Gràcies a la iniciativa de persones solidàries, molts joves amb discapacitats psíquiques poden trobar vies per enfrontar-se a la seva inserció social i també laboral. L’associació La Oka va sorgir amb la intenció d’aconseguir llocs de treball per aquests nois i noies. «Surten de l’escola i acaben l’educació especial als 21 anys», explica la Mª Carme Rosique, una de les promotores de l’entitat. «Com que no arriben al 65% de discapacitat no reben cap prestació, i volem donar-los una sortida al mercat laboral».
La Mª Carme ens parla dels inicis de l’entitat, que compta amb dos anys i mig de vida. I que té l’origen, com sol ser habitual, en les pròpies vivències personals. «Són persones amb qui hem anat fent una bona pinya». Els joves tenen entre 18 i 25 anys.
L’entitat té la seu social al carrer Prat de la Riba núm. 112. Allò més visible és la botiga a peu de carrer (oberta de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 17 a 20h), on venen articles que els hi porten com a donacions i que reciclen: roba diversa, bijuteria, etc., a més dels productes que la mateixa entitat elabora.
Tota la tasca que es fa és totalment voluntària: «la Marisa i jo estem aquí tot el dia. També hi ha dos nois que hi són a la tarda ja que treballen, ajuden i porten la part comptable i jurídica. Les feines que fan els joves són sobretot de reciclatge i articles nous». «Tot el que rebem com a donatius ho reciclem, arreglem, rentem, cosim… Això és molta feina, ens passen les hores volant», descriu la Marisa.
Malgrat que aquesta sigui l’activitat més visible, no volen que se’ls vegi com una botiga de venda: «som una associació que treballa amb l’objectiu de la integració laboral d’aquests joves que no tenen fàcil la sortida al mercat laboral. Volem que es llevin i estiguin motivats, que no es quedin a casa, rebla la Mª Carme. «I que les seves famílies vegin que tenen un lloc i se senten útils treballant i aprenent algun ofici», remata la Marisa.
L’entitat funciona també amb les petites quotes dels socis, «ara són només 15, ens agradaria ser-ne més. Amb això i els donatius per les vendes anem subsistint». Ara han presentat un projecte a l’Ajuntament per tal d’elaborar articles amb la marca de La Oka i poder vendre’ls. «Això ens ha de permetre posar en marxa els objectius que ens marquem, a veure si ens l’aproven».
A banda d’aquest projecte, els objectius de l’entitat passen ara per donar-se a conèixer. «Ens volem obrir i relacionar-nos amb altres experiències que ens facin donar un pas endavant».
«L’important és que es vagin coneixent els nostres objectius: crear llocs de treball per aquestes persones, ja sigui aquí o fora, i buscar una estabilitat per aquests nois». Mentretant, participen en actes com ara la Fira de la Salut, amb els comerciants de Sant Pere Nord, o a Sant Jordi. «Amb el que més gaudeixen és amb fires com la Modernista, amb els preparatius i per estar presents», relata la Marisa. També organitzen diverses activitats, com ara excursions mensuals, tallers de manualitats, de cuina, fins i tot una discoteca que munten al mateix local.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari