Balanç de 4 anys de feina, quatre anys clau per al país i també per a ICV en els quals ha canviat, de fet, tot l’escenari polític i s’ha posat en evidència el resultat d’un procés de canvi social en el qual algunes sigles semblen ja sentenciades mentre altres aconsegueixen transformar-se en veure néixer de noves.
La secció local d’ICV de Terrassa ha celebrat, el dissabte dia 5 de novembre, la seva assemblea local. Un marc de diàleg, reflexió i discussió sobre aquests darrers 4 anys, especialment l´últim període i cicle electoral(municipals, autonòmiques, generals)durant el qual Iniciativa, com a sigla, pràcticament ha desaparegut en favor de diferents confluències tot fent una aposta decidida i aportant la seva experiència i el seu capital humà.
Assemblea local d’ICV Terrassa, novembre 2016. Foto ICV
El balanç general és positiu, encara que localment els resultats, al menys des del punt de vista dels equips humans, han estat sorprenents en alguns casos i poc o gens agradables o fins i tot injustos, segons qui opina. Aquest podria ser el cas de Terrassa, on després d’un llarg trajecte de protagonisme en la vida local, amb representació significativa al Ple i formant part de governs, ICV tancava una legislatura municipal amb tres membres responsables de govern (PSC-ICV) per optar en un llista nova (Terrassa en Comú) en la qual, tot i ser la força històrica més important, amb més membres, bagatge i estructura, només optava a treure’n una regidora de la pròpia organització, l’actual regidor Emiliano Martínez.
En tot cas, el marc general és més que positiu (encara i que a Barcelona, per exemple, ICV ja havia format govern amb el PSC i en millors condicions que ara mateix), i la militància egarenca se sent satisfeta malgrat tot.
Sobre les opcions i campanyes considerades més importants d’aquest període, l’assemblea es ratificà en l’aposta pel referèndum, és a dir, la consulta al poble de Catalunya perquè elegeixi el seu horitzó sense condicionaments: «Cal possibilitar que la ciutadania decideixi quin camí triar, i cal una discussió oberta de totes les possibilitats», afirmen en un document fet públic.
D’altra banda considerà molt greu que «el partit més corrupte de la història recent i el responsable de les retallades que tantes desigualtats i patiment generen pugui governar gràcies al suport de C’s i l’abstenció del PSOE».
És per això que consideren necessari i es ratifiquen en l’aposta per la construcció de «construir una esquerra més eficient i amb capacitat d’oferir alternatives, a partir de les demandes de la societat (ecologia, lluita contra la corrupció i les desigualtats, salaris dignes, participació regeneració democràtica), i capaç d’articular noves majories».
Aquesta aposta, creuen, està en la línia d’avaluació positiva feta del cicle viscut; però en un gir que podria semblar contradictori la volen fer «contribuint des d’una ICV a Terrassa més forta, proactiva i oberta», el que sens dubte demanarà esforços i recursos a aquest enfortiment de la pròpia organització just quan es planteja i es treballa per crear un «nou subjecte polític», el dit partit dels Comuns nascut en l’onada expansiva de l’èxit del fenomen Colau/Comuns, del qual també ICV reclama la seva part de responsabilitat.
En tot cas, l’opció de l’assemblea local d’Iniciativa aposta per revitalitzar la seva gent i els seus equips de treball. I ho fan mantenint al capdavant de l’organització l’equip format per Xavi Martínez com a coordinador i Fabiola Gil com a coordinadora locals, i recuperant per a tasques orgàniques a un pes pesant que havia quedat mig desaparegut, l’exregidor Manel Pérez com a portaveu.
Crear el nou espai d’esquerres. Aposta per la municipalització de l’aigua
ICV, fent una crítica, com a mínim implícita, a qui pensa que les confluències actuals són estació d’arribada, considera que hi ha les «bases per a la consolidació d’un nou gran bloc polític i social a Catalunya», que permeten ara «treballar a Terrassa en la consolidació i construcció d’aquest nou espai d’esquerres i ecologista amb vocació guanyadora, majoritària i de govern a la ciutat».
Així, doncs, ICV «treballarà per coliderar aquest procés, primer amb la formació d’un ideari comú a partir d’un debat on ICV aportarà tot el seu bagatge plenament identificable amb l’esquerra, el feminisme, el catalanisme popular, on el món del treball i l’ecologia han de jugar un paper principal i de centralitat».
Mentre, ICV de Terrassa reitera la seva aposta per la municipalització de la gestió de l’aigua, que sigui transparent, amb la participació i el control social per part de la ciutadania, posant en valor i «reconeixent la tasca de debat, d’informació i sensibilització desenvolupada per la Taula de l’aigua de Terrassa i d’igual manera el paper que desenvolupa el Consell d’entitats d’acció ciutadana i del Consell editorial».
Redacció
Deixa un comentari