Divendres va tenir lloc la dissetena edició de La Descomunal, una mostra que ha esdevingut clàssica i que ajunta propostes culturals i artístiques de tot ampli ventall amb els col·lectius de la ciutat que les promouen. En aquesta ocasió ha estat protagonitzada pels col·lectius feministes Rudes Rebels i Quart Creixent, els quals es descriuen anticapitalistes, antifeixistes i d’acció directa al carrer. Precisament les organitzadores van oferir una acció lúdica que servís de repàs historiogràfic de com les dones han estat injuriades i maltractades per la ciència més heteropatriarcal al llarg de la història. Una proposta que les organitzadores van anomenar La Histèria de l’Art.
La primera parada només sortir del Kasalet, on ambdós col·lectius es presentaren, fou a la plaça de la Creu Gran amb un lectura de poesies de temàtica feminista i de l’alliberament de la dona, recitades per Selena Cotarelo i Andrea Ceballos. La marxa continuà entre la llum de les torxes enceses i amb ritme de tabals, cap a les esglésies de Sant Pere. Al pas del pont, ens trobarem diversos cartells col·locats per fer pensar, amb diverses sentències de Sigmund Freud. Se’ns recordà que l’anomenat pare de la psicoanalisi emprava el concepte de paroxisme histèric per tal de considerar una enfermetat el desig sexual de les dones, i de retruc negar-los el seu plaer sexual.
Tot seguit, participarem d’una divertida performance de la mà de l’actriu agarenca Carla Ramos, en una mena de record per eximir i alliberar les bruixes que van ser cremades pels seus pecats.
L’arribada a la Casa Baumann va culminar amb una acció contra els homes de la ciència que han estigmatitzat històricament les dones. Així, en un acte de “revenja”, les participants van gaudir llençant ous a una imatge de Freud. L’edició de La Descomunal finalitzà aquí, i qui va voler entrà al bar Bauhouse a resguardar-se del fred i a seguir comentant allò viscut durant la marxa.
Miquel Gordillo
Imatges d’Eivi Pop
Deixa un comentari