Les assembles de la CUP Terrassa i Arran Terrassa, han emès un comunicat conjunt en què denuncien que la fira del texà Denim, celebrada aquest cap de setmana en la seva segona edició, és un esdeveniment “consumista sense arrel a la ciutat”, i que només beneficia a les grans marques, en perjudici del petit comerç local. Les dues formacions denuncien també les connotacions sexistes d’aquesta fira, i que ha acabat contraprogramant el festival TNT.
Arran i CUP: “Rebutgem el consumisme de la fira texana, que no és més que un invent sense cap relació amb Terrassa”
Aquest cap de setmana hem patit un gran exemple de la Terrassa que no volem: La que dóna l’esquena a la ‘cultura’, contraprograma al festival TNT i potencia una fira consumista sense arrel a la ciutat.
No debades, la Fira del texà Denim ens resulta l’exemple clar del model de ciutat que no desitgem per a Terrassa. Una fira què, sota el parany d’impulsar el dinamisme comercial, potencia entre la ciutadania el consumisme i l’oci capitalista. A més a més, tan sols ha resultat útil per a les grans marques, donat que el petit comerç local, en molts de casos, no han pogut fer front a l’elevat preu per participar-hi. I és una denúncia realitzada per diferents bars i botigues de la ciutat en aquests darrers dies.
Per això mateix, tampoc resulta un consum responsable ni de proximitat. Des d’Arran i la CUP, per contra, apostem per l’economia social, cooperativa i solidària.
A més a més, tampoc avalem de cap manera la cessió de l’espai públic per a una fira amb clares connotacions sexistes. I és que la fira és exemple de la Terrassa que utilitza el cos de les dones com un objecte més amb el qual fer negoci, cosificar a les dones i fer mercadeig del sexisme. I permet la publicitat que infantilitza les dones (adjuntem fotografia).
Un altre dels motius que ens allunyen d’aquesta fira és el fet que està absolutament descontextualitzada de la història d’aquesta ciutat. Texans? Terrassa té un passat industrial, de caràcter tèxtil, que cal preservar. Però ha de ser mitjançant la rehabilitació (ja iniciada) d’antics espais industrials i la creació d’un recorregut històric; no pas per inventar-se una fira sense cap relació amb la ciutat. Sembla clar el patró utilitzat: Si la Fira modernista funciona, perquè no inventar-nos un altra fira similar?
Per això, emplacem l’Ajuntament a esclarir quants diners ha invertit en aquesta fira, ja sigui per assignació pressupostària directa o bé per ajudes fiscals.
Finalment, és notori l’intent de vincular el festival Terrassa Noves Tendències (TNT) amb la Fira texana Denim i la fira gastronòmica del Mercat de la Independència. Una vinculació evidenciada, per exemple, en la impressió dels mapes de la fira (amb inserció publicitària del TNT). O en la mateixa selecció de les dates per a celebrar aquesta fira texana, quan el calendari del TNT està tancat des de fa mesos.
Encara més: Resulta desagradable veure com la inauguració de la fira texana comptava amb la plana major de l’Ajuntament de Terrassa i del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Pugi (qui és una persona non grata per als moviments socials i les classes populars terrassenques, després de caracteritzar-se com un dels consellers d’Interior més repressors de la història). Mentre que, en canvi, el festival TNT quedava relegat a un segon pla mediàtic.
Deixa un comentari