El ple municipal celebrat el passat 31 de gener es va comprometre a fomentar més activitat social a La Maurina. Gràcies a la insistència d’entitats i veïns del barri, una proposta de PSC, JxT i C’s, a la qual s’afegiren la resta de grups, se centrà en tres acords. El primer, el de crear una taula de reunió i debat, formada pel consistori i entitats, que serveixi per dissenyar nous projectes socioculturals al barri. Un organisme reclamat precisament per la Plataforma per La Maurina i Som Maurina. El segon punt aprovat consistia a establir una nova oficina d’atenció ciutadana al Casal Cívic Francisca Redondo, a la plaça de La Maurina, inaugurat a finals de l’any passat.
També s’inclou el fet de posar una nova parada de bus per facilitar l’accés al casal, que segons Miquel Sàmper (JxT), és especialment demandada pels veïns del barri. Les entitats ja saben però que han d’anar amb cura per no eternitzar els acords: el paquet de propostes aprovades no especifica una previsió de terminis. Malgrat la unanimitat en l’acord, els grups van intercanviar-se retrets a l’hora d’atribuir-se un seguit de demandes que des del barri s’estaven posant sobre la taula des de fa molt temps.
Casal cívic Francisca Redondo, a la plaça de La Maurina. MG
El govern vol impulsar equipaments cívics al Vapor Ros, el qual depèn de la Generalitat
El govern de TxT i ERC-MES va proposar i aprovar un canvi d’usos per al Vapor Ros, amb la intenció que aquesta parcel·la, ubicada al bell mig de la ciutat, sigui destinada a equipaments socials. L’oposició pensa però en un altre model per a l’espai, més enfocat a inversions immobiliàries i de negoci. JxT es va abstenir, perquè diu apostar per un «model de col·laboració público-privada». A més, posa en dubte que la Generalitat, beneficiària de l’herència d’aquest complex, inverteixi en l’espai per fer equipaments. «És hipotecar-nos per un model que potser no pot reeixir», va afirmar Miquel Sàmper. En la mateixa línia ho defensà Cs: «volen eliminar la possibilitat que allà hi hagi habitatges, i també eliminar 10.000 metres d’àrea comercial», segons Javier González, «nosaltres apostem per un model que atregui inversions a la ciutat», tot afegint que «amb aquest canvi d’usos impedim que els inversors puguin posar diners».
Per part del PSC, diuen compartir els objectius de defensar el patrimoni cultural i industrial del Vapor Ros, en paraules de Marc Armengol, però rebutgen una proposta que no ha estat consensuada: «no hem estat convidats a participar en aquesta proposta de ciutat», I també manifestaren «no tenir la certesa que la Generalitat accepti aquesta herència amb les regles del joc actuals, ni que inverteixi 12 milions d’euros». I entre els arguments, l’exemple dels antics jutjats de la Rambla, també propietat de la Generalitat, on després de 12 anys no s’ha invertit ni s’ha fet res per donar-li un nou ús. Precisament per això, Carles Caballero (ERC) defensava el seu model atès, que «el Vapor Ros fa 17 anys que cau a trossos», tot afegint que «queda clar que des del govern tenim un model de ciutat oposat al de la dreta».
Miquel Gordillo
Deixa un comentari