L’evolució del programa dels Ateneus Cooperatius i projectes Singulars mostra que actualment hi participen 25 entitats de l’economia social de la comarca.
Un total de 214 nous llocs de treball i 38 empreses cooperatives creades al Vallès Occidental, és el balanç presentat després de cinc anys de treball dels Ateneus i Projectes Singulars. Les dades van ser presentades el passat 25 de maig a la Tus, cooperativa que gestiona els autobusos de Sabadell, amb presència de Josep Vidal, director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives va obrir la presentació del balanç.
Durant aquests cinc anys de treball, hi han participat 6.600 persones entre acompanyaments, activitats formatives, de sensibilització i altres esdeveniments, com ara fires i actes públics. Des de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental destaquen que la major part d’aquesta participació ha estat ciutadania interessada sobre el com i el perquè dels productes i serveis que les cooperatives i associacions de l’Economia Social i Solidària realitzen.
A banda, s’han creat 115 llocs nous de treball entre els 219 projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidntal (ACVOcc). S’han creat 29 cooperatives, i s’ha reforçat la consolidació de més de 60 projectes ja existents. L’ACVOcc s’ha desplegat per tot el Vallès Occidental a través d’activitats de visibilització i referència, articulació, estratègia conjunta suport a iniciatives en xarxa, interlocució amb els agents institucionals municipals, comarcals i nacionals.
A la vegada, s’ha volgut impulsar sectors estratègics, com ara d’Habitatge, Sobirania Alimentària i Energètica, Mobilitat, Consum Conscient, Cultura Cooperativa, i un eix d’Interseccionalitats on es treballen les cures, les vulnerabilitats, el jovent i migracions.
De dreta a esquerra, Josep Vidal, director General d’Economia Social i Solidària de la Generalitat, Ana Belén Mesa, de La Natural Coopmunicació, i Eudald Griega, de l’Eixida SCCL.
El fet que la línia del Programa d’Economia Social i Solidària de la Generalitat ara sigui trianual (abans era anual), i la corresponent inversió econòmica per part de l’administració, ha permès fer una estratègia més completa i aterrada a les necessitats del territori, va expressar Ana Belén Mesa, de la cooperativa La Natural Coopmunicació. També destacà com a cabdal l’esfoç de persones i entitats promotores. Van començar impulsant l’Ateneu cooperatiu a la comarca 4 entitats, i actualment en són 25 entre promotores i participants, volent incrementar durant els propers tres anys.
L?ACVOcc realitza itineraris col·lectius i individuals segons necessitats i estat dels projectes. Per l’actual convocatòria 2022-24 n’hi ha 41 projectes creats i 11 nous llocs de treball. L’ACVOcc destaca que el cooperativisme apunta a un model d’empresa que es construeix des de les mateixes persones treballadores. El projecte que no només satisfà les seves necessitats, sinó també treballa al seu barri, districte o munipici.
Entre els reptes de l’Ateneu Cooperatiu, es mencionaren l’escalabilitat dels projectes des d’una perspectiva nacional i comarcal, comptar amb un Agent de referència comarcal per tal de desplegar plans estratègics industrials i sectorials, consolidar-se com a eina de referència per al tercer sector social, i també la relació amb Ateneus de les comarques limítrofs.
La Naucoop, una iniciativa finançada gràcies als projectes singulars, ha estat promoguda per les cooperatives sabadellenques L’Eixida, La Productora, La Sàrria, el Teler Cooperatiu, el Rodal i la terrassenca Communia, explicà Eudald Griera, de l’Eixida, SCCL. Des d’aquesta iniciativa s’està impulsant la cooperativa de segon nivell Cent deu, amb l’objectiu reforçar l’activitat de les cooperatives que la conformen, juntament amb la creació de tres laboratoris enfocats a la incubació de projectes, la comunicació alternativa i la intercooperació per l’impuls de la transició ecològica.
Deixa un comentari