. Tenim el document, tenim el mètode i tenim un equip disposat a escoltar. Anirem buscant els consensos per arribar a un acord final”. I ha afegit: “Moltes gràcies per les aportacions que hi ha hagut fins ara i les que vindran en els propers mesos. Estem fent un debat profund que intenta posar el marc de futur per tal que contempli qüestions bàsiques que són l’eix del nostre sistema sanitari i social”.

Procés de participació ciutadana

El Pacte enceta un procés participatiu obert a la ciutadania ja sigui a títol individual o a través d’entitats i associacions que tinguin interès en fer les seves aportacions per transformar el sistema de salut. Es farà a través d’un formulari, adaptat a llenguatge natural per facilitar al màxim la participació, en la plataforma Participa Gencat a partir de demà, 23 de gener, i fins el 18 de febrer. Els documents amb les recomanacions dels experts estaran a disposició de tothom en aquest espai virtual.

Paral·lelament, s’inicia una campanya informativa per tal de convidar el màxim de persones a participar i poder recollir el parer de la ciutadania en els aspectes rellevants per transformar el sistema de salut, per garantir un sistema de qualitat, amb els millors resultats i que sigui sostenible.

Text definitiu al juny de 2024

La primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut celebrada el juny de l’any passat va aplegar membres del Govern, representants d’entitats ciutadanes, grups parlamentaris, organitzacions sanitàries, corporacions professionals, sindicats, societats del coneixement i entitats municipalistes. Es van crear els diferents grups d’experts que treballen en set grans àmbits: el sistema de salut, els professionals, la sostenibilitat, la governança, la recerca i la innovació, l’avaluació i, finalment, la transformació digital.

En aquest sentit, el document que s’ha presentat avui recull 13 reptes i 67 accions recomanades que, d’acord a l’evidència disponible i al màxim consens entre els experts, ha de servir de base per a la discussió del plenari que ha de definir els acords definitius. El treball per arribar a aquests acords també inclourà les aportacions ciutadanes i s’estendrà des del mes de febrer al mes de maig, amb la previsió de disposar del text definitiu al juny de 2024, quan es presentarà en plenari el text definitiu del Pacte Nacional de Salut.

La responsable del Pacte Nacional de Salut, Yolanda Lejardi, destaca que els canvis sociodemogràfics, epidemiològics, tecnològics i de la pròpia demanda de la societat “fan necessari afrontar una transformació del sistema de salut per tal d’afavorir tant la seva sostenibilitat com la millora dels resultats en salut esperats.Així, les actuacions i reformes que se’n deriven requereixen el compromís entre els diferents agents i el temps suficient per ser abordades amb garanties”.

Deixa un comentari