Els PATs, punts d’atenció presencial per promoure l’Economia Social i Solidària a la comarca

No Comment

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental disposa actualment de 7 punts d’assessorament i trobada on es dóna informació, assessoria i acompanyament a nous projectes cooperatius.

Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses, Rellinars, Castellbisbal i Ullastrell, són els municipis on es troben ubicats aquests punts, als quals qualsevol persona o entitat es pot apropar i ser atès de forma gratuïta i sense cita prèvia.


Des de l’Ateneu Cooperatiu de Vallès Occidental (ACVOcc) s’han habilitat espais en diferents municipis de la comarca que funcionen com a punt d’atenció personal per apropar-se a l’Economia Social i Solidària (ESS). Aquests espais, anomenats PATs, són un punt d’entrada per aquelles persones que tinguin idees i projectes a potenciar en l’àmbit del cooperativisme, i també està adreçat a entitats, de forma lliure i gratuïta.

PAT vol dir Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu. «És un espai en el qual la gent pot venir per buscar assessorament i on acompanyem projectes cooperatius. També és un lloc de trobada per a qualsevol persona que tingui una necessitat en l’àmbit de l’ESS o desitgi fer alguna consulta»,ens explica Javier Domínguez, tècnic de l’ACVOcc.

En total parlem de 7 punts d’atenció, distribuïts en municipis petits de la comarca, que funcionen un cop al mes en un horari establert a les tardes – a banda del punt de Terrassa, que està disponible setmanalment -. Són llocs que necessiten algun espai presencial que ajudi a promoure l’economia social i solidària allà on no hi és tan present. Per això, en el seu moment es van signar convenis entre l’ACVOcc i els ajuntaments, de forma que aquests faciliten l’espai on ubicar aquests punts d’atenció, i que ajuden a fer-ne difusió d’aquests. El seu reconeixement també té l’aval del Consell Comarcal del Vallès Occidental, es considera els PAT com els punts d’atenció de l’ESS en aquests municipis.

Punt d’assessorament i trobada cooperatiu de Castellbisbal. Foto ACVOcc

Un dels objectius dels PATs és oferir acompanyament a aquelles iniciatives que tenen potencial com a projectes cooperatius. «Quan rebem alguna idea de projecte, el que fem és una primera trobada amb l’equip promotor de la iniciativa, i seguidament els expliquem com és una cooperativa i la resta de les fórmules de l’economia social i solidària, quins són els avantatges de crear-ne una, a la vegada establim un full de ruta», detalla en Javier. Dintre de l’itinerari a mida que s’ofereix des dels PATs per a nous projectes cooperatius, també els expliquem les diferències amb les empreses mercantils. Aquest acompanyament personalitzat correspon a La Cooperadora, un altre instrument de què disposa l’ACVOcc, i que es complementa molt amb els PAT.

Opcions: canviar la nostra manera de consumir

Una altra funció dels PATs és la d’oferir informació sobre consum responsable i dels recursos que tenim a l’abast per sortir de les grans empreses subministradores i bancàries, i passar-nos a cooperatives. «Vam col·locar prestatges amb tota la informació referida a aquests serveis disponibles que ofereix la cooperativa Opcions. Aquí es pot obtenir informació sobre el fet de canviar la nostra forma de consumir». Parlem entre d’altres de canviar el subministrament elèctric amb Som Energia, de telefonia mòbil i domèstica amb Som Connexió, o contractar banca ètica amb FIARE. Malgrat tractar-se de tràmits que en general es poden fer per internet, «sobretot a l’hora de fer-te soci de Som Energia o obrir un compte amb FIARE que és una mica més complicat ajudem a fer les gestions», especifica en Javier.

A la vegada, en Javier manifesta que «tenim el repte de difondre més tot allò relacionat amb el consum responsable». De fet, expressa que «esperem que els punts Opcions també ajudin a promoure la difusió i el coneixement dels PATs».

Aquests espais físics també s’utilitzen per treballar amb aquelles entitats o associacions que desitgen transformar-se en cooperatives o comerços que han de tancar per jubilació o per falta de viabilitat per explorar amb ells la continuïtat de manera cooperativa per part dels seus treballadors o d’altres persones interessades.

A més, des dels PATs també hi ha una part d’atenció a cooperatives que ja estan funcionant i que són de l’àmbit de l’ESS. Per això, «ens citem les entitats de l’economia social de cada municipi on són, i fem plegats el qüestionari de balanç social que vam engegar a l’Ateneu Cooperatiu i parlem de les maneres d’intercooperar entre les entitats d’ESS del territori».

Pel que fa a nous projectes, Javier explica que «hem conegut i començat a acompanyar aquest any des del PAT, 6 projectes a Terrassa, 3 a Matadepera – on no hi ha un històric de cooperatives registrades, i que ara ho poden esdevenir-. També a Viladecavalls, Vacarisses, i Castellbisbal s’estan acompanyant altres projectes incipients. El punt d’Ullastrell va començar fa escassos quatre mesos, i aquí també hi ha hagut persones que han vingut per fer-se sòcies de Som Energia». «Penso que una cosa que agrada d’aquests punts és que en l’acompanyament que fem, proposem un itinerari flexible en funció de les necessitats de cada projecte», segons en Javier, «ja sigui a l’hora d’elaborar un pla d’empresa, o bé centrar-nos en la viabilitat econòmica, o treballar la fiscalitat de la cooperativa en marxa». Tot plegat suposa un acompanyament personalitzat que s’ofereix per incrementar i millorar la dimensió del cooperativisme a la comarca.

Val a dir que a banda dels punts d’atenció presencial que són els PATs, es pot contactar amb l’Ateneu Cooperatiu pels telèfons i correus electrònics que es poden trobar a la seva web ateneucooperatiuvalles.org.

 

Els Punts d’Atenció i Trobada, amb horaris i ubicacions:

Municipi

Espai

Dia

Horari

Periodicitat

Terrassa

CC Avel·lí Estrenjer

Plaça de Can Palet, 1

Dilluns

18 a 20h

Setmanal

Matadepera

Casal de Cultura
C/ Pere Aldavert, 4

1r Dimarts de mes

16 a 18h

Mensual

Rellinars

Local Social del Planet
C/ Xiprer, s/n

2n Dimarts de mes

16.30 a 18h

Mensual

Viladecavalls

CC Paco Cano
C/ Pintor Casas, s/n

3r Dimarts de mes

12 a 14h.

Mensual

Castellbisbal

Ajuntament de Castellbisbal
Av. Pau Casals, 7

3r Dimarts de mes

16 a 18h.

Mensual

Vacarisses

Castell (Biblioteca municipal)
C/ Major, 3

4t Dimarts de mes

18 a 20h.

Mensual

Ullastrell

Ajuntament d’Ullastrell

Carrer Serra, 17

1r Dimecres de mes

16.30 a 18h.

Mensual

 

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari