Integrants de l’equip de Píkara van acudir a l’Ateneu Candela, convidades per la llibreria Synusia, per presentar la revista número 5 que acaba d’editar el col·lectiu feminista.
Keren Manzano, Bea Villanueva i Núria Frago, a la presentació de la revista núm. 5 de Píkara Magazine.
El passat dissabte 3 de febrer vam tenir ocasió de conèixer, en primícia i de la mà d’algunes de les integrants i col·laboradores de Píkara Magazine, la cinquena revista impresa que el col·lectiu acaba d’editar. Una edició “molt joganera”, com ens ho descriuren les mateixes promotores, on el joc esdevé protagonista principal. “Reivindiquem un feminisme disfrutón; a les feministes se’ns diu de vegades que som avorrides, i hem de trencar amb aquests estereotips”, apuntà la Beatriz Villanueva, coach i comunicadora. De fet, en aquest número de Píkara podem trobar diversos articles dedicats exclusivament al joc, el qual “entre les dones veiem que no està tan ben vist, mentre que en els homes el fet de jugar està més acceptat” exposà la periodista egarenca i ‘mare felina’ Keren Manzano.
Desenvolupament personal i autocura feminista
Tal com descriví la Keren, la proposta de Píkara consisteix en “allunyar-nos d’un periodisme convencional i androcèntric, molt basat en relacions de poder, competitiu, que tracta temes més aviat extraordinaris. Per què no juguem a fer un periodisme fora d’aquests marcs i el posem patas arriba?”. De fet, el resultat que podem llegir al seu nou magazine és un recull d’històries “que ens passen cada dia i que representa la quotidianitat”, i entre els quals destaca el fet de “posar al centre el tema de les curres”.
Bea Villanueva també ha publicat en aquesta edició un article relacionat “amb el desenvolupament personal i autocura feminista”, amb il·lustracions de la Núria Frago. La Bea, que es va apropar a Píkara després de seguir-les des de l’inici, “encantada pel seu tarannà de mitjà feminista”, ens explicà arran del seu article: “vivim en un societat on prima la immediatesa, el fet d’arribar a tot i haver d’estar guapa sempre. Jo reivindico el temps no reproductiu”. I afegia que “en aquesta vida tan ràpida no ens dona temps a cuidar-nos com tocaria”.
Aquesta edició de Píkara Magazine dona molt protagonisme també a la il·lustració i el disseny, que esdevenen un contingut mateix de la revista, i en què aposten per la fotografia i el còmic”. Una de les col·laboradores és la dissenyadora Núria Frago, qui ens explicà les motivacions per realitzar diversos dels dibuixos. La Núria també amenitzà la trobada de presentació al Candela amb una mostra de poesia musicada de temàtica feminista.
Altres continguts inèdits i destacats que es poden trobar a la revista aborden temes com la ludopatia i la ludoteràpia, a través d’un reportatge de la Keren Manzano. Els videojocs, els records d’infància, i les joguines sexuals sostenibles, entre d’altres, són altres dels temes que omplen les més de dues-centes planes de Píkara Magazine 5.
Les assistents exposaren també com funcionen a Píkara en el dia a dia: “actualment som tres persones i una administrativa a jornada completa. El consell d’editores es troba dispers per tot l’Estat espanyol, i ens reunim via telemàtica un cop al mes”, detallà la Keren.
La revista número 5 de Píkara Magazine té un preu de 10€ i es pot aconseguir a través de la seva web. També a la mateixa llibreria Synusia, al carrer Montserrat, 136.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari