Zara i H&M estan vinculats a la desforestació il·legal, l’acaparament de terres i la violència

No Comment

Una investigació independent descobreix que Zara i H&M estan vinculats a la desforestació il·legal, l’acaparament de terres i la violència

  • 800.000 tones de cotó ‘brut’ provenen d’empreses tèxtils les peces de les quals es venen massivament a Espanya.
  • El sistema de certificació Better Cotton investiga els errors de traçabilitat i en reforça les normes, però els errors persisteixen.
  • La regió del Cerrado és saquejada «per salvar l’Amazones» mentre el Brasil esdevé el gegant mundial del cotó.
  • S’acosta un acord sobre una llei edulcorada per netejar les cadenes de subministrament globals.

Els texans, les dessuadores amb caputxa, els pantalons curts i els mitjons d’H&M i Zara venuts a Espanya estan vinculats a la desforestació il·legal a gran escala, l’acaparament de terres, la violència i la corrupció.

Vídeo-‘Crímenes de moda’:

Earthsight, organització amb seu al Regne Unit, s’ha passat més d’un any analitzant imatges per satèl·lit, errors judicials i registres d’enviaments, a més de presentar-se de forma dissimulada a fires comercials mundials, per rastrejar gairebé un milió de tones de cotó «brut» des d’algunes de les plantacions més conegudes del Brasil fins als fabricants de roba a Àsia, proveïdors dels dos minoristes més grans de moda del món.

Propietat d’algunes de les famílies més riques del Brasil, les granges d’escala industrial són les productores de cotó més grans del país. Tenen un llarg historial de mandats judicials, sentències de corrupció i milions de dòlars en multes relacionades amb la tala de prop de 100.000 hectàrees d’àrees naturals del Cerrado. Aquesta vasta regió d’espectaculars altiplans i valls exuberants cobreix una quarta part del Brasil i alberga el 5% de totes les espècies del món, inclosos l’ós formiguer gegant i l’armadillo gegant.

Més de la meitat del Cerrado s’ha talat per a l’agricultura industrial les últimes dècades. El govern brasiler estima que la destrucció genera impactes climàtics equivalents a 50 milions de cotxes més a les carreteres cada any. Avui centenars d’espècies s’enfronten a l’extinció per la pèrdua del seu hàbitat. Cada any, milers de milions de litres d’aigua neta es desvien cap a camps de cotó ruixats amb 600 milions de litres dels pesticides més verinosos.

La situació empitjora: la desforestació va augmentar un 43% l’any passat. Gairebé tot és il·legal, talat per unes poques megapropietats que representen l’1% de les propietats rurals. Segons el moviment ecologista, El Cerrado se sacrifica a l’agricultura industrial per protegir l’Amazònia. El Brasil ha augmentat dràsticament la producció de cotó les últimes dècades, gairebé tota a El Cerrado, on ara es cultiva habitualment juntament amb la soja. Per al 2030, s’espera que el Brasil superi els Estats Units com el més gran exportador de cotó del món.

A mesura que va créixer el cotó, les comunitats tradicionals van disminuir. Una barreja de corrupció, avarícia, violència i impunitat ha portat el robatori de terres públiques i la despulla de comunitats locals. Activistes locals de la regió van comunicar a Earthsight que és habitual que les companyies agroindustrials s’apoderin de terres. Les persones que han viscut en harmonia amb El Cerrado durant segles són expulsades de les seves terres, es bloquegen les seves activitats de subsistència i són sotmeses a vigilància, intimidació i robatori de bestiar per part de pistolers, així com a trets i altres atacs violents contra els seus líders.

Earthsight ha rastrejat 816.000 tones de cotó, des de les finques investigades fins a vuit empreses asiàtiques que van enviar almenys 20 milions de peces acabades i articles per a la llar a Espanya durant dotze mesos per a les botigues H&M o Zara, així com per a les marques germanes de Zara : Bershka, Pull&Bear, entre d’altres (grup Inditex) 1. Els productes enviats a Occident costen centenars de milions d’euros i inclouen els productes més venuts: articles que es mostren a la part superior de la pàgina de resultats després de cerques genèriques a llocs web de detallistes. Zara i les marques germanes propietat d’Inditex tenen més de 1.000 botigues a Espanya i van generar el 26% dels seus beneficis globals el 2023, fet que converteix Espanya en el seu principal mercat.

