La Xes de Terrassa, impulsora de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès

No Comment

Es tracta d’una iniciativa coordinada per enfortir l’economia social, a través de l’impuls de noves empreses cooperatives i la creació d’ocupació estable i de qualitat


Diverses entitats i ens locals s’han agrupat i han donat forma a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l’objectiu d’impulsar l’economia social i cooperativa en el territori. Aquest és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat a Catalunya, en el marc del programa Aracoop a partir d’una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Aquest projecte està impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i la unió de les Xarxes d´Economia Social i Solidària (XES) dels municipis de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, representades per tres entitats representatives de l’economia social i cooperativa del territori com són l´Associació Can Capablanca de Sabadell, la cooperativa L’Eina de Terrassa i la cooperativa Doble Via de Sant Cugat del Vallès.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès s’articularà a partir de tres nuclis per generar major proximitat territorial, un a partir de la XES de Sabadell, un altre amb la de Sant Cugat, i el de la XES de Terrassa. Des de cada nucli s’oferiran  accions i serveis adreçats al conjunt dels municipis més propers.

presentació ateneus cooperatius Presentació de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central (ARACOOP)

D’aquesta forma, la implicació i col·laboració de les entitats d’economia social i solidària, les administracions, institucions educatives i el teixit empresarial en general serà clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat. La Generalitat, impulsora de la iniciativa, descriu l’ateneu cooperatiu com un centre de proximitat que desenvolupa projectes i activitats de foment i promoció de l’economia social. Tot plegat amb la voluntat d’esdevenir un espai referent al territori per a la creació de cooperatives i altres iniciatives d’economia social. Així, els objectius passen per crear espais per a l’enfortiment de l’economia social i cooperativa, afavorir la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa, i generar llocs de treball en el marc d’aquestes empreses.

La gestió de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès anirà a càrrec de l’esmentada agrupació, en coordinació amb diferents entitats i cooperatives vallesanes. Aquestes seran la base per desenvolupar el projecte, després de ser la seva proposta una de les escollides dins la convocatòria de subvenció oberta pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat a finals de novembre passat. L’Ajuntament de Sabadell, que va encapçalar la candidatura, exercirà la coordinació, i es comptarà amb el suport d’altres administracions, com ara els Ajuntaments de Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Sant Cugat del Vallès.

Per tal d’assolir amb èxit els objectius de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, que es constataran a finals de 2017, s’han establert sis grans eixos de treball. Un d’ells és la diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori. A partir d’aquí es duran a terme accions de suport i acompanyament a la creació de noves cooperatives i societats laborals, i es promourà la creació de llocs de treball en empreses ja existents de l’economia social.

En aquesta línia, es pretén promocionar la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a associacions i societats civils particulars, i donar continuïtat a les empreses o entitats que estiguin abocades a tancar la seva activitat.

La pedagogia serà un altre aspecte important a treballar; per això, s’han establert actuacions de difusió per donar a conèixer i aprendre sobre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i a professorat de cicles formatius de formació professional, així com de grau superior i universitaris. D’altra banda, es pretén dotar d’eines, recursos i suport – necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals – a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Diverses entitats i grups cooperatius seran la base per desenvolupar el projecte durant tot l’any. Entre les entitats egarenques, hi donen suport la pròpia XES de Terrassa, l’Eina Cooperativa, l’Associació EcoInserció, el Camp d’Energia de l’Economia del Bé Comú de Terrassa, SprintCoop, Plantem-nos, Malarrassa, els grups de consum Kopikua i l’Associació pel consum Responsable i la Sostenibilitat de Terrassa, Bionatus, Gestcoop, llibreria Synusia i el Grup Local de Som Energia. El proper 15 de febrer es farà l’acte públic de presentació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, al Vapor Llonch de Sabadell, a les 12.30h, per tal d’informar del projecte i de les properes accions previstes.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari