Diada Nacional, i també commemoració del cop d’Estat a Xile (1973) i l’assassinat de Salvador Allende

No Comment
Assistència a la commemoració en memòria de Salvador Allende i el cop d’Estat a Xile l’11 setembre de 1973

Diada Nacional de Catalunya, commemoració del cop d’Estat a Xile i l’assassinat de Salvador Allendre, organitzat per l’exèrcit amb suport de la CIA i els Estats Units; commemoració de l’atemptat a la torres bessones a Nova York. Molts motius per reflexionar i mobilitzar-se en aquesta data, 11 de setembre. Cal lamentar, però, l’oblit en el qual han caigut els fets de Xile, tot i l’actualitat i novetat de l’actual procés constituent en el país de Sud-amèrica. A Terrassa, tanmateix, sí hi va haver un record i commemoració, convocada pel PSUC viu, Esquerra Unida, PSC, CCOO i la FAVT.

El PSUC viu, ha fet públic un comunicat que reproduïm, íntegre a seguir:

Ivan Martos, d’Esquerra Unida, parla als jardins Salvador Allende, homenatge al president xilè assassinat durant el cop d’estat el1973.

La Diada Nacional de Catalunya s’ha celebra en un moment de canvi d’etapa a l’escenari català, entre l’esgotament del “procés” i el nou govern conformat per ERC i Junts, que encara no sembla decidit a trencar amb l’anterior etapa i posar-se a resoldre els problemes i les preocupacions de la majoria social treballadora de Catalunya, com hem vist i patit recentment mostrant una incapacitat manifesta per gestionar la pandèmia.
En aquest context, hem defensat que la Diada Nacional de Catalunya havia de tornar a ser la jornada reivindicativa, inclusiva i democràtica de tots els catalans i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen. Preservar la pluralitat i la cohesió social només és possible amb la defensa d’un catalanisme popular basat en la certesa de ser un sol poble.

Tenim la ferma convicció de que el diàleg i la negociació, i el respecte a la pluralitat ideològica és l’única via per afrontar el problema polític d’encaix entre Catalunya i Espanya. Els indults als presos independentistes i la taula de diàleg són passes importants per canalitzar cap al terreny de la política un contenciós que mai s’hauria d’haver judicialitzat, i seguirem treballant en el camí d’una solució política compartida des d’una perspectiva unitària, àmplia i plural.

L’Onze de Setembre ha d’expressar l’oposició a tot tipus de nacionalisme, que enfronti a la classe treballadora amb qüestions allunyades de les nostres preocupacions. No deixarem de denunciar a qui s’amaga darrere d’una bandera per retallar els drets socials, privatitzar serveis públics, o impulsar projectes contraris al benestar social i mediambiental, com ha sigut darrerament amb l’ampliació de l’Aeroport del Prat.
Tenim clar que el nacionalisme ens separa, la classe ens uneix. I per això és necessari posar al centre de la política un discurs de classe clar i sense complexos, arrelat als centres de treball i al conjunt dels barris obrers de Catalunya. Alhora, sabem que una solució permanent només vindrà amb l’obertura d’un procés constituent amb el conjunt de pobles d’Espanya per avançar amb una perspectiva de progrés social on construïm una República federal, plurinacional i solidària.

També i com no podia faltar, recordem les víctimes d’aquell 11 de setembre de 1973, per què mai més es torni a donar un cop d’estat com el de Xile, que va acabar amb un govern socialista, el de la Unitat Popular, que expressava anhels profundament populars i de progrés.
L’11 de setembre reivindiquem la Catalunya popular i treballadora, solidària amb els pobles i compromesa amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Per això avui realitzem aquest acte en record del cop d’estat militar del dictador Pinochet contra el govern xilè de la Unitat Popular de Salvador Allende (11 de setembre de 1973). Per mantenir viva la memòria democràtica i els màrtirs per la llibertat i recordar la necessitat de combatre el feixisme i reivindicar els governs i moviments populars.

Estem aquí perquè volem que Allende estigui present i visquin els seus valors profundament democràtics, antifeixistes, socialistes i internacionalistes.

Related Articles

Deixa un comentari