Earthsight va trobar que tot el cotó «brut» rastrejat per l’organització va ser certificat com a sostenible per Better Cotton (BC). La majoria dels productes d’H&M i Zara estan fabricats amb cotó de BC, cosa que els converteix en els usuaris més grans de BC del món. Gairebé la meitat del cotó de BC prové del Brasil, més que qualsevol altre país. BC ha estat acusat diverses vegades de rentat verd d’imatge, secretisme i manca de protecció dels drets humans. BC va afirmar que va llançar una investigació en resposta a les troballes d’Earthsight. Casualment, les seves regles es van actualitzar l’1 de març, però continuen plenes de llacunes, conflictes d’interessos i una aplicació deficient. El cotó procedent de terres desforestades il·legalment abans del 2020 encara es pot qualificar com a «Better», fins i tot si va ser robat de les comunitats locals, afirma Earthsight.

El director d’Earthsight, Sam Lawson, ha declarat: “Si tens roba de cotó, tovalloles o llençols d’H&M o Zara, probablement estigui tacada pel saqueig del Cerrado. Aquestes empreses parlen de bones pràctiques, de responsabilitat social i de sistemes de certificació, afirmen invertir en traçabilitat i sostenibilitat, però tot això sembla tan fals com els dissenys dels aparadors. Ha quedat clar que els delictes relacionats amb els productes que consumim cal abordar-los mitjançant la regulació, no mitjançant decisions dels consumidors. Això vol dir que els legisladors dels països consumidors haurien d’implementar lleis amb una aplicació estricta. Mentrestant, els compradors s’ho haurien de pensar dues vegades abans de comprar la seva propera peça de cotó”.

Diverses lleis per regular les cadenes de subministrament són vigents o ho estaran aviat. Un nou reglament sobre desforestació de la UE obliga les empreses a rastrejar algunes matèries primeres fins a una producció que ha d’estar lliure de desforestació i ser legal, però obliden el cotó. La Directiva de Diligència Deguda de les Empreses de la UE a Matèria de Sostenibilitat (CSDDD) hauria de finalitzar a l’abril o al maig. No obstant això, les pressions de sectors empresarials poden aconseguir que diversos Estats membres rebaixin l’abast i l’exigència d’aquest reglament i així alliberar-se de veure’s-hi afectades. Tot i amb això, la CSDDD s’ha d’aprovar sense demora, considera Earthsight, mentre que el reglament sobre la desforestació s’ha de revisar per incloure el cotó.

L’agricultura comercial i la tala són els impulsors més importants de la desforestació i la degradació forestal a nivell mundial. En termes de pressió sobre la terra derivada del consum de la UE, els tèxtils ocupen el segon lloc després del consum d’aliments. Gairebé tota aquesta pressió passa a l’estranger i està relacionada amb el cultiu de cotó. Els principals culpables són els mercats consumidors més grans. La UE és el principal importador de roba del món. Estats Units és el segon.

Jaume Grau d’Ecologistes en Acció, organització que participa a les coalicions espanyola i europea contra la desforestació, adverteix: “Les conclusions d’aquest estudi són rotundes: Inditex és responsable de danys greus al medi ambient i als drets humans al Sud global. El Govern espanyol ha de prendre cartes en l’assumpte i treballar tant a escala estatal, estudiant una legislació nova sobre garanties ambientals i socials a les importacions, com europea, per assegurar que les empreses espanyoles de la moda no contribueixen a la crisi ecològica i que respecten els drets més fonamentals. Per això, el Govern de Pedro Sánchez ha de plantejar davant de la UE l’ampliació del Reglament Europeu sobre desforestació importada (EUDR), i incorporar el cotó com a matèria primera afectada, així com altres ecosistemes de gran biodiversitat que cal protegir, com El Cerrado brasiler. No hi ha temps ni excuses per no actuar”.

 

 

 

 

 

 

 

Fashion Crimes

Notes finals:

Este lanzamiento forma parte de la campaña Sin biodiversidad no hay vida que desarrolla Ecologistas en Acción para frenar la pérdida de biodiversidad.

  1. PT Kahatex d’Indonèsia es troba entre els cinc consumidors més grans de cotó brasiler a nivell mundial i l’usuari més gran de cotó identificat com a contaminat per Earthsight. En el període d’un any, Kahatex va enviar 168 milions de peces de vestir a les botigues H&M a Occident, inclosos gairebé 7 milions a Espanya, cosa que va convertir el minorista Kahatex en el segon client més gran. Aquests productes es venien al detall per centenars de milions d’euros, estima Earthsight.

Una investigació independent descobreix que Zara i H&M estan vinculats a la desforestació il·legal, l’acaparament de terres i la violència

Deixa un comentari