Es presenta a Terrassa el Procés Embat, una plataforma llibertària catalana

No Comment

EmbatAquest dijous, 11 de juny, s’ha presentat a Terrassa una plataforma que pretén vertebrar una organització anarquista a tota Catalunya: Procés Embat.

Convidats per Batzac, assemblea llibertària de Terrassa, Quimi i Eneko van exposar al Casal Popular L’Atzur en què consisteix  aquest projecte caracteritzant-lo com l’intent de crear un debat entre persones militants de moviments socials i d’organitzacions llibertàries implicades en la transformació social, amb la voluntat de treure el moviment llibertari de l’estat actual de desorganització global i manca de projecte polític comú, i d’aportar una nova força, des d’una perspectiva llibertaria, a l’empoderament popular a Catalunya.

Embat creu que el poder popular es manifestarà quan no actuï com a reacció enfront del sistema actual, sinó quan vagi avançant amb alternatives creatives. Segons el seu punt de vista, cal que el moviment llibertari aporti un eix comú programàtic i estratègic que pugui ser assumit pel poble que es qui realment pot fer i fa els canvis revolucionaris: «Des de fa dècades, el moviment llibertari es troba atomitzat en diferents fronts de lluita: sindical, feminista, etc. Es treballa, però sense un programa de propostes alternatives ben definides. Cada cert temps han anat sortint iniciatives de coordinació, però sense un programa comú aquestes iniciatives s’han anat diluint. Creiem doncs que cal crear nuclis i fronts de treball ferms, però que si, a més, volem que les nostres propostes vagin més enllà del nostre petit món llibertari, que arribin a tota la gent, cal presentar un programa social concret i unes estratègies clares».

Dos són els objectius que Embat creu que cal aconseguir: el socialisme (democràcia econòmica) com a forma de superació del capitalisme i el federalisme d’assemblees populars de barri i població (democràcia directa) com a alternativa a l’estructura estatal. Per assolir-los cal lluitar contra les classes dominants i les estructures opressives, defensar drets i llibertats, promoure l’autogestió i el federalisme com a forma d’estructuració social.

Respecte a la seva forma d’organitzar-se, Embat s’articula en nuclis locals (barri, poble, ciutat, comarca i fronts. Els fronts, que van més enllà de l’àmbit territorial, són agrupacions de militants que treballen en l’anàlisi, diagnòstic i propostes alternatives en sectors com educació, gènere, joventut…

Quan van acabar la seva presentació, Quimi i Eneko també van respondre a les qüestions que els van plantejar els assistents que, a la vegada, també van dialogar entre ells sobre alguns dels temes sorgits en aquest torn de preguntes.

Deixa un comentari