Durant tot el mes de novembre, 111 entitats i empreses de l’economia social i solidària participen en l’edició d’enguany, que recupera la Fira al carrer del pròxim 27 de novembre a la plaça Vella.
Avui s’ha presentat la 7a edició de la Terrassa Cooperativa que impulsa el Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa. Des del 2 al 30 de novembre, tot el mes es destinarà a donar a conèixer les iniciatives de l’economia solidària presents a la ciutat. En l’edició d’enguany, es recupera la presencialitat en la major part de les activitats, tot i que s’ha optat per un format híbrid aprofitant l’experiència de l’any passat, celebrada enterament de manera virtual.
Un total de 111 empreses, entitats, institucions i serveis participaran en aquesta edició de Terrassa Cooperativa. “Cada any afegim més entitats”, ha expressat el regidor d’Economia Social, Pep Forn, en la roda de premsa a l’Ajuntament, per destacar com el certament va creixent. El lema d’enguany és «La Terrassa Cooperativa és transformadora», i en aquesta línia, Forn ha apuntat que “l’economia social i solidària ja ha deixat de ser una alternativa per ser una aposta real”, Per això, ha afegit que la voluntat d’enguany és que “l’ESS arribi a tots els barris i que no quedi només enclosa dins les entitats”.
42 activitats i la Fira, que torna al carrer el 27 de novembre
Les 42 activitats del programa de la Terrassa Cooperativa s’agrupen en dos grans àmbits: una economia que sigui més justa, a través d’un consum i producció responsable i afrontant l’emergència climàtica, i a la vegada una economia que tingui cura de les persones i posi la vida al centre, tal com ha descrit Forn. Entre les més destacades, hi haurà diverses activitats amb protagonisme del jovent, “hem format 10 joves per fer guionatge i streamings amb missatges per animar altres joves a participar dels valors de la cooperació, i que emetran programes en directe a Youtube. A la vegada hi haurà tallers adreçats al professorat amb perspectiva d’una economia crítica. També destaca un col·loqui dirigit pel Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, una ruta radiofònica de títol Veus invisiblitzades, “a través de podcasts donar veu a aquells que no solen tenir-la”, en paraules de Forn.
D’esquerra a dreta, protaveu Núria Oñoro, representant del Grup de Treball Terrassa Cooperativa i la cooperativa Magroc, Núria Marín, tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat, i Pep Forn, regidor d’Economia Social i Innovació.
Una altra de les novetats seran les diferents trucks, adaptant el model de caravanes de menjar ràpid: divendres 5 de novembre es podrà visitar el Didaltruck, que ensenyarà a poder fer ajustos a la nostra roba, i el diumenge 7 de novembre hi haurà el Reparatruck, amb les eines necessàries per arreglar el nostre mòbil, ordinador o bicicleta. També es presentaran les Auditories Cognitives, una eina per l’atenció i apoderament en l’àmbit sociolaboral de les persones amb capacitats diverses i que permetrà a les empreses avaluar-se en termes d’accessibilitat cognitiva.
Hi haurà espais de debat i xerrades, com ara sobre la transició energètica amb les comunitats energètiques, i un taller d’introducció a l’autoconsum fotovoltaic. D’altra banda, l’àmbit de les cures també hi serà present, donat que la situació de crisi sanitària i social ha posat de manifest la fragilitat d’algunes economies i la importància de les cures de les persones per sostenir les vides. Per això, hi ha programada la xerrada «Donem suport a les cures de les cuidadores per una criança positiva», i la taula rodona «Repte Cures: Diàleg entre l’àmbit professional de l’ESS i l’àmbit formatiu». A més a més, se seguirà oferint formació a professionals, persones emprenedores i empreses del sector al llarg de tot el mes.
I per suposat, la culminació del mes amb la Fira de l’Economia Social i Solidària del dissabte 27 de novembre, on 55 entitats comptaran amb stands per mostrar al públic els serveis que ofereixen, i que s’ubicarà a la Plaça Vella i els carrers adjacents, carrer Major, Unió i plaça Salvador Espriu. Ea farà servir l’escenari a la plaça Vella, amb ràdio, actuacions musicals, un espai de xerrades, jocs i tallers. El 2019 van participar a la fira unes 1.300 persones.
“Som projectes de diferents àmbits, amb diferents formes jurídiques, entitats més petites i més grans”, ha expressat Núria Oñoro de la cooperativa d’atenció a la infància Magroc, en representació de les entitats que participen l’organització de la Terrassa Cooperativa: “Creiem que aquesta diversitat dóna molta riquesa, i això sí, coincidim en els mateixos valors: proximitat, dignitat laboral, consum responsable”. Oñoro ha afegit: “volem aportar el nostre gra de sorra a la transformació cap a una societat més justa”. Tot reconeixent que “amb aquest objectiu les entitats fem un esforç, contribuïm amb idees, amb temps, sovint fora de la nostra tasca ordinària, obrint els espais, i sobretot ho fem amb il·lusió, ja que totes aquestes coses valen la pena”.
A la web www.terrassacooperativa.cat es pot consultar tota programació de la Terrassa Coooperativa 2021.
Durant la presentació, s’ha mostrat també l’espot de la Terrassa Cooperativa 2021:
Deixa un comentari