Un altre món digital és possible? És possible si és social, el Mobile Social Congress, dies 27 i 29 de febrer, 2 de març, Barcelona

No Comment

El Mobile Social Congress és un espai impulsat per SETEM Catalunya, en el marc de la campanya Electrònica Justa, de trobada, reflexió i sensibilització ciutadana al voltant del model de consum i de producció d’aparells electrònics i tecnologies de la informació i la comunicació.

Aquest 2024 inaugurem la 9a edició del Mobile Social Congress

Un espai obert a la ciutadania, que ofereix una mirada crítica a l’actual model de producció i consum d’aparells electrònics i de les tecnologies de la informació i la comunicació, i una oportunitat per conèixer models i projectes alternatius basats en la sobirania tecnològica, la sostenibilitat i el respecte pels drets humans.

Per què venir?

L’electrònica i en concret les tecnologies de la informació han guanyat un creixent protagonisme en els darrers anys. Tanmateix, què sabem sobre com es fabrica aquesta tecnologia? Quins escenaris de futur es plantegen davant d’aquesta creixent digitalització? Quins reptes es plantegen des d’una perspectiva dels drets humans i ambientals?

Adreçarem aquestes i altres qüestions, reunint diferents veus per aportar una mirada crítica, per tal de poder prendre un paper actiu com a ciutadania a l’hora d’escollir les polítiques i opcions de consum que contribueixin a un món més sostenible, més sa i més just.

La indústria electrònica és un dels sectors més dinàmics i importants de l’economia mundial i Barcelona es converteix cada any en el seu principal aparador amb el Mobile World Congress. Les empreses transnacionals del sector presenten anualment els seus avenços tecnològics. Així mateix, també és necessari posar sobre la taula els costos socials i ambientals que actualment implica la producció de nous telèfons i tauletes.

El Mobile Social Congress neix com un espai alternatiu al Mobile World Congress, l’objectiu del qual és generar una reflexió i consciència sobre els impactes generats amb la producció i consum d’electrònica, i fer-ne una anàlisi crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans. Des del Mobile Social Congress, volem denunciar les injustícies d’un model de producció i consum mundials basats en l’extractivisme i l’externalització dels impactes socials i ambientals al Sud Global; Volem destacar els projectes i iniciatives que plantegen noves maneres de produir i consumir aparells electrònics, respectant els drets de les persones, el medi ambient, i fent un ús responsable dels recursos, per poder abastir a les generacions futures, i sense vulnerar els drets fonamentals d’altres pobles i territoris.

Per què és necessari el Mobile Social Congress?

La indústria de l’electrònica requereix recursos minerals en grans quantitats amb un impacte ambiental i social en les comunitats que pateixen l’extractivisme miner, en especial els pobles indígenes i països empobrits. L’opacitat de les cadenes de subministrament globals, i la manca de regulacions internacionals que aturin la impunitat corporativa, permet a les grans marques de la indústria vulnerar els drets laborals i les regulacions  sobre salut i seguretat al lloc de treball allà on se subcontracten la manufactura dels seus productes.

Així mateix, la irresponsabilitat empresarial s’estén també al cicle de vida d’aquests aparells, ja que durant molt de temps hi ha hagut un fort lobby en contra de la reparablitat dels productes, i s’ha practicat l’obsolescència programada. El resultat ha estat que els residus electrònics són el flux de residus que creix més cada any. Això té impactes desiguals al Nord i al Sud Globals, sent els països del sud global en alguns casos els receptors d’aquests residus, i, per tant, de les problemàtiques socials i mediambientals que se’n generen.

Finalment, com a usuàries, tenim sovint allotjades les nostres dades a servidors els interessos dels quals desconeixem i que poden facilitar l’accés a les nostres comunicacions i dades sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari, i afavoreix un sector tecnològic controlat per poques multinacionals. Així mateix, la creixent presència de les pantalles al nostre dia a dia, l’addicció i altres problemes de salut mental generats per l’ús dels telèfons intel·ligents i les xarxes socials, són qüestions que han de ser adreçades.

Apostem per la sobirania tecnològica i una electrònica més justa.

Cada any, al Mobile Social Congress, exposem diverses temàtiques d’actualitat al voltant d’aquestes qüestions, per tal d’oferir l’oportunitat a la ciutadania de comprendre què passa més enllà del nostre consum i ús d’electrònica, i què s’està fent o es pot fer per generar un canvi, presentant també iniciatives i projectes innovadors que aposten per la sobirania tecnològica i per una electrònica més justa i sostenible.

Mobile Social Congress 2024
High tech, low rights: quin cost real té la tecnologia que consumim?

Dimarts 27 de febrer | Paral·lel 62

19:30 h – 21 h

  • El pòdcast CARNE CRUDA amb el MSC (Debat amb experts i actuació musical del grup de punk català La Élite)

Dijous 29 de febrer| Auditori Calàbria 66
Presenta i modera: Marta Molina, d’Eutopías: lugares del buen vivir

17:30 h – 18:30 h

Cinefòrum – Antes del litio

  • Amb Laura Fontana, alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes

18:30 h – 19 h

Presentació del llibre Cobalt Red

  • Amb Siddharth Kara, professor i escriptor independent

19 h – 19:30 h

Monitoratge de fàbriques a la Xina

  • Amb Dimitri Kessler, Economic Rights Institute

19:30 h – 21 h

Taula rodona – Justícia digital

Identitat i credencials verificables per la justícia digital

  • Leandro Navarro, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Plantem cara als gegants tecnològics perquè la tecnologia sigui justa

  • Cori Crider, Foxglove

Intel·ligència artificial: justícia social i justícia ambiental

  • Sofía Trejo, Barcelona Supercomputing Center

21 h – 22 h

Piscolabis

Dissabte 2 de març | Escola de les Aigües

11 h – 14 h

Jocs infantils sobre consum responsable

11:30 h – 13 h

Taula rodona amb servei de canguratge

Guia per a famílies cruels i malvades

  • Mercè Botella, Som Connexió

Regulem l’ús del mòbil als instituts?

  • Xavier Casanovas, Plataforma Adolescència Lliure de Mòbils

Presentació de la guia Dejuni Digital

  • Sergi Onorato, escriptor

13 h a 14 h

Aperitiu familiar

INSCRIPCIÓ MSC 2024

Deixa un comentari