- Ecologistes en Acció fa una anàlisi en profunditat de l’acord final de la COP28, que qualifica com a “decebedor, insuficient i ple de coladors”.
- Massa interessos enfrontats impossibiliten assolir un acord a l’alçada de l’emergència climàtica.
- L’organització ecologista rebutja categòricament la inclusió al text de la nuclear, la captura de carboni i altres falses solucions, alhora que afirma que sense un canvi radical del sistema capitalista dependent dels fòssils, allunyada de les estructures patriarcals, colonials i extractivistes, serà impossible assolir la justícia climàtica.
A les onze del matí tocades a Dubai, les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic han adoptat l’últim esborrany d’acord, presentat aquesta matinada. El text, font de grans conflictes entre blocs geopolítics al llarg dels darrers dies, compta ara amb l’aprovació unànime dels països. Per a les organitzacions ecologistes, feministes i sindicals, el text és insuficient i ple de “coladors” que, diuen, poden permetre incompliments greus del que s’ha acordat fins ara.
La nit, molt llarga per als equips de negociació, ha permès desenvolupar una tercera versió del document més important que havia de sortir de la COP28: el Balanç Global. Els altres paquets aprovats són els referents al finançament (en termes generals i també, en concret, per a adaptació i pèrdues i danys) i la mitigació.
El gran objectiu de posar fi als combustibles fòssils queda recollit al text, però novament amb una redacció confusa que no estableix amb la claredat necessària una fi dels combustibles fòssils diferenciada i alineada amb les indicacions científiques.
Tot i que apareix, per primera vegada en un text de la COP, la necessitat d’allunyar-se de tots els combustibles fòssils, dels subsidis a les indústries contaminants o la necessitat de reduir les emissions a la meitat el 2030, aquest Balanç Global està molt lluny de la urgència actual i de ser capaç de limitar l’increment de la temperatura global a 1,5ºC.
Per Ecologistes en Acció, la inclusió de falses solucions, com l’energia nuclear, els combustibles “alternatius” o la captura de carboni, suposa un enorme perill per a tota la humanitat i obre la porta que s’anteposin els interessos empresarials i la necessitat de lucre de les grans empreses, en comptes de destinar esforços a tecnologies ja demostrades com les renovables.
El text final continua sent una cessió als països productors de petroli com els EUA i l’Aràbia Saudita, que han bloquejat les mencions explícites d’esborranys anteriors sobre posar una fi ràpida justa i definitiva als combustibles fòssils, obviant una vegada més l’evidència científica .
Així mateix, la incapacitat dels països del Nord global —de facilitar el finançament i les eines necessàries perquè els països del Sud global siguin capaços d’optar per model de desenvolupaments alternatius— impedeix més avenços en la lluita climàtica, a causa de l’enorme dependència d’aquests països als fòssils per a l’eradicació de la pobresa. Objectius com triplicar les renovables difícilment podran donar una resposta a l’emergència climàtica si aquests no es basen en la substitució dels fòssils i s’adrecen especialment a les comunitats més vulnerables.
Pèrdues i danys
Tot i que aquesta cimera va començar amb la històrica decisió de la posada en marxa del fons de pèrdues i danys, la inclusió d’aquest fons al text final és insuficient, a causa del rebuig dels països del Nord. La seva incapacitat per acceptar les pèrdues i els danys com el tercer pilar finançament només serveix per augmentar les desconfiances dels països més vulnerables.
La versió final aprovada inclou el reconeixement de les bretxes existents en finançament. A més, podria deixar oberta la possibilitat de noves fonts de finançament, com ara la posada en marxa de nous impostos a la riquesa o un impost als beneficis caiguts del cel de les grans empreses, encara que això no apareix específicament a la redacció final.
Tot i així, i seguint la tònica del document, el text segueix sense respondre amb la contundència necessària. Resulta incomprensible l’eliminació de la menció a les persones i els coneixements de la població indígena, o les referències als drets humans. També ignora la necessitat de posar en marxa programes amb perspectiva de gènere. En conclusió, l’apartat de pèrdues i danys deixa desprotegides les poblacions i les regions més vulnerables i s’allunya encara més de la justícia climàtica.
Finançament
El paquet de finançament té llums i ombres en el seu haver, cosa que per a Ecologistes en Acció resulta preocupant, després dels avenços dels últims anys. Segons les seves paraules, resulta “incomprensible i hipòcrita la manca de claredat i compromís per part del Nord global de contribuir al finançament necessari”.
El Nou Objectiu Col·lectiu Quantificat, un dels grans processos que es troben en curs i s’haurà de completar a la cimera de l’any que ve a Baku, destaca positivament amb mencions al deute, espai fiscal i la necessitat que el finançament climàtic no perjudiqui financerament els països del Sud global.
