La iniciativa vol conscienciar sobre l’afectació que es causarà en aquest corredor biològic.
DIGITAL CAMERA
Miquel Gordillo
Conscienciar la ciutadania de l’impacte ecològic que suposarà construir el polígon Els Bellots II. És un dels objectius de la plataforma Tu ets entorns Terrassa! A més de donar a conèixer i protegir els valors naturals dels diferents espais verds al voltant de la ciutat.
Els seus impulsors destaquen la necessitat de mantenir els connectors ecològics amb altres espais de la comarca del Vallès Occidental. Ara mateix, però, han fixat els seus esforços en denunciar la situació que pateix l’espai Els Bellots. Més aviat que patirà, ja que l’Ajuntament ja té projectat i aprovat construir en aquesta àrea verda del sud de la ciutat un macropolígon industrial destinat a la logística, anomenat Els Bellots II. «És un espai obert clau en la via verda entre el massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de Collserola», assenyalen en un manifest que han signat una vintena d’entitats locals.
La denúncia d’aquests col·lectius vers l’Ajuntament és contundent: «ha pres la decisió de facilitar la urbanització dels terrenys d’Els Bellots, convertint l’espai en un gran polígon per a logística, i afegeix que «no només ha beneït la urbanització», sinó que «s’amplia la superfície urbanitzable». Per això, destaquen la contradicció del consistori, el qual «per una banda parla de connectivitat i protecció dels espais agraris, però mentrestant decideix malmetre un dels espais agraris més emblemàtics». També cita i es reclama en el manifest que es preservin els conreus de secà de l’entorn de l’Anella Verda, i així «mantenir la riquesa ambiental i el valor social que aporten».
On queda l’emergència climàtica?
Tot fent referència a l’Anella Verda, el pulmó verd que ha d’envoltar la ciutat, en el manifest conjunt s’afirma que «les institucions haurien de vetllar pel compliment d’allò que postulen protegir». Davant l’emergència climàtica que vivim, consideren aquestes entitats que és clau «complir els compromisos de desenvolupament sostenible centrats sobretot en preservar la biodiversitat». Per això, es reclama una especial atenció per preservar els microclimes fluvials del Torrent de la Grípia o de la Betzuca que travessen Els Bellots.
Es denuncia que amb la modificació del POUM s’ha ampliat la zona urbanitzable per fer un gran polígon de la logística. En el manifest s’assegura que «el Camí dels Monjos que travessa l’espai ja ha sofert prou modificacions». Ara, es preveu «una nova agressió al patrimoni memorial i històric d’aquesta ruta entre Sant Cugat i Sant Llorenç del Munt».
En conversa amb Toni Sanllehi, de la secció de ciències naturals del Centre Excursionista, i un dels impulsors de la plataforma, aquest ens corrobora que «l’afectació seria gran», i comprendria un espai ampli d’Els Bellots, «tota una zona compresa entre la masia de can Torrella del Mas fins a la planta de Can Barba. Per sota connectaria amb l’autopista, ja que es vol fer també un gran aparcament per a camions, i hem vist per la premsa que ja està adjudicat a Copcisa per fer obres, per un cost de cent milions d’euros».
Asseguren que a banda d’Els Bellots, «hi ha altres zones de l’Anella Verda que han quedat excloses», com ara els «microclimes fluvials com el Torrent de la Grípia, o de la Betzuca, que creuen i vertebren els ambients agro-forestals de l’Anella Verda».
Accions reivindicatives
«Volem fer un acte contundent, una sortida reivindicativa a la zona, També col·locar senyalitzacions durant el recorregut dels camins. La gent ha transitat molt per aquests espais, sobretot després del confinament, volem que es pugui gaudir com sempre dels entorns de Terrassa. També han participat en el text de l’ordenança de l’Anella Verda, a través del portal de participació, per demanar a l’Ajuntament «què passarà amb els espais naturals i agraris que l’Ajuntament ha exclòs de l’Anella Verda, com és el cas dels camins d’Els Bellots, que quedarien doncs sense cap regulació», apunta Sanllehi.
