La cinquena edició de la fira es celebrarà els propers 21, 22 i 23 d’octubre al recinte Fabra i Coats de Barcelona
Més de 170 empreses, iniciatives i projectes de l’economia social i solidària participaran en la 5a edició de la Fira d’Economia Social de Catalunya (FESC), que tindrà lloc els propers 21, 22 i 23 d’octubre a l’antiga fàbrica Fabra i Coats del barri barceloní de Sant Andreu. La Xarxa d’Economia Solidària, organitzadora de la FESC, vol aprofitar la celebració del cinquè aniversari per oferir un salt quantitatiu i qualitatiu a la fira. Com a novetat d’enguany, s’ampliarà la superfície destinada a l’àrea d’exposició d’empreses cooperatives i associacions i es destinarà també més espai a aquelles dedicades a la venda directa de productes agroecològics. L’ampliació del recinte també ha de permetre potenciar les activitats i zones d’intercooperació entre expositores, per tal d’afavorir la creació de xarxes sectorials i territorials i el desenvolupament de projectes compartits.
Les entitats inscrites són majoritàriament cooperatives tot i que també hi podem trobar associacions, fundacions, grups de consum, empreses d’inserció, etc. Aquests més de 170 projectes i iniciatives d’economia solidària es distribueixen en una cinquantena de municipis de tot Catalunya, un exemple de l’ampli abast territorial que ocupa el sector. La FESC també comptarà amb expositors de la resta de l’Estat Espanyol, concretament de Madrid i de Navarra.
Cinc anys de FESC, cinc anys d’alternatives
Ja han passat 5 anys des de la posada en marxa de la primera Fira d’Economia Solidària, celebrada al 2012 i amb un total de 5.000 visitants i 114 expositores. Des d’aleshores, la FESC s’ha convertit en una cita obligada i de referència al voltant de l’economia social i solidària a Catalunya. En la darrera edició, al 2015, més de 19.000 persones van acostar-se a l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona per conèixer algunes de les experiències de les quasi 200 cooperatives i organitzacions expositores.
Els eixos a què es dedicarà la Fira d’enguany inclouen, entre d’altres, els projectes i estratègies d’extensió territorial, la tasca de l’economia solidària en sectors estratègics com són l’energia, l’aigua, les tecnologies, l’agroecologia i el món rural. Altres àmbits que també s’emmarquen en la creació del mercat social, inclouen activitats com les finances, les monedes socials, la intercooperació i la multitud de pràctiques en la producció i el consum. A més, hi haurà temps per a la reflexió sobre l’educació i la cultura i el seu paper en la transformació social.
Hi trobarem eines de mesura de la petjada ecològica a disposició de les persones que visitin la Fira, a més d’un Instalparty, espai on es comparteixen tecnologies no privatives, i un Restarparty i Erestarter, en col·laboració amb la UPC, per restaurar aparells electrònics, a més de Reutilitzar.cat, entre moltes altres activitats. L’entrada serà gratuïta.
L’ecosol tornarà a ser la moneda alternativa, encara que aquest cop també es podran fer servir altres monedes socials catalanes, vàlides per a qualsevol transacció que s’hi dugui a terme. A l’edició de 2015, van circular un total de 70.000 ecosols.
La XES (Xarxa d’Economia Solidària) és l’entitat organitzadora i impulsora de la fira que promou transformar la societat a través de l’economia. La xarxa és també la impulsora del Balanç Social que permet diagnosticar internament la coherència i els valors democràtics i participatius de l’economia social.
Redacció
Deixa un comentari