Pam a Pam ha entrevistat durant 10 anys iniciatives de l’economia social i solidària arreu de Catalunya per mostrar-les a pamapam.org
Hi ha serveis i productes com l’alimentació, el tèxtil, l’oci, el turisme, la restauració o els subministraments, entre d’altres
El mapa vol ser una eina útil per a les decisions de consum quotidianes amb valors de justícia social i sostenibilitat ambiental
Pam a Pam és el mapa de l’economia social i solidària (ESS) a Catalunya, un projecte de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), que va néixer ara fa 10 anys a Setem. A pamapam.org hi ha un directori amb més de 1.500 llocs on obtenir productes i serveis per a un consum més conscient. És a dir, més de 1.500 projectes que aposten pel territori, per la justícia social i per la sostenibilitat ambiental. En definitiva, que porten a la pràctica una nova economia: l’economia social i solidària.
El projecte estrena nova web coincidint amb el seu 10è aniversari i els 1.500 punts al mapa.
Gran varietat de punts on fer un consum transformador
A Pam a Pam s’hi poden trobar llocs on comprar aliments, roba, joguines, artesania, bars i restaurants o allotjaments de tota mena. També hi ha opcions per contractar subministraments o serveis de comunicació, de càterings, de gestoria, de neteja o de salut mental. Entre els 1.500 punts s’hi poden trobar impremtes, estudis d’arquitectura, serveis jurídics i laborals o entitats de finances ètiques (bancs, mútues i asseguradores). En destaquen les iniciatives de dimensió comunitària, com poden ser els casals i ateneus, els horts comunitaris, els grups de consum agroecològic o altres projectes impulsats per les mateixes persones usuàries.
Les iniciatives que apareixen a Pam a Pam estan compromeses amb l’entorn des d’una perspectiva feminista i amb criteris d’horitzontalitat, cooperació i sostenibilitat ambiental. Poden ser cooperatives, associacions, fundacions, empreses d’inserció, persones autònomes, etc. Només apareixen al mapa aquelles que han passat algun tipus d’auditoria o avaluació prèvia i se’n poden veure els resultats al mateix web. L’avaluació ha d’estar basada en criteris i pràctiques que defineixen l’economia social i solidària. Pot ser una entrevista en profunditat amb el qüestionari propi de Pam a Pam o bé l’auditoria del Balanç Social de la XES.
Molt més que un mapa
La gran majoria dels punts s’han publicat al mapa de manera col·laborativa: entrevistant-los un a un gràcies a l’activisme comunitari de Pam a Pam i a les entitats que hi col·laboren. En aquests 10 anys, més de 180 persones hi han col·laborat fent gairebé 2.000 entrevistes (1.928) i gairebé 1.500 s’han format amb el projecte.
A més a més, des de Pam a Pam es fan activitats, articles i publicacions sobre valors i pràctiques de l’economia social i solidària. També s’impulsen projectes per enfortir l’agroecologia, les economies comunitàries o la intercooperació.
Deixa un comentari