Els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat han impulsat la creació de 4.757 nous llocs de treball entre 2016 i 2021.
Es reforça la inversió en els programes de foment de l’economia social amb 16 milions d’euros per a Ateneus Cooperatius i 10,5 milions per a Projectes Singulars.
El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. Els 14 Ateneus Cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball: 2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars. De fet, la generació d’ocupació estable i de qualitat a través de projectes d’economia social i cooperativa, per una part, i l’extensió en tot el territori català d’aquest tipus d’empreses i entitats són dos dels principals objectius del Programa que arriba al cinquè aniversari amb uns resultats qualificats de satisfactoris per totes les parts implicades. Les dades han estat presentades aquest dimecres 23 de març a Tremp per part de Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, en el transcurs d’una visita a projectes cooperatius de l’Alt Pirineu.
El Departament ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió s’ha reforçat i en aquest pròxim any es destinaran 10,5 milions d’euros a l’impuls de nous Projectes Singulars. Els Ateneus Cooperatius, per la seva part, tenen una inversió prevista de 16 milions d’euros en els tres anys vinents.
A l’esquerra, Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat | Economiasocial.coop
El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. El treball s’ha dut a terme en estreta col·laboració entre l’administració i el món cooperatiu. En concret, fins a 360 entitats, empreses d’economia social i administracions locals han participat en la gestió diària dels 14 ateneus cooperatius, un model pel qual ja s’han interessat en altres territoris de l’Estat espanyol i d’Europa.
Noves línies de foment de l’habitatge cooperatiu i altres projectes tranversals de foment de l’economia social
A part dels Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars, el Programa consta d’altres projectes transversals de foment de l’ESS, amb una inversió anual d’1,4 milions d’euros. Es tracta de línies de suport al creixement i la consolidació de projectes cooperatius, formació en l’àmbit universitari o promoció i difusió del model. El programa compta amb la col·laboració d’una desena d’universitats catalanes.
Aquest any 2022 s’invertiran 1,3 milions d’euros en el programa HabitatCoop, destinat al foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, com a continuació de les polítiques dutes a terme en aquests últims cinc anys i que ja ha permès la creació de 15 nous projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya. Finalment, s’obre també noves línies destinades a l’impuls de cooperatives d’alumnes i pols cooperatius i ecosistemes de l’economia social i solidària.
4.521 cooperatives que donen feina a 45.417 persones
L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i de tots els sectors d’activitat.
La fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya és el cooperativisme, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. En total, 4.521 el desembre de 2021, any en què se’n van crear 182 de noves. Donen feina a 45.417 persones i obtenen una facturació anual conjunta de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català), amb un 3,5% d’increment interanual d’ocupació.
Deixa un comentari