Solidaritat, cooperació, ajuda mútua, i intercanvi. Són els eixos en què es basa l’activitat de Bionatus, una associació de terapeutes que té la missió de difondre les teràpies naturals i una alimentació saludable entre les persones. L’entitat ja porta temps ubicada a la ciutat i ara enceta una nova etapa en què es realitzaran tallers, activitats, i un grup de consum, en què l’ajuda mútua sigui un valor bàsic.
«Les activitats de l’associació van destinades a tothom qui vulgui entrar i col·laborar, no volem oferim un servei per a una elit», ens explica la Mónica de Andrade, que va arribar a Terrassa des del Brasil fa 12 anys. Aquesta nutricionista ho té clar quan destaca la filosofia del col·lectiu, del qual és la coordinadora: «volem estar allunyats del lucre. No hi ha requisits per què les persones participin, només cal que cooperin, per exemple en el grup de consum que estem muntant, ja sigui amb temps, amb materials, diners, fruites, o un espai per fer un hort… tot sempre pensant en aportar quelcom al col·lectiu».
Bionatus funciona legalment des de fa quatre anys a Terrassa com a associació, tot i que la idea ja venia de molt temps enrere. Amb moltes dificultats, han aconseguit establir una base física, a un local al carrer Doctor Salvà, i també de persones que col·laboren amb aquestes preceptes esmentats. «El problema és que la gent vol treure un profit, i no sempre això es pot fer quan estem començant. Apostem per la gratuïtat dels serveis, i ara hi ha personal disposat a dur a terme els tallers que programem».
Entre les activitats que realitzen s’inclouen tallers de cuina terapèutica, d’olis essencials, aromateràpia, o medicina natural. Sobretot, tot el que té a veure amb assessoria nutricional, per aquells qui vulguin canviar d’hàbits, «no només d’alimentació, sinó pensaments; també estem creant grups d’activitat física i cultural, com ara ballar o sortides, sempre amb un component lúdic», relata la Monica. Sí que hi ha tallers de pagament, com ara els de massatges per poder finançar-se. Però l’aposta ara és la gratuïtat, «si no ens funciona haurem de fer pagar!». Comptabilitzen unes seixanta persones que de manera puntual col·laboren en les activitats.
Compartir i donar més que no pas rebre
En aquesta nova etapa de Bionatus, a punt quan estigui llesta l’aclimatació i la pintura del local, s’obrirà de forma habitual de dilluns a divendres. També s’oferirà un servei de cafeteria.
La Monica es mostra ferma defensora de la cooperació com a forma de viure: «jo vinc d’una societat molt comunitària, on es comparteix molt, des de que naixem hem compartit, no li diem a un nen que una joguina és seva! Jo estava acostumada a viure en comunitat, amb famílies grans, que inclouen els germans, els cosins…». En canvi aquí a Catalunya he detectat, pel que he pogut conèixer, gent molt egoista i egocèntrica, només pensa en sí mateixa. La societat d’aquí és molt rata! – vaig aprendre l’expressió quan vaig arribar aquí-». Insisteix en que volen allunyar-se del lucre, i això, en el moment actual, passa per no cobrar pels serveis oferts, i apostar per l’intercanvi. «El que jo valoro és compartir els espais, el menjar, o allò material. Aquesta és la filosofia de Bionatus, compartir i donar més que no pas rebre».
El grup de consum que s’està muntant pretén també el tracte directe amb els proveïdors. I la filosofia torna a ser la mateixa: «hem de poder accedir a una bona alimentació sense haver de deixar de pagar el lloguer, menjar sa no ha de ser cap luxe. Et trobes que si no hi ha diners, l’alimentació és molt dolenta, i això no pot ser».
Bionatus també forma part de la XES local, «on hi ha diferents entitats solidàries, encara que s’ha de veure com evoluciona per arribar a un públic objectiu més nombrós». També estan oberts a col·laborar amb qualsevol altre grup vulgui aprofitar l’espai de què disposen.
La activitat més inmediata, oberta i gratuïta, serà el proper dissabte 11 de febrer, de 10 a 12h, la primera part d’un taller de medicina tradicional.
Deixa un comentari