Cop de força de la societat civil contra l’opacitat del projecte d’Ajuntament i Mútua

No Comment

DSC_0797

Avui al Casal de Barri del Cementiri Vell s’ha escenificat una mostra d’unitat i força ciutadana. En pocs dies, fins a 26 entitats ciutadanes han signat el manifest que la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública va llençar arrel l’anunci del projecte de Mútua de Terrassa, amb construcció de passarel·la inclosa sota el pont de l’Avinguda Jacquard. Han estat tres les entitats que van adreçar les seves al·legacions a l’Ajuntament: la mateixa PDSPT, promotora d’aquest acte, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes (FAVT), i Podem Terrassa – també una persona a títol individual va presentar al·legacions-. L’Oriol Vicente, com a membre de la PDSP, ha anat presentant les diverses organitzacions que han donat suport al manifest d’aquesta entitat.

Així, per part de l’AVV Zona Esportiva, la Mari Carme es preguntava: “Com es poden gastar aquests diners i no invertir-los en millorar els serveis sanitaris, com ara les llistes d’espera o els CAPs tancats?”. Del sindicat CGT, el Josep Mari Pi ha recordat que l’allau privatitzador està passant no només a Terrassa sinó arreu, i que “l’Ajuntament ha de reflexionar el seu paper en aquest assumpte; d’igual manera la Mútua ha de donar explicacions”. De la CUP de Terrassa, l’Emili Díaz ha denunciat “que un cop més es fa palès els tractes de favor que té una determinada classe política en complicitat amb l’empresa privada i els poders econòmics de la ciutat”. També des de la formació política EUiA, Miguel Hidalgo ha mostrat el suport a les al·legacions que en el seu moment va impulsar la FAVT, i que des de la formació treballen per un procés constituent amb totes les forces d’esquerra de la ciutat. Per part de Solidaritat Catalana per la independència, en Víctor Gutiérrez ha insistit en el desig de sumar i lluitar per una salut pública, reivindicant una consulta per decidir quin model de passarel·la en volem.

El vicepresident de la FAVT, Ramon Clariana, ha recordat que la seva va ser la primera entitat que va treballar aquest tema, el mes de juliol. “L’esperit dels manifestos presentats és el mateix”, ens deia Clariana: “molts diners que no cal gastar, i molts interessos que resten ocults”. “A més, no se’n parla del pàrquing, que també el gestiona Mútua”. Per ell, la proposta de l’alcalde pel diàleg és positiva, tot i que arriba massa tard. “A qui ens convocarà, només a qui hem presentat al·legacions? No cal dir que us representem a tots vosaltres.”

També han intervingut donant el seu suport els col·lectius Justícia i Igualtat Social (JIS), l’agrupació Recortes Cero, o Prou Barreres. L’advocat Joan Tamayo, de l’Observatori dels Drets Socials, ha afirmat amb unes dures paraules que “Terrassa és una ciutat pilot per privatitzar la sanitat”, i que ara intenten colar això com si fos un projecte urbanístic, “sense tenir en compte a la ciutadania, i tornant a deixar de manifest que manen els poders privats.” En Jaume Pavia, representat de la PDSPT, recordava la satisfacció que suposa que ICV declarés que per aquest projecte es necessita consens, a la vegada que volem una passarel·la de transparència. Per part de Podem Terrassa, l’altre col·lectiu que va presentar al·legacions al projecte, s’ha fet un discurs molt crític amb l’equip de govern del PSC i l’alcalde Ballart, denunciant el “sistema d’empreses clientelars que s’ha constituït al voltant de Mútua”. També en Josep Lluis Charles de Iai@flautes va reclamar que no ha d’anar a parar ni un euro públic a “obres supèrflues i innecessàries.”

El torn d’intervencions l’ha acabat el comitè d’empresa de Mútua, el qual es preguntava, de forma retòrica, “com és que amb aquest context de crisi i de retallades, quan ens van sotmetre als treballadors a un ERO, i havent-hi llits tancats, ens diuen ara que es gastaran aquesta milionada? Aquest pont és per afavorir a qui?” Volem transparència, en definitiva, ha estat una de les proclames més recurrents al llarg del matí. “Volen que els diners públics es destinin a la sanitat privada”, insistia la Núria Martí, del comitè d’empresa i membre també de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública. “Quan ens cridin per dialogar sobre aquest afer, negociarem i informarem a la població”, sentenciava.

La roda de premsa ha finalitzat amb l’anunci d’una concentració, el proper 27 de novembre, davant de les instal·lacions de Mútua, coincidint amb la celebració del Ple municipal. I una darrera condició, en al·lusió a Mútua i els seus treballadors: negativa rotunda a acceptar represàlies de cap mena a ningú dels que avui han volgut reivindicar el seu posicionament de forma pública.

Related Articles

Deixa un comentari