Can Bofill és una masia del segle XIV que forma part del Pla Especial del Patrimoni Històric i Arquitectònic de Molins de Rei (Baix Llobregat) dins d’una finca de 49,95 ha de bosc i camps de cultiu, situada al Parc Natural de Collserola.
Fa 15 anys que hi vivim en règim de masoveria i produïm aliments amb criteris agroecològics per a la PACA (Acord per a la Producció i el Consum Agroecològic). Ara, els propietaris l’han posat a la venda, fet que d’entrada ens obliga a abandonar l’espai.
Davant d’això, hem decidit donar la volta a la situació i fer un salt en la gestió agroecològica de tota la finca, incloent-hi també la constitució d’una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, amb l’acompanyament de la Fundació La Dinamo i el finançament ètic i solidari del Coop57 per fer front a la compra i rehabilitació necessàries.
Una alternativa a l’onada especulativa sobre Collserola
El principal valor de Collserola és la seva diversitat biològica. Per conservar-la és fonamental mantenir el desenvolupament equilibrat i sostenible de l’activitat agrària i forestal, que al llarg dels segles ha modelat el paisatge. En els darrers 62 anys s’ha perdut un 72% de la superfície agrària de Collserola, passant de 1749ha a 490ha (Consorci del Parc Natural de Collserola i Arran de Terra).
L’especulació amb les propietats dins del Parc Natural dificulta iniciar i tirar endavant projectes agraris, ramaders i forestals, ja que l’accés a la terra està fortament condicionat per les pressions immobiliàries. Les perspectives dels propietaris de les finques de treure un profit econòmic a curt termini xoquen frontalment amb les necessitats i ritmes agroforestals. Poc a poc, el parc es va convertint en una residència de luxe: masies al voltant de Can Bofill han estat comprades amb aquesta intenció i actualment es venen/lloguen per 2 milions d’euros/6000 € mensuals.
Aquesta onada especulativa sobre Collserola ve provocada per un context més general que afecta l’accés a l’habitatge de manera global. La precarietat en l’accés a l’habitatge impossibilita projectes de vida a llarg termini, un fet agreujat si ens ubiquem en projectes agroecològics entorn de Barcelona.
Una solució col.lectiva a l’accés a l’habitatge: Cooperativa d’habitatge en cessió d’us
La Tartana impulsem 4 habitatges cooperatius en règim d’ús. Es tracta d’un model d’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir d’habitatge digne a un preu assequible a les persones sòcies que la conformem. Aquestes gaudirem del dret d’ús sobre un dels habitatges, mitjançant el pagament d’una quota inicial i una quota d’ús mensual assequible.
Promovem així un model col·lectiu que permet desenvolupar projectes de convivència socials, participatius i solidaris. Blindant l’habitatge de l’especulació, volem incidir en la transformació social a través de l’economia solidària i sostenible, posant al centre el benestar i cura de les persones i el medi ambient.
Viure a pagès per impulsar projectes agroecològics
El projecte de la Tartana és la nostra aportació per lluitar contra l’abandonament de l’activitat productiva de les masies de Collserola. La nostra aposta és viure a pagès i de pagès, generant projectes d’autoocupació per produir aliments i gestionar el territori.
Seguirem fent els cultius d’horta i fruita, l’elaboració artesanal de pa amb forn de llenya, potenciarem la gestió de massa forestal i ampliarem el ramat de cabrum.
Assemblearisme i coresponsabilitat entre producció i consum
El projecte agroecològic de Can Bofill pren com a referent les AMAP -del francès Associació per al Manteniment de l’Agricultura Pagesa- i els CSA -Agricultura Sostinguda per la Comunitat, dels EUA. D’aquesta manera va nèixer fa 10 anys la PACA, l’Acord per a la Producció i el Consum Agroecològic, un acord que té com a objectiu buscar noves formes de relació entre productors i consumidors.
La PACA funciona a partir de la creació de circuits curts de consum, producció agroecològica, corresponsabilitat entre productores i consumidores, no intermediació i presa de decisions de manera assembleària fruit d’un assaig constant d’alternatives entre les persones que en formem part.
Implicació en diferents lluites i mobilitzacions
Can Bofill ha estat al llarg d’aquests anys un espai on han confluït persones i entitats implicades en diverses lluites del Baix Llobregat. Ha estat un espai obert on s’han realitzat jornades de formació, assemblees de col·lectius o dinars populars a la vegada que els seus membres s’han implicat i donat suport a lluites ecologistes i moviments socials com la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola, la Coordinadora Salvem el Delta (Delta Viu), mobilitzacions contra les instal·lacions finalistes de tractament de residus (abocadors i incineradores), la lluita contra Eurovegas i les mobilitzacions contra el Pla Caufec i solidàries amb les represaliades per aquesta lluita Ni muts ni a la gàbia.
Volem impulsar i escalar aquest punt de trobada, reflexió i acció. Desenvoluparem l’espai comunitari per a activitats, actes, jornades i formacions per a entitats i moviments socials, acondicionant l’espai físic per donar-hi cabuda.
Necessitem el teu suport per aconseguir la propietat col·lectiva
Tenim signat un compromís de compra-venda amb els propietaris i estem recercant finançament per poder assumir-ne la compra i la seva reforma.
Hem proposat al Coop57 que compri la finca i així esdevingui una propietat col·lectiva d’entitats i moviments socials i alhora que financi la rehabilitació i per aquest motiu us demanem el vostre suport.
Volem treure Can Bofill del mercat i construir un espai col.lectiu blindat a l’especulació.
Can Bofill no es podrà vendre mai, la propietat sempre serà col.lectiva. Volem consolidar al bell mig de Collserola un espai de construcció d’alternatives i de resistència a l’especulació i seguir desenvolupant projectes agroecològics.
Com ens podeu ajudar?
• Avalant-nos socialment. Per fer-ho cal que signeu des de la vostra entitat o col.lectiu el document que us adjuntem, en el que doneu suport al projecte de la Tartana i la compra de Can Bofill i manifesteu que creieu que encaixa en els principis del Coop57.
Si voleu seguir el projecte entreu a http://canbofill.coop i subscriviu-vos a la llista de correu.
Deixa un comentari