Una vintena de col·lectius i entitats locals ha elaborat un seguit de demandes i propostes, creades des de la ciutadania i adreçades a l’administració, per frenar les desigualtats accentuades per la pandèmia de la covid-19.
Terrassa és l’única ciutat que compta amb una plataforma municipal, sorgida arran de la iniciativa del Pla de Xoc Social a Catalunya i a l’Estat espanyol.
Lectura del manifest del Pla de Xoc Social de Terrassa, el dia 11 de juny al Raval.
Miquel Gordillo
Construir propostes i nous models de vida per frenar les desigualtats que s’han accentuat a causa de la pandèmia de la covid-19, és el primer objectiu pel qual s’ha format el Pla de Xoc Social de Terrassa. Sorgit arran de la iniciativa del Pla de Xoc de Catalunya i a tot l’estat, una vintena de col·lectius socials de la nostra ciutat ha impulsat aquesta plataforma, l’única creada en un municipi. Ahir dijous 11 de juny, els col·lectius que formen el Pla de Xoc Social van presentar, de manera presencial, les propostes i demandes que han elaborat i consensuat. Aquestes se centren sobretot en eixos com l’habitatge, l’economia, els serveis públics, els drets laborals, les llibertats i el territori.
Tal com es va expressar en aquesta presentació pública realitzada al Raval, són una “plataforma de treball conjunt” que pretén posar en comú els coneixements d’aquestes entitats, i teixir propostes per “generar un canvi de paradigma on es garanteixin els drets de totes les persones”. A la vegada, volen donar suport i fer difusió de campanyes i accions ja engegades per col·lectius i moviments socials, a més de voler promoure una “major mobilització de la societat civil en la defensa dels drets de les persones”.
Totes les propostes, plasmades en un manifest que va ser llegit per representants dels col·lectius, van adreçades principalment al govern i partits locals. Malgrat això, són propostes de màxims, i algunes d’elles van més enllà de les competències estrictament municipals. “Volem que l’administració escolti les nostres propostes i les adapti, per això nosaltres les llancem avui aquí i a veure què passarà”, va expressar l’advocat pels Drets Humans, Joan Tamayo.
Joan Tamayo llegeix les propostes del Pla de Xoc Social sobre drets i llibertats.
L’origen del Pla de Xoc Social es remunta als inicis del confinament, en observar la greu crisi social i humanitària que venia. “Després d’una primera assemblea de col·lectius feministes, s’hi van afegir una vintena d’entitats que s’adherit al Pla de Xoc Social”, explicà l’Eivi. La plataforma també compta amb grups de treball, i mantenen el contacte amb el Pla de Xoc Social de Catalunya i també l’estatal.
El llistat de les entitats que formen part del Pla de Xoc Social a la ciutat és el següent: Sindicat de Llogateres, PAH, Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa, XES Terrassa, La Paparola, CNT, COS, La Pepeta, Quart Creixent, Punt Lila de Sant Pere, Vaga Feminista de Terrassa, La Guerrilla dels Cossos, Comissió de seguiment i impuls de la Carta Europea de salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, Laboratorio de Comadres, Ateneu Candela, Llibreria Synusia, Casa del Poble del Manuel Linares, Prou Barreres, Xarxa de suport Mutu de Terrassa, CGT, Arran Terrassa.
Aquest és un resum de les principals demandes per cada eix que s’ha treballat dins el Pla de Xoc Social de Terrassa.
Habitatge
- Creació d’una unitat anti-desnonaments.
- Mesures per acollir a tota la gent que ha perdut la seva residència i està en albergs.
- Garantir subministraments bàsics i la creació de comptadors solidaris.
- Empadronament per a tothom.
- Donar resposta a persones que no poden fer front al pagament dels lloguers.
- Mesures per la baixada i regulació dels preus de lloguer.
Economia
- Donar suport a les propostes de la Xarxa d’Economia Social i Solidària.
- Fer pedagogia d’una altra economia que és possible.
- Fer una lectura i un anàlisi crític de l’ingrès mínim vital que ha sortit recentment.
- Començar a fiscalitzar els pressupostos i despeses municipals.
Serveis Públics
- Fi de la gestió privada de les residències públiques.
- Prohibició de la existència de residències privades.
- Augment de places per a residents.
- Augment de places per a personal de totes les categories.
- Democràcia interna, transparència i control de l’adequada qualitat de vida de la gent gran, famílies i treballadors.
Laboral
- Obligació dels empresaris de donar garanties de protecció de la salut en el treball.
- Que l’administració declari la nul·litat de tots els ERTOs i acomiadaments d’empreses amb beneficis, i que es realitzi un increment de les inspeccions laborals per garantir que no s’aprofita la crisi per seguir trepitjant drets.
- Retirada de les últimes reformes laborals que no han fet més que retallar-nos drets.
- Repartiment del treball mantenint els salaris dignes.
- Tots els serveis essencials han de ser públics per tal de garantir la qualitat tant dels usuaris com dels treballadors.
- Recuperar els serveis externalitzats.
Territori
- Adhesió i suport a campanyes com Recuperem la Ciutat i antirepressives.
- Fer un pla de desconfinament específic per l’ús de l’espai públic on es garanteixi un gaudiment del lleure i de l’esbarjo per a tothom distingint diverses àrees d’usos i temps en tots els districtes de la ciutat segons edats i necessitats específiques.
Drets i llibertats
- Dret a la informació i a la transparència, atentes que no es discrimini o exclogui a cap col·lectiu o a cap persona.
- Garantir la cobertura de drets bàsics i de les llibertats de totes les persones que viuen a Terrassa.
Sub eixos que estem treballant
- Sobirania energètica i alimentària.
- Dret a la infància i a la joventut: garantir els drets de tota la canalla i persones joves des d’una mirada no adultcentrista i posant les seves necessitats i veus al centre.
- Presons i antirepressiu: posar llum a l’abús policial a l’espai públic, a les parades per perfil ètnic i aturar les multes i sancions desmesurades pel Covid-19. També vetllar pel respecte de les persones preses.
- Migracions i antiracisme: assegurar l’accés als drets bàsics per part de les persones migrades de la nostre ciutat: l’accés a la salut, al padró sense domicili fix, a l’acompanyament institucional i l’acollida, a una assessoría legal pública, a la formació i l’accés laboral i al servei de traducció als serveis bàsics. També volem vetllar per una ciutat segura i antiracista.
- Violències cisheteromasclistes: engegarem una campanya pròximament en relació al servei d’atenció a persones que pateixen violència, a la manca de recursos destinats a l’abordatge d’aquestes situacions, a la necessitat de creació d’un pla de xoc en relació a la crisi generada pel COVID19 amb una perspectiva feminista crítica i interseccional.
Deixa un comentari