Una àrea de gran valor ornitològic
La plataforma Tu ets entorns Terrassa! vol que «la ciutadania conegui la realitat i el desastre ecològic», per això han encetat la campanya Protegim Els Bellots. «Aquest espai és encara gran, amb conreus de secà i travessat per rieres, que fa que sigui un autèntic corredor biològic». Afegeix Sanllehi que «amb l’aprovació de l’Anella Verda es van excloure una bona part d’Els Bellots, amb aquesta excusa, es va ampliar, i a quartejar el territori».
L’activista destaca el valor ornitològic de l’entorn: «És una zona important, amb molta presència de conills i perdius. Comptem amb dades d’observació i seguiment d’aus rapinyaires, també de l’Institut Català d’Ornitologia, les aus venen aquí a alimentar-se.»
En aquest sentit, encara confien en una mesura que pot servir per fer força, a través del programa IBA de conservació d’aus de la Sociedad Española de Ornitología. «Com que tenim registres des de fa anys, es podria fer una avaluació de la zona perquè sigui declarada d’interès especial, seria una actuació que va més enllà de la competència municipal i es podria aturar», afirma i desitja Sanllehi.
Insisteix Toni en el desastre ecològic que podria suposar: «una part del Camí dels Monjos es veuria afectada, el qual ja ha estat força modificat», en el que serà, afirma, «una nova agressió al patrimoni memorial i històric». I afegeix que la polèmica del creixement d’una ciutat com Terrassa no s’atura: «quan no és el IV Cinturó, és aquest macropolígon», lamenta Sanllehi.
Els Bellots II, gran àrea de distribució logística i d’aparcament de camions
Tal com va aprovar l’Ajuntament en el ple de desembre, es donà via lliure a la modificació del POUM per tirar endavant el macropoligon d’Els Bellots II. Seran 94 hectàrees, amb diverses parcel·les. Un total de 400.000 metres quadrats destinats a activitats productives i terciàries, pensades sobretot en la distribució logística davant la demanda de compra electrònica. Segons l’Ajuntament, es crearan més de 5.000 llocs de treball, directes o indirectes.
A la vegada, s’assegura que, gràcies a la modificació del POUM, s’han reduït els costos i el sostre edificable, i incrementat les zones d’espais lliures. En el seu dia es va anunciar que l’empresa Copcisa té previst invertir-hi 100 milions per fer ja obres i construir un gran aparcament de camions. En paraules de l’Ajuntament serà, doncs, «un polígon més ordenat i sostenible, i l’informe d’avaluació ambiental que l’acompanya, més exigent que el de 2005, vetlla per destinar més superfície a espais lliures».
Tot i les explicacions donades des del consistori, «el regidor -amb qui tenen una reunió després de la setmana de Pasqua – ens reconeixia que hi ha uns compromisos adquirits amb les grans empreses, i que retirar això costaria molts diners», apunta Sanhelli. En concret, Caballero assegurà, en una audiència pública realitzada el passat desembre: «intentem fer possible l’equilibri entre el que deia el POUM de 2003 i que es faci de la forma més respectuosa amb el medi ambient», tot assenyalant «les dificultats de modificar un pla urbanístic que atorga drets als constructors, i que es fa molt difícil per als governs posteriors revertir aquests drets que ha atorgat un POUM», i les «indemnitzacions dineràries immenses que arruïnarien generacions de terrassencs».
Una vintena d’entitats locals signen el manifest Tu ets entorns Terrassa!
Les entitats que han signat el manifest Tu ets entorns Terrassa! són:
ADENC – Associació per la Defensa i Estudi de la Natura, Assemblea Ecologista de Terrassa – La Paparola, Arran Terrassa, Associació d’Economia Solidària de Terrassa – XES Terrassa, Associació de Veïns de Can Palet de Vista Alegre, Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere, Ateneu Candela, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Centre Excursionista de Terrassa – Secció de ciències naturals, CGT Sindicat d’Activitats Diverses de Terrassa, CNT Sindicat Únic d’Oficis Varis de Terrassa, Cooperativa de Consum del Casal Popular Atzur, COS Territorial del Vallès Occidental i Oriental, CUP Terrassa, Endavant Terrassa, Fridays for Future Terrassa, Grup Local de Terrassa de Som Mobilitat, La Guerrilla dels Cossos, Taula de l’Aigua de Terrassa i Vaga Feminista de Terrassa.
Deixa un comentari