La comissió unitària d’entitats de Terrassa per una sanitat pública convoca una nova mobilització el 21 d’octubre: Ens va la vida!!

No Comment


Defensar la sanitat pública, ens va la vida!

Manifestació el pròxim 21 d’octubre

Pep Valenzuela

Terrassa vol omplir de nou els carrers del centre per continuar defensant i reclamant una sanitat pública 100% que garanteixi la salut i la vida de la població. La Comissió d’entitats en defensa de la sanitat pública convoca per al pròxim 21 d’octubre una gran manifestació que torni a posar sobre la taula les reivindicacions generals i immediates que ja foren plantejades amb motiu de la massiva protesta realitzada el passat 14 de gener:

1«-Demanem que el 25 % del pressupost es destini a l’ATENCIÓ PRIMÀRIA. Els Centres d’Atenció Primària (CAP), són molt importants en la prevenció i promoció de la salut. Fer un correcte seguiment dels pacients i assegurar el benestar de tots i totes requereix uns recursos que les administracions, actualment, no hi dediquen.

2-Demanem recuperar uns serveis de proximitat, que siguin una referència. L’atenció amb personal suficient perquè les visites puguin realitzar-se en les primeres 48 hores, com estableix la mateixa Generalitat de Catalunya.

3-Ara més que mai, calen més recursos per a les unitats de salut mental, millorant la qualitat de l’atenció per tal d’evitar patiments innecessaris, tant a pacients com a familiars.

4-Exigim uns serveis de pediatria de referència a cada CAP. La salut dels nostres infants és molt important, és el nostre futur. Volem uns serveis d’odontologia suficients i adequats per a tota la ciutadania, d’accés universal als nostres Centres d’Atenció Primària.

5-És primordial a Terrassa un CUAP (centre d’urgències d’atenció primària) amb personal propi, dimensionat al volum de població de la ciutat, amb servei 24 hores al dia i 7 dies a la setmana, que ajudi a descongestionar el col·lapse de les urgències i faciliti l’accés al sistema sanitari.

6-Exigim la construcció d’un nou CAP NORD, que actualment té unes instal·lacions sanitàries obsoletes i amb mancances d’espai, per la dignitat de l’atenció sanitària que ens mereixem.

7-Estem en desacord que el CAP CAN ROCA es gestioni de forma mixta (CST-Mútua), ja que perjudicarà els usuaris amb problemes burocràtics i administratius, i agreujarà les llistes d’espera, ja de per si inacceptables. Mútua és una organització privada, on el CATSALUT ha permès que prevalgués l’interès econòmic de Mútua quedant-se l’atenció dels especialistes, per sobre de l’interès sanitari de la ciutadania.

En Pepe Sánchez, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), informà en conversa amb Malarrassa, sobre les activitats en marxa per garantir un gran èxit de la manifestació. El pròxim cap de setmana començarà la distribució de cartells i octavetes per tota la ciutat. El manifest, no obstant això, no es farà públic fins al dia 16 d’octubre en roda de premsa.

El dirigent veïnal explica que, malauradament, hi ha poques novetats. Del conjunt d’accions que s’exigien en la mobilització del gener passat, només hi ha hagut resposta positiva i real pel que fa a la demana sobre la gestió del CAP Can Roca. La comissió d’entitats rebutjava la gestió mixta del mateix per part del Consorci Sanitari i Mútua de Terrassa, argumentant que això perjudicaria les persones usuàries amb problemes burocràtics i administratius, així com agreujaria les llistes d’espera. Sánchez informà que, ara ja, només el CST gestiona el CAP Can Roca.

Tanmateix, afegeix la Maite Bayès, membre de la Marea Blanca i de la comissió unitària denuncia que la reversió d’aquesta gestió no ha anat acompanyada d’augment de recursos i personal. De manera que «les coses funcionen igual, les cites amb el metge de capçalera encara triguen un mes, amb l’especialista un any o més, tampoc han millorat les llistes d’espera», assegura la Maite, infermera jubilada.

«La situació, en general, ha empitjorat», sentencia. Afirma que la mobilització del gener passat va aconseguir que el conseller de Salut, en Balcells, es reunís amb la comissió i es comprometés a resoldre els problemes. «Ens van prometre», recorda la Maite, «però només van fer la reversió del CAP Can Roca, i ja està. Ni la situació a Terrassa ni al país ha millorat, al contrari: les llistes d’espera encara duren. De fet, ara ja comptem la gent que espera per la llista d’espera».

La membre de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca cita l’augment de proves que es deriven a la sanitat privada, i es demana: «això cal? No podem fer que la pública funcioni en lloc de passar-li feina a la privada? Cada vegada hi ha més desigualtat», emfasitza, «això encareix la sanitat pública al mateix temps que dona forces a la privatització, cada cop més gent s’hi apunta».

En aquest context, les promeses d’un nou CAP Nord i de construcció d’un CUAP (centre d’urgències d’atenció primària) i CAP, un model de centre d’assistència que Terrassa encara desconeix; i d’ampliació del CAP Sud, sonen a molt poca cosa.

La Maite Bayès defensa que s’ha de «reforçar molt la mobilització i fer-ho de forma constant, això són lliçons clares del que hem viscut», subratlla. «La mani del gener va fer pressió, va forçar el govern a moure’s i fer promeses que queden per a l’hemeroteca. Ara veiem que això només no és suficient, cal continuïtat en la mobilització, cal denunciar, posar reclamacions».

Tot mirant el 21 d’octubre, les 12 entitats membres de la comissió unitària per la sanitat pública, entre les quals la FAVT, la Marea Blanca-Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, la Taula de l’Aigua, l’OAT, el Consell d’Entitats, el Moviment per Pensions Dignes, no ha deixat de treballar. «Per la manifestació hem de fer el mateix procés que per la del 14 de gener», assegura en Sánchez: reunions amb les associacions veïnals a tots els districtes i amb altres entitats. Unes 40 organitzacions ciutadanes s’han vinculat ja a la convocatòria, i esperen que fins al dia mani 21 octubre el nombre arribi novament, almenys, a les 83 que llavors van participar.

Related Articles

Deixa un comentari