En aquesta crisi sanitària, social i econòmica en què vivim, el col·lectiu Terrassa Sense Murs no oblida les persones migrades que es troben en situació administrativa irregular i en l’afectació afegida que pateixen a causa de l’estat d’alerta. Per això, el col·lectiu enceta avui una campanya de suport a aquestes persones a les quals “el sistema ha vulnerabilitzat permanentment i que ara, més que mai, es troben amb gravíssimes dificultats per aconseguir les condicions materials bàsiques per viure”.
Terrassa Sense Murs recorda la situació que ha d’afrontar un grup de 10 joves migrants que viuen a la nostra ciutat i amb qui, manifesten, han establert un vincle des de la tardor passada. Per això, posa en marxa una caixa de resistència, destinada a que aquests joves “puguin alimentar-se, hidratar-se i escalfar-se, fins que puguin aconseguir mitjans pel seu compte”.
Per col·laborar, es poden fer arribar donacions en aquest compte bancari:
ES83 2100 0715 1001 0060 1798
Concepte: JovesTrsSenseMurs
La campanya també denuncia el “racisme institucional i l’”onada d’intervencions racistes i violentes dels cossos policials”. A la vegada, s’exigeix “al govern espanyol que regularitzi a totes les persones migrades” i que “derogui la llei d’estrangeria”, tot considerant-los ciutadanes plenes, “més enllà de les necessitats de l’economia i del mercat de treball”.
A continuació, el comunicat emès per Terrassa Sense Murs per llançar aquesta campanya i que el col·lectiu està difonent a través de les xarxes socials.
Encara no fa un mes que estem immersos en una crisi sanitària i ja és un fet que va acompanyada d’una greu crisi econòmica i social.
Un sistema econòmic orientat únicament al benefici i unes polítiques neoliberals que només potencien el sector privat són culpables de la pèssima situació en què es troba la sanitat pública a l’Estat espanyol. Un Estat que està prioritzant salvar a les grans empreses, que posa pedaços a les butxaques de les treballadores assalariades i deixa a la seva sort a les treballadores per compte propi.
Però les grans perjudicades ja a dia d’avui són les persones que el sistema ha vulnerabilitzat permanentment i que ara, més que mai, es troben amb gravíssimes dificultats per aconseguir les condicions materials bàsiques per viure. Entre elles, les persones migrades en situació administrativa irregular, a les que la llei d’estrangeria nega el dret a residir i treballar.
El 14 de març, el govern espanyol va decretar un seguit de mesures que, entre d’altres, han implicat confinar la població a casa i aturar part de l’activitat econòmica per tal de frenar el contagi de la malaltia. Per fer efectiva aquesta norma, els cossos de seguretat, recolzats per l’exèrcit, poden interpelar les persones que es trobin al carrer, identificar-les i demanar la documentació que acrediti la raó per la qual no estan tancades a casa. El trencament del confinament sense justificació pot comportar multes d’entre 600 i 30.000 euros o, fins i tot, penes de presó.
La instrucció excepcional que tenen els cossos de seguretat de comprovar que totes les persones aleguin una de les justificacions previstes per a poder transitar pel carrer, els ha donat ales per augmentar una pràctica il·legal, discriminatòria i criminalitzadora com és la identificació per perfil ètnic. Una pràctica que moltes entitats i col·lectius porten temps denunciant i que, per exemple, SOS Racisme va materialitzar amb la campanya Pareu de parar-me. Segons aquesta entitat, en les darreres setmanes n’han augmentat els casos perquè el fet que els carrers estiguin buits facilita la impunitat en aquest tipus d’actuacions ja que el paper dels testimonis per a denunciar els abusos és fonamental. Altres col·lectius i grups de suport com la Xarxa de Cures Antiracista de Barcelona, la Tancada per Drets de Girona o el Sindicat Popular de Venedors Ambulants han fet públiques denúncies
condemnant les detencions, multes i intervencions abusives per part de diferents cossos i forces de seguretat.
L’escenari exposat afecta greument a les persones que no tenen permís de residència i treball i als col·lectius que subsisteixen econòmicament, per exemple, mitjançant la recollida i venda de ferralla. Sense activitat al carrer no hi ha ferralla ni mercat on vendre-la, per tant, s’han quedat sense la seva principal i quasi única font de recursos econòmics. Tampoc poden accedir a aigua potable aquelles persones que no tenen un sostre o que viuen en infrahabitatges sense les condicions adequades per instal·lar-hi comptadors.
És la situació que ha d’afrontar un grup de 10 joves migrants que viuen a la nostra ciutat i amb els que Terrassa Sense Murs hem establert un vincle des de la tardor passada. Són joves als que intentem acompanyar perquè s’enfrontin a un laberint burocràtic farcit de pràctiques institucionals racistes: la privació de la targeta sanitària, les taxes abusives per aconseguir els títols d’identificació personal i passaport dels països d’origen, la negació del dret a l’empadronament sense domicili fix que els tanca les portes a la regularització i a l’accés a determinats serveis públics i un llarg etcètera.
Per tot això:
- Instem a les institucions que no només ara posin mitjans suficients per posar al centre la vida d’aquestes persones, les eternes oblidades i condemnades a la misèria.
- Reclamem als responsables polítics que posin fi a l’onada d’intervencions racistes i violentes dels cossos policials.
- Exigim al govern espanyol que regularitzi a totes les persones migrades, que derogui la llei d’estrangeria i que no la torni a aprovar mai més. Les persones no són il·legals i se les ha de considerar plenes ciutadanes més enllà de les necessitats de l’economia i del mercat de treball.
Alhora, per donar solucions pràctiques a les necessitats bàsiques dels joves, hem decidit posar en marxa una caixa de resistència per tal que els joves puguin alimentar-se, hidratar-se i escalfar-se, fins que puguin aconseguir mitjans pel seu compte.
Si voleu col·laborar, ens podeu fer arribar les vostres donacions:
Número de compte: ES83 2100 0715 1001 0060 1798
Concepte: JovesTrsSenseMurs
Per altra banda, i no menys important, des de les xarxes socials compartirem les necessitats que els joves puguin tenir, així com les diferents campanyes de denúncia del racisme institucional.
Visca la lluita antiracista!
Terrassa Sense Murs – Abril de 2020
Deixa un comentari