Concentracions massives a més de 100 ciutats arreu de l’Estat. Diversos col·lectius recorden que s’ha de revisar el contracte del CatSalut amb l’empresa privada Mútua de Terrassa.
El 30 de juny van tenir lloc concentracions davant de centres d’atenció primària a 44 municipis de Catalunya, més de 100 arreu de l’Estat. A Terrassa, es va inicar una marxa des del CAP Rambla fins al Raval, davant l’Ajuntament. Secundada per altres col·lectius, com la Marea de Pensionistes, el Consell d’Entitats, sindicats, i activistes d’altres poblacions com Viladecavalls i Rubí, durant l’acte es recordà que els grups municipals no estan per la labor a revisar el contracte del CatSalut amb Mútua de Terrassa que tocaria fer a finals d’any, tal com se’ls va demanar 38 entitats locals en el Ple del mes passat. A la vegada, s’avisà que cal fer més pressió i la mobilització en defensa de la sanitat pública tot just passat el parèntesi estival.
“Cal recuperar les visites presencials”
La concentració a la nostra ciutat, conduïda per la Marea Blanca/PDSPT, recordà que l’atenció primària “ja estava infrafinançada i amb pocs recursos abans de la pandèmia de la covid”, i com posteriorment “han quedat paleses totes les mancances que s’anaven arrossegant”.
A banda que els professionals van ser sotmesos a situacions de risc per a la seva salut, afegeix Marea Blanca, la ciutadania va veure com es van tancar CAPs i la meitat dels consultoris locals, alguns dels quals segueixen inexplicablement sense obrir, com és el cas a Viladecavalls.
Es denuncia que es va instal·lar un model assistencial enfocat a les visites telefòniques, només presencials en casos de màxima urgència, provocant fins el dia d’avui incertesa i desconcert en la població, assegura la Marea Blanca/PDSPT.
Les demandes del col·lectiu davant la situació sanitària a la ciutat inclou els següents punts:
- Recuperar les vistes presencials a criteri del pacient.
- Recuperació de la metgessa i la infermera de referència.
- Reobrir tots els CAPs i consultoris locals, Crear ja els dos CUAPS a Terrassa lligats als ambulatoris i no als centres hospitalaris.
- Destinar el 25% del pressupost de Salut per als Equips d’Atenció Primària.
- Millorar els equips tecnològics, la comunicació telefònica i telemàtica per resoldre consultes administratives o de seguiment.
- Garantir els serveis de suport als Equips d’Atenció Primària per a una òptima atenció.
- Consolidar el personal administratiu, reforçar la tasca de la treballadora social, augmentar el personal d’infermeria, i recuperar el personal mèdic perdut els darrers anys.
- Posar en marxa Consells de Participació en cada Àrea Bàsica de Salut amb representació de pacients i ciutadania com a instrument per millorar la transparència, la qualitat del servei i la gestió dels centres.
- Programes d’atenció comunitària per a un enfocament globalitzador dels problemes de salut, intervenint en els condicionants socials de la salut.
Deixa un comentari