La Teulada obté el primer solar que l’Ajuntament de Terrassa cedeix per a cooperatives d’habitatge en cessió d’ús

No Comment

El divendres 26 de gener de 2024, l’Ajuntament de Terrassa signa la cessió d’un solar al centre de la ciutat a la Teulada Cooperativa per a la construcció d’un edifici de 18 habitatges en cessió d’ús per a 75 anys

La Teulada Cooperativa és la primera cooperativa que aconsegueix un terreny municipal per a la construcció d’un edifici d’habitatges en cessió d’ús a Terrassa.

L’Ajuntament ha adjudicat, a través d’un concurs públic, el dret de superfície de la finca del carrer Mas Adei 42 a aquesta cooperativa terrassenca, que podrà fer ús del terreny durant 75 anys mentre l’Ajuntament en conserva la propietat. Un cop transcorregut aquest període, l’acord estableix que l’ajuntament recuperarà tots els drets sobre el solar i es farà càrrec de l’edifici.

El projecte preveu la construcció de 18 habitatges de protecció oficial, dels quals com a mínim cinc estaran destinats a menors de 35 anys. El projecte arquitectònic ha estat encarregat a Arqbag Cooperativa d’Arquitectura, i la Fundació La Dinamo coordinarà tot el projecte. Ambdues entitats tenen experiència en el disseny i l’acompanyament de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús.

La signatura d’aquest acord concreta una de les propostes del Pla local d’habitatge 2019-2025 per a nous règims de tinença i maneres d’accedir a l’habitatge. La cessió del solar va acompanyada de fons europeus Next Generation, condicionats al compliment d’estrictes condicions de caràcter mediambiental i social. A més del nou edifici, la cooperativa també assumirà la urbanització d’un nou passatge que unirà el carrer Mas Adei amb la plaça Marta Mata per facilitar l’accés dels vianants al Parc de Vallparadís.

Principis del cohabitatge

La Teulada Cooperativa fomenta el cohabitatge amb tres principis: propietat cooperativa per garantir l’habitatge estable, autogestionat i no especulatiu; la convivència amb espais comuns per afavorir un veïnatge actiu, i la cohesió social per facilitar l’accés a l’habitatge dels col·lectius més desafavorits. La cessió d’ús és una forma d’accés a l’habitatge que permet als socis de la cooperativa l’accés a un habitatge per un temps indefinit, sense recórrer a la compra ni al lloguer.

Trajectòria de la cooperativa

L’any 2019, diversos socis de la cooperativa de consum ecològic l’Egarenca van descobrir un interès comú per promoure l’habitatge cooperatiu i engegar una iniciativa que estengués els principis de l’economia social i solidària a l’àmbit residencial. El 2021, aquest grup va constituir la Teulada – Associació terrassenca per al cohabitatge per consolidar el projecte i reunir més famílies interessades en aquest model de veïnatge. El febrer de 2023, deu socis d’aquesta associació van fundar La Teulada Cooperativa amb l’objectiu d’aconseguir un terreny on construir un edifici amb criteris de sostenibilitat i estalvi energètic, amb espais comuns per fomentar el suport mutu i l’aprofitament de l’espai, i amb la voluntat d’esdevenir un nou punt de referència en el cooperativisme de Terrassa. Amb la signatura del dret de superfície el gener de 2024, es programa l’inici de les obres a la tardor de 2024 i la finalització de la construcció a l’estiu de 2026.

Deixa un comentari