Celebrat un any més l’homenatge de Terrassa a Salvador Allende i Xile, en els 50 anys del cop militar

No Comment

Xile i Salvador Allende en la memòria i molt presents 50 anys després del cop d’estat i l’immediat establiment de la dictadura, al capdavant de la qual el general genocida Pinochet. Tot sota supervisió i comptant amb el suport dels Estats Units, tal com confirmen documents de la CIA i ja en el seu dia, 1976, deixava entendre clarament el ministre d’Exteriors dels EUA Kissinger quan reunit amb Pinochet a Santiago de Xile agrair el «gran servei a Occident amb el enderrocament d’Allende».

Promogut per l’organització local del PSUC viu, va tenir lloc el dilluns 11 de setembre, als jardins de Salvador Allende, a Can Palet II, entre els barris de Guadalhorce i Guadiana. Podeu llegir íntegre el text de la commemoració:

Homenatge de Terrassa a Salvador Allende

Avui es compleixen 50 anys des de que aquell 11 de setembre de 1973 un cop militar perpetrat per les forces armades xilenes va acabar amb el govern progressista de la Unitat Popular que encapçalava el metge Salvador Allende. Aquest cop d’estat, recolzat pel EUA, així com la oligarquia i la dreta xilena, acabava per la força amb 3 anys de polítiques valentes d’esquerres que buscaven donar resposta a moltes de les injustícies socials que durant dècades van fer que les classes populars i treballadores de Xile patissin nivells de pobresa i desigualtat dramàtics. Es van prendre decisions molt valentes con nacionalitzar la indústria del coure, el liti, la banca, aprofundir la reforma agrària fins acabar amb el latifundi, posar les bases per un sistema nacional de salut, o fomentar l’organització de la classe treballadora per fer front a les resistències dels sectors conservadors de la societat.

Totes aquestes mesures van ser escapçades d’arrel amb el cop d’estat i la dictadura amb mà de ferro a que el general Pinochet va sotmetre el país. Les detencions de líders polítics, sindicalistes, activistes socials , les tortures, execucions i desaparicions van fer que el poble xilè patís un repressió despietada. Una vegada més la dreta va demostrar que si per mantenir els seus privilegis havia de recórrer al feixisme i la força ho faria, i així va ser.

Des de finals del 2021, gairebé mig segle després d’aquells fets, el poble xilè ha tornat a optar per un govern progressista i d’esquerres. La victòria del Frente Amplio, format per diversos partits d’esquerres i encapçalat per Gabriel Boric està permetent que tot i les seves contradiccions i dificultats per avançar, s’hagin començat a fer progressos en matèries com la salut, el salari mínim i s’estigui treballant en una reforma fiscal progressiva entre d’altres. A més, en la darrera setmana hem conegut que el govern ha aprovat la creació del “ Plan Nacional de Búsqueda”, per tal de que sigui el propi estat xilè el que assumeixi la recerca de les encara més de 1100 persones desaparegudes de manera forçada durant la dictadura. A la vegada també han estat condemnats a 25 anys de presó els botxins de Víctor Jara. Per tant, podem veure com les polítiques de veritat, justícia i reparació contra l’oblit també són una prioritat d’aquest govern.

El feixisme va derrotar per la força a Salvador Allende i al govern de la Unitat Popular, i ara, 50 anys després estem presenciant com a diferents països del món , aquest està arrelant novament amb força. A Europa ja governen a països com Itàlia, Polònia o Hongria i en d’altres com França estan a les portes de fer-ho. A l’estat espanyol, ja són diverses les comunitats on la dreta i l’ultra-dreta es reparteixen les institucions autonòmiques. I sense anar més juny, a la nostra ciutat ja estan representats en el nostre ple municipal. Són un perill per a la cohesió social, per la democràcia i per les llibertats, per això des de aquí, igual que va fer el poble xilè en el seu moment, proposem i demanem a l’ajuntament, institucions municipals, partits progressistes i d’esquerres, sindicats, entitats i associacions veïnals, moviments socials i a societat en general, la creació d’un espai de trobada on poder organitzar-nos per donar una resposta unitària al feixisme. Cal crear un front democràtic antifeixista ampli per articular al gruix de la nostra societat contra aquesta xacra que és el feixisme.

Com va dir el president xilè quan la nit fosca feixisme començava a caure sobre el Palacio de la Moneda, “volverán a abrirse las grandes alamedas”. Doncs bé, és urgent organitzar-se i crear aquest espai de trobada per tal de que aquestes grans alberedes que fa uns anys que s’estan obrint no es tornin a tancar.

Per concloure, des de Terrassa volem donar tot el nostre suport al poble xilè en la seva lluita per l’aprofundiment de la democràcia i la justícia social, i volem que sàpiguen que sempre ens trobaran al seu costat.

Visca el poble de Xile!!

Visca la Unitat Popular!!

NO PASARAN!!

Terrassa 11 de setembre de 2023

Deixa un comentari