Les cooperatives Som Energia i Fiare Banca Etica inauguren una planta solar a Cartagena

No Comment

  • La planta compta amb una producció anual de 6,7 GWh, equivalent a l’ús energètic anual de 2.500 llars

Som Energia, la cooperativa d’energia verda, i Fiare Banca Etica, l’entitat bancària cooperativa de finances ètiques, van inaugurar aquest dissabte la planta fotovoltaica d’Asomada Solar a Cartagena (Múrcia), gràcies a la col·laboració conjunta entre totes dues entitats.

La planta Asomada Solar, la construcció de la qual va finalitzar al desembre de 2021, es va posar en funcionament a principis d’enguany i és propietat de Som Energia. Ha tingut un cost total de 2,82 milions d’euros, i compta amb 3,8 MW de potència nominal i una producció d’energia equivalent a l’ús anual d’electricitat de gairebé 2.500 llars (6.700 MWh/any). Aquest tipus de plantes de petit format (menys de 5 MW de potència) són molt necessàries en aquests moments de crisi energètica i són una aportació a la generació d’energia a partir d’una font natural, com és l’energia solar.

Després de dècades intentat instaurar un pla per al desenvolupament d’un sistema de producció d’energies renovables, en l’actualitat continuen havent-hi traves per a la tramitació de plantes de producció d’energia sostenible en un país on el sol és un dels recursos naturals més abundants. Queda bastant per a fer per a incentivar encara més aquests sistemes de producció d’energia més neta i amb menys impacte mediambiental per a aconseguir un model energètic 100% renovable, distribuït i responsable.

La construcció de la planta ha estat possible gràcies a la col·laboració amb Fiare Banca Etica, un banc que basa la seva activitat en la transformació social a través del finançament de projectes del tercer sector, l’economia social i mediambientals.

Aina Barceló, membre del Consell Rector de Som Energia, afirma que aquesta nova planta solar “ens permet que l’energia que generem estigui en mans de la ciutadania i no d’oligopolis, i així avançar cap a la transformació energètica basada en projectes petits distribuïts pel territori, amb participació de la comunitat local.”

En paraules de la presidenta de Banca Etica, Anna Fasano, “les nostres finances produeixen beneficis sans, renunciant als guanys derivats del comerç de les fonts fòssils, i fan costat a qui inverteix en projectes de desenvolupament que protegeixen el medi ambient i els drets de les persones”.

Durant l’acte, van participar al voltant de 70 persones sòcies de totes dues entitats. A més de ser una acte de celebració de la posada en marxa de la planta solar, es va explicar el seu funcionament tècnic i la necessitat de desenvolupar plantes de producció d’energia sostenible. A més, va ser un espai de trobada d’aquestes dues entitats cooperatives que comparteixen una filosofia en comú en relació amb la gestió de la governança i la construcció de ciutadania activa.

Sobre Fiare Banca Etica

Banca Etica, que a Espanya és Fiare Banca Etica, és una entitat bancària cooperativa de finances ètiques. Va néixer amb l’objectiu de finançar la cooperació social, la protecció del medi ambient, així com per a recolzar a les organitzacions del tercer sector i l’economia solidària.

Un banc innovador les activitats operatives del qual i culturals s’inspiren per complet en els principis de les finances ètiques: transparència, cooperació, eficiència i atenció a les conseqüències no econòmiques que tenen les accions econòmiques.

Sobre Som Energia 

Som Energia (somenergia.coop) és una cooperativa de producció i comercialització d’energia verda sense ànim de lucre que treballa per a construir un model energètic renovable en mans de la ciutadania des de la participació i la transparència. Fundada en 2010 a Girona compta ja amb més de 83.000 persones i entitats sòcies i gestiona al voltant de 120.000 contractes d’electricitat 100% renovable en tot l’Estat espanyol.

Related Articles

Deixa un comentari