La FAVT denuncia al ple municipal del 26-01-24: “L’alcalde va demanar a la ciutadania sacrificis i responsabilitat, a canvi de res.”

No Comment
Pepe Sanchez, president de la FAVT, intervenint al ple del 26-gener-2024. Foto: Captura-pantalla

«Aquest any, tindrem un augment d’impostos pels serveis de residus i l’aigua, uns serveis indispensables que afecten a tota la ciutadania. Aquests impostos i ordenances han estat imposats sense cap procés participatiu i sense una justificació transparent», afirma la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa en un comunicat fet públic el passat dia 26 de gener.

«Aquest augment d’impostos de serveis afegint les diferents pujades de preu, no quedarà compensat amb els sous i pensions, debilitant així l’economia de les famílies i creant vulnerabilitat», s’assegura en l’escrit de presentació de la intervenció de l’entitat ciutadana en el ple municipal del mes de gener, que aprofità per cridar l’atenció sobre l’atropellament: «Davant aquesta situació, la FAVT ha participat al Ple Municipal de gener, per fer sentir la veu ciutadana», tot denunciant la «manca de participació en aquests acords, sense poder aportar propostes i suggeriments».

La FAVT informa que ha demanat que es facin servir aquests òrgans de participació, en considerar que «ha estat una manca de sensibilitat cap a la ciutadania, ja que li afecta la seva economia i benestar, i perquè té tot el dret a opinar i valorar sobre la gestió dels seus impostos».

D’altra banda, s’afegeix en el comunicat i la intervenció davant del Ple, «l’augment dels impostos en residus pot resultar indignant, ja que no és lícit pagar més per un servei deficient que té molt a millorar en molts aspectes com són el problema estructural d’Eco Equip, la brutícia als carrers o la recollida de voluminosos».

La FAVT ha demanat que l’Ajuntament es comprometi a millorar la gestió dels residus i que sigui «transparent envers la ciutadania, i que compti amb ella per trobar solucions conjuntes aplicant mesures i accions efectives».

També s’ha demanat conèixer les mesures de l’Ajuntament contra l’incivisme, la situació de serveis socials o la privatització del transport públic amb «tot el que pot comportar a la ciutadania, augment de preu, canvi en línies o horaris, etc… afectant el seu dia a dia».

Finalment, es demana que hi hagi un «compliment i seguiment de les mocions aprovades al Ple i la convocatòria de la Taula de mobilitat», al mateix temps que lamenta el fet que «la resposta del govern de la ciutat ha estat ambigua e insuficient».

Llegiu el text íntegre de la intervenció de l’entitat veïnal en el Ple Municipal de gener de 2024:

Intervenció de la FAVT al ple municipal del 26 de gener de 2024 en l’apartat de participació de les entitats referida a l’augment dels impostos i ordenances municipals per l’any 2024

La fiscalitat és un tema important, pressupost, impostos i ordenances, són elements fonamentals de les decisions municipals, i s’ha de buscar la millor fórmula perquè les eines participatives estiguin fonamentades amb la ciutadania, sobretot, en els temps que vivim, i que la ciutadania ha d’entendre que la fiscalitat és una necessitat, això si, aplicada de forma justa i justificada, amb la màxima transparència i participació.

Augmentar els impostos sense cap justificació és el més fàcil, i com és evident no hi ha un augment just, com l’Ajuntament ha volgut justificar. Cal tenir en compte que aquest augment cal relacionar-lo amb les diferents pujades dels diferents serveis, menjar i altres incidències al que les llars han de fer front. I com és evident, aquestes pujades no quedaran compensades per l’augment dels sous i pensions.

I per un altre fet important, son impostos i ordenances imposades sense cap procés participatiu on la ciutadania hagi pogut incidir, aportar propostes i suggeriments, senzillament, ser escoltada, ja que després serà qui en patirà les conseqüències. I res té a veure amb la participació haver fet una Audiència Pública i presentació als Consells de Districte, sense la participació de les entitats.

L’alcalde va demanar a la ciutadania sacrificis i responsabilitat, a canvi de res.

Segons sembla aquest Ajuntament, ha perdut el nord en els aspectes relacionats amb la participació de la ciutadania, hi confia molt poc, només la vol per a escoltar i acatar les decisions.

Els seus responsables polítics no entenen que al final, és la ciutadania qui haurà d’aplicar les decisions, i el que és més important, totes les decisions d’actuació necessitaran el compromís i col·laboració d’aquesta, si de veritat vol que les mesures i accions siguin efectives. I s’ha de fer amb la ciutadania.

Per tant, pressupost, impostos i ordenances s’han de fer amb ella, no per a ella.

Amb la màxima transparència, abandonant l’ambigüitat i recollint les propostes i suggeriments, senzillament, tractant a la ciutadania com a adulta.

La redacció del Pressupost, els impostos i les Ordenances es preparen amb prou temps, que permet la participació de la ciutadania, si més no, amb les entitats, tot és qüestió de voluntat política i que tot sigui molt més transparent.

Es poden demanar sacrificis i compromís a la ciutadania, quan l’Ajuntament se l’exigeix a si mateix. Augmentar impostos a canvi de res, no és assumible, i la ciutadania es podria revoltar.

Sobretot, quan porten anys on alguns serveis municipals s’han degradat, i els governs han mirat a una altra banda.

Aquest equip de govern hauria d’explicar que pensa fer, per exemple:

-Amb el malestar de l’OAT, quan manifesta que no ha pogut participar de forma directa i amb l’antelació necessària en la formulació de les noves tarifes, impossibilitant complir amb la seva funció i responsabilitat d’obrir espais de participació ciutadana.

-Amb la decisió de privatització del transport públic, sense convocar la taula de mobilitat que es espai consultiu i participatiu a on s’ha de generar el debat.

-Quines mesures prendrà l’Ajuntament contra l’incivisme que hi ha a la nostra ciutat.

-Amb la situació de Serveis Socials?

-Amb el greu problema estructural de gestió d’Eco-Equip, com s’ha corroborat per part dels responsables de l’Ajuntament, al marge d’anar abocant diners en un forat negre. Quines mesures pensa dur a terme a curt i mig termini?

-Quan es netejaran els contenidors per a dins, acord aprovat pel Ple.

-Què es pensa fer per solucionar el tema de brutícia als carrers.

-Quan es posarà en marxa el nou sistema de recollida de voluminosos, acordat pel Ple.

-Quan es farà una veritable política de gestió de residus, per arribar als objectius de recollida selectiva, i la implantació del porta a porta al 50% del municipi?

-Algú pensa dir la veritat sobre l’aplicació de la Taxa Comarcal de residus, on l’Ajuntament a defugit de la seva responsabilitat, amagant el problema i sense transparència. Algú pensa explicar-li a la ciutadania que haurà de pagar dues taxes, que li comportaran un augment efectiu del 53,50 % a canvi de res.

També indicar que després de 20 anys de la Taxa de residus, no s’ha introduït cap més bonificació ambiental, que ajudin a millorar el compromís de la ciutadania, per aconseguir ampliar