Tots els grups municipals donen llum verda i aplaudeixen «un full de ruta per als pròxims set anys destinats a fer créixer i consolidar l’ESS a la ciutat».
Miquel Gordillo
Després d’una tasca d’elaboració que s’ha allargat durant més d’un any, duta a terme pels membres del Consell Municipal d’Economia Social i Solidària, la ciutat ja compta amb un Pla Estratègic d’ESS. Una fita que es considera històrica i que, almenys sobre el paper, vol portar a la pràctica un dels lemes del cooperativisme: posar al centre de l’economia les persones i les seves necessitats. La vigència del document ara aprovat comprèn accions des del 2019 fins al 2026, amb un procés d’avaluació continuada, i que informi la ciutadania dels seus avenços, segons es va manifestar en el darrer ple municipal, on es va aprovar per unanimitat aquest Pla.
El Pla Estratègic de l’ESS ha resultat en un document on es defineix l’economia social i solidària com el conjunt «d’experiències econòmiques basades en l’autoorganització de la ciutadania que no persegueixin el lucre, sinó satisfer les necessitats bàsiques, i que s’organitzen des del suport mutu, el compromís amb la comunitat, la igualtat i la democràcia». Tot plegat, «amb la finalitat de promoure un model econòmic just, democràtic i sostenible».
Així doncs, els objectius principals marcats són: promocionar l’Economia Social, enfortir les empreses i entitats de l’ESS i fomentar noves iniciatives de l’ESS. Entre aquestes, el Pla menciona els grups de consum, els horts urbans (municipals o comunitaris-privats), el Banc del Temps i altres mercats d’intercanvi i iniciatives d’economia col·laborativa.
El Consell Municipal d’ESS es va constituir el gener de 2018. Foto Rafel Casanova
El document també destaca com la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa (XES) i l’Associació Local d’Entitats per a la Inclusió de Terrassa (ALEI) demostren una «voluntat de coordinar-se i innovar que pot constituir un nucli dur del lideratge del sector». Val a dir que la cooperativa Malarrassa ha estat participant en aquest Consell i en l’elaboració del Pla Estratègic.
Entre les accions que el document planteja, hi ha crear un equipament destinat a promoure l’ESS a la ciutat. A més a més, es continuarà celebrant el programa Terrassa Cooperativa juntament amb la Fira de l’ESS, així com tallers i projectes educatius a escoles i instituts sobre la temàtica.
El Pla també contempla promoure la creació de la marca Terrassa Responsable, a partir de l’any 2021, que ajudi a identificar les entitats de l’ESS de la ciutat, i una moneda social que arribaria el 2024. També s’hi posen les bases per millorar el finançament a empreses o entitats de l’ESS, a través de subvencions, bonificacions en les ordenances fiscals, o bé amb convenis de col·laboració. Aquests són altres aspectes que contempla el pla.
Les fites del pla estratègic són prou ambicioses. Es pretén facilitar l’accés a locals on desenvolupar activitats de l’ESS per evitar la destrucció del teixit productiu local i llocs de feina al municipi amb un programa de traspàs de negoci. El pla aposta per seguir impulsant els horts urbans com a model de desenvolupament de projectes agroecològics. En aquest sentit, es planteja donar suport a projectes d’activitat econòmica dins de l’Anella Verda, també a executar a partir d’aquest any. La mobilitat sostenible és una altra qüestió que es contempla abordar.
El pressupost total del Pla Estratègic és de 5.735.000 €, el qual comprèn fins a 12 accions i 27 programes de treball, a dur a terme durant el període de 2019 a 2026. En aquest primer any la xifra destinada és de 219.000 euros. El pressupost anirà augmentant cada any, fins a arribar al seu màxim el 2025 i 2026, amb nou-cents mil euros destinats.
Satisfacció per disposar d’un Pla pioner i lloances al Consell Municipal
Durant el ple municipal de febrer, tots els grups agraïren la tasca feta des del Consell Municipal de l’ESS i celebraren la consecució d’aquest pla. «És el fruit del treball intens d’aquest Consell, que ha arribat a acords i ha establert consensos, encara que vinguin de posicionaments diversos», va expressar durant el ple el regidor Manuel Giménez, el qual ha exercit de president del Consell Municipal d’Economia Social i Solidària (CMESST), creat l’any passat. Giménez indicà que «s’han recollit les necessitats que el teixit de l’ESS ha expressat», i destacà la implicació de la XES, «que ha aportat molt per què aquest Pla acabi sent una realitat» i perquè es «continuï treballant per tenir una ciutat més justa, solidària, sostenible i social».
«És un bon element per desenvolupar l’Economia Social i Solidària a la ciutat, un àmbit primordial per un nou model econòmic», destacà Oscar Monterde de TeC, qui celebrà que el pla marqui unes accions a desenvolupar, un calendari i un pressupost, malgrat afegir també el «temor a què els compromisos no es quedin en un calaix».
Isaac Albert (ERC-MES) remarcà també la importància del dia pel fet d’aprovar aquest Pla. «És un treball conjunt entre tots, i ha estat gràcies de la voluntat que hi ha a la ciutat i de les entitats de l’ESS per voler coordinar-se». «No és un pla estratègic més, és un element vertebrador de les polítiques econòmiques del present i del futur, no és una part simpàtica de l’economia local, com més potent sigui aquest sector, la ciutat estarà més preparada per superar les crisis que vinguin».
Malgrat votar favorablement, des de la CUP el regidor Marc Medina manifestà un «sí amb reserves»: «no volem que el pla es quedi en un brindis al sol», mentre afegí que «ens recorda el Pla de Mobilitat que vam aprovar a mitja legislatura, i hi veiem una certa contradicció. Creiem que podria ser més ambiciós». Medina valorà positivament la previsió pressupostària, «però la veiem insuficient». En concret, «l’escassíssima partida per aquest any 2019 no és un bon missatge».
Miquel Sàmper, del PDeCAT, manifestà que és una estructura molt necessària per a la ciutat» .«L’ESS és una part amable de l’economia, amb millors resultats pel que fa a mantenir els llocs de treball en situacions de crisi». En aquest punt, alguns ja avisaren que l’ESS «no ha de ser una petita parcel·la dins de l’Economia». Fins i tot C’s va destacar que aquest pla «converteix la ciutat en un referent espanyol en la matèria» i donà suport a que s’enforteixin les empreses de l’ESS de Terrassa, que tenen una llarga tradició a la ciutat».
Deixa un comentari