Tot i amb això, falla en el reconeixement de la il·legitimitat del deute i, el que és més preocupant, segueix confiant en estructures, com el Banc Mundial, que són responsables de la desigualtat mundial. El text de finançament en conjunt manté un llenguatge que manca de la fermesa necessària i obre la porta al finançament privat. És notòria, també, l’absència de verbs d’acció i un recordatori més sever a les parts sobre la necessitat de compensar la quantitat que continua faltant al Fons Verd per al Clima.
Adaptació
El document final aprovat no aconsegueix l’ambició necessària respecte a l’objectiu global d’adaptació. Si bé, per primera vegada, s’observa una menció a l’IPCCC i a la necessitat d’accelerar la implementació de l’adaptació, també s’elimina la menció —que sí que apareixia en la darrera versió— sobre la responsabilitat històrica dels països del Nord global, la seva obligació d’oferir nous fons addicionals i continuar incrementant-los els propers anys.
Sobre el finançament per a l’adaptació, destaca de nou la vaguetat del llenguatge i la manca de compromís per part del Nord global, així com la manca d’una menció explícita a les pèrdues i els danys. També falta, tal com manca en general en les conclusions de la cimera, més consideració als temes de gènere, cosa que en aquest paquet en concret apareix esmentat amb prou feines dues vegades. Per a Ecologistes en Acció s’evidencia una “manca un compromís seriós amb el finançament que necessitem.”
Reaccions i societat civil
Els països dels petits estats illencs, que estan en greu perill, han expressat al plenari de tancament de la cimera la seva preocupació per la insuficiència dels acords assolits, i han recalcat que cal un canvi exponencial per fer front a l’emergència climàtica. Alhora, han mostrat satisfacció per la menció a la ciència, però també preocupació si, a la pràctica, s’ignoren aquestes recomanacions científiques. Finalment, han posat èmfasi en que, malgrat que s’esmenta la fi dels subsidis als combustibles fòssils, hi ha buits legals que no ho fan definitiu, i han declarat que les falses solucions presentades als textos són un pas enrere.
Per la seva banda, les organitzacions socials presents a la COP28 s’han unit aquests dies per exigir la fi dels combustibles fòssils i la necessitat d’un finançament addicional, públic i suficient. Al tancament de la Cimera del Clima, mentre abandonen el recinte de les negociacions, insisteixen que l’esforç real ha de partir dels pobles per continuar desenvolupant les alternatives i exigint els canvis necessaris als municipis, les regions i els països.
Delegació d’Ecologistes en Acció a Dubai
Després de l’anàlisi del text final, Ecologistes en Acció incideix que “aquests tímids acords s’han de reflectir en els esforços de l’estat espanyol que encara segueix molt lluny de complir les indicacions científiques i dotar del finançament necessari, tal com mostra el darrer esborrany del PNIEC”. De la mateixa manera, insta la UE a complir amb la seva pròpia paraula per evitar al conjunt de la Unió aquestes llacunes del text, i revertir, entre altres mesures, la inclusió d’algunes d’aquestes tecnologies a la taxonomia de la UE.
Javier Andaluz, responsable de Clima i Energia: “Aquesta decisió està molt lluny de l’acció decisiva i històrica que necessitem. La incapacitat dels països del Nord global per facilitar una transició justa a tot el planeta, unida als bloquejos dels països amb interessos petroliers, com els Estats Units i l’Aràbia Saudita, continuen posant en perill 1,5°C, per molt consens científic i social que es digui que existeix sobre la qüestió. La societat civil continuarà resistint davant de les llacunes i falses solucions d’aquest text i exigint un finançament equitatiu”.
Sara Bourehiyi, coordinadora de Finances Sostenibles: “No podem continuar endarrerint més temps el fons de pèrdues i danys, com un tercer pilar de les finances climàtiques. No hi ha més temps per perdre, les conseqüències de la crisi climàtica ja s’estan deixant veure a tot el món i especialment als països del Sud global. Cal augmentar l’escala de finançament fins als trilions de dòlars, en línia amb el que indica la ciència, per evitar sobrepassar l’1,5 ºC”.
Rodrigo Blanca, portaveu d’Ecologistes en Acció Córdoba: “Sense un procés genuí de justícia i reparació entre el Nord i el Sud global, sense un canvi de paradigma, del de la competència i la dominació al de la cooperació i la confiança, continuarà sent impossible fer front a l’emergència climàtica de manera efectiva”.
Irene Rubiera, representant de l’Àrea Jurídica: “Després del que hem vist i viscut els darrers dies, aquest acord és, en el millor dels casos, decebedor i, en el pitjor, simplement un cruel recordatori que els interessos econòmics prevalen per damunt de les vides de les persones. Avui comencem el treball per a la COP29 perquè, no s’oblidin les parts, l’ecologisme i els moviments socials continuarem aquí defensant-nos”.
COP28: La hipocresia frena l’abandó just i definitiu dels combustibles fòssils
Deixa un comentari