Ja són tres anys de lluita, reivindicació i solidaritat a la ciutat per part de la XSP. Aquest diumenge la Xarxa de Solidaritat Popular de Terrassa ha celebrat el seu tercer aniversari d’acció a la ciutat. Ho ha fet amb una fira en què han estat convidats amics, familiars, i on ha hagut la presència d’altres col·lectius de base que treballen a nivell local, i que comparteixen l’organització i la mobilització com a eines de canvi social.
Tots ells són col·lectius que constaten les dificultats que pateixen moltes famílies de la ciutat. Sense sostre, sense feina o amb treballs molt precaris, amb dificultats no ja per arribat a final de mes, sinó per donar de menjar als seus fills, o per rebre una mínima assistència sanitària digna. Que veuen com les desigualtats van en augment, i que per tant, la solidaritat i l’empoderament de la gent són necessàries, com ha estat sempre. Així ho han relatat en un debat amb els assistents a la fira, conduït per l’advocat i activista Joan Tamayo, qui s’acaba de postular com a candidat a Síndic de Greuges. La seva fórmula: “unir esforços, sortir al carrer, defensar els drets i la dignitat de les persones, tal com recull la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans”.
Yasmin, de la XSP de Barberà, ha explicat que porten un any de treball, emmirallant-se en l’experiència de la xarxa germana de Terrassa, incidint en temes com l’ecologia, la cuina intercultural, compartint material escolar, i reivindicant un local on dur a terme les seves activitats. “Els projectes de la xarxa han de ser sempre autogestionats, construint des de baix, i ho fem per cobrir les necessitats que no pot cobrir el sistema de benestar”.
El maig d’enguany es va posar en marxa el Colectivo Sin Vivienda. El Javier ha descrit alguns dels seus objectius: “denunciem la pobresa energètica, la precarietat laboral que no permet tenir un habitatge digne, i també la bombolla dels preus de lloguer. Aquests estan pujant, amb condicionats per signar un contracte cada cop més complexes i prova que cada vegada més famílies reclamin un habitatge social”. El Colectivo, que aplega desenes de famílies que per necessitat de sostre han ocupat diversos blocs i pisos individuals, ja va assolint alguna fita d’èxit: “Estem aconseguint que s’entreguin els primers habitatges socials, la qual cosa no s’havia fet mai a la ciutat”, ha reblat Javier.
Moment del debat entre col·lectius socials, ahir diumenge a la plaça Catalunya. MG
Per la seva part, el Col·lectiu d’Aturats de més de 50 anys fa temps que pretén desenvolupar projectes que ofereixin alguna sortida laboral a aturats de llarga durada. Els més immediats, com ha descrit el Carlos, la tasca d’informadors mediambientals, “per enfrontar el problema amb les escombraries a tots els barris, amb agents que informaran sobre com reciclar, i que vetllaran per què s’acompleixi la normativa en la matèria”. Un altre dels projectes en marxa és el de dur a terme formacions per tal d’incorporar més cotxes elèctrics a la flota municipal.
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública ha tornat a tenir rellevància aquesta setmana amb la mobilització per la Luisa Villar, que porta més de set anys esperant una operació quirúrgica que la rehabiliti del seu dolor, i que ha aconseguit, per fi, data propera per ser intervinguda. “Hem de fer reclamacions als organismes públics, així és com s’aconsegueix alguna cosa”, ha reblat Jaume Pavía, de la PDSPT. “De 90 casos que hem atès, 85 s’han solucionat. No som pas una gestoria, sinó que acompanyem a qui ho necessita en la seva demanda”.
El debat ha servit per plantejar assumptes com ara el paper dels serveis socials, o quines són les mobilitzacions a la ciutat; “està costant mobilitzar la gent i que surti al carrer”, deia l’Ivan de la XSP”, mentre l’Andy proposava alguna mena de mobilització permanent, en la seu de l’ajuntament, “per reclamar els nostres drets i recuperar la nostra dignitat, ja que d’altra manera no aconseguirem res”, afirmava. El Javi, apostava per una millor organització: “els qui estem aquí sí que estem acosenguint coses, amb més gent i amb més suport d’altres entitats, encara podríem arribar més lluny!”.
Altres grups presents han estat la Xarxa d’Horts Urbans de Terrassa, i el Casal d’Amistat Catalano-Cubana. La jornada de celebració ha finalitzat amb un dinar amb cous cous, i a banda dels estands que mostraven l’activitat de les entitats participants, hi ha hagut ball amb zumba i actuacions de hip hop.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari