Pepe Sánchez, nou president de la FAVT: “El nou equip és un reflex del moviment veïnal a la ciutat”

No Comment
Pepe Sánchez

Pep Valenzuela

«La nova junta és un reflex del moviment veïnal a Terrassa», afirma en Pepe Sánchez, nou president d’aquesta entitat. Argumenta que el «rejoveniment i feminització ja s’estan produint; i és, al mateix temps, una declaració d’intencions i objectius», tot citant diferents casos d’associacions (AV), com els de Sant Llorenç, Les Arenes, Can Jofresa i Sant Pere.

La proposta de la junta és de sumar experiència i renovació. A Sánchez, li ha tocat representar l’experiència. Activista des de la participació en la creació del centre juvenil de Sant Pere Nord, a mitjans dels anys 70, després a l’AV del barri i, per 14 anys, a l’AMPA del col·legi Marquès Casals. Tornà, el 2000, a l’AV i fa sis anys s’integrà a les juntes de l’associació del barri i, simultàniament, de la Favt.

Nascut el 1955 a Vilafranca del Penedès, en una família vinguda d’Almeria, viu a Terrassa des dels 3 anys, recorreguts de les migracions en aquest país, treballà a l’AEG, com el pare, 18 anys; tot compaginant amb els estudis, al nocturn del Blanxart i, després Magisteri; i amb això, oposicions i estrene com a mestre en una escola Santa Perpetua, i més tard a les escoles Genescà i La Roda.

Amb l’ampla perspectiva que li permet aquesta experiència, en Pepe Sánchez subratlla, en declaracions a Malarrassa, que «allò més important d’aquesta conferència és l’equip que s’ha constituït, rejovenit i feminitzat, i amb un ampli consens (16 AV de les 20 presents).

Gregorio Ramírez, Emiliano Martínez, Ramon Clariana, Dolores Lledó, Pepe Sánchez; els cinc presidents de les últimes (quasi) dues dècades. Foto: PV

Un resultat «molt positiu», destaca, «en qualsevol situació», però més tenint en compte que durant el procés es va produir, per moments, una agra disputa entre les dues candidatures que es presentaven. A l’assemblea, on finalment només es va presentar una candidatura, igualment «tothom es va expressar amb llibertat i es van veure les dues postures». Sánchez emfasitza que des del primer moment van «defensar una candidatura unitària, com la que ha sortit, amb un suport incontestable».

Entre les intencions i objectius més importants d’aquesta junta, destaca en Sánchez, hi ha la «comunicació interna», amb el conjunt de les AV federades i també les altres, a més del conjunt de la ciutadania, «perquè es fan moltes activitats, però ha mancat fins ara capacitat d’informar, compartir més i millor», reconeix de forma autocrítica el flamant president de la FAVT, i cita les comissions de treball, taules i consells municipals, comitès, observatoris, «molta feina que es fa, sense la qual no es pot entendre la participació ciutadana a la ciutat». La Federació, afegeix, «és motor i promotora d’aquesta participació ciutadana. Ara cal que de tot això s’informi, i que es comparteixi i es treballi conjuntament, de manera a enfortir-nos i tenir més capacitat d’elaboració i d’intervenció».

Per començar, la junta té ja preparada una agenda de trobades amb les entitats, almenys dues o tres al mes. I també amb AV que hi eren i van sortir, i amb aquelles que no han estat mai.

Per altra banda, en el pla de treball aprovat hi ha el compromís de «donar més força i qualitat a la participació de la FAVT en el conjunt de lluites que tenen lloc a la ciutat», com ara per la defensa de les pensions i la sanitat públiques, per residències, les rieres i altres. També problemes com la pujada estratosfèrica del preu de l’electricitat, que respon a causes que van més enllà de la conjuntura actual, com és l’estructura oligopòlica del sector, i altres com l’amiant; a més dels reptes mediambientals i la transformació de la ciutat amb projectes com la zona AEG.

«Vivim un moment molt difícil», subratlla en Sánchez. «Les retallades, primer, i ara la pandèmia han afectat molt la societat, sobretot les classes populars, el que anuncia molts problemes i conflictes. Farem tot el que puguem».

L’assemblea decidí, per donar cos a aquests objectius, la creació de comissions de treball amb participació lliure i protagonista del conjunt de les AV. Un «compromís que ho és de totes les entitats i que impulsarà la junta», assegura el president. Una gran responsabilitat, tot plegat. Més encara si, com ell declara, «les AV tenim un paper molt important, si no hi fóssim les hauríem de tornar a crear».

Related Articles

Deixa un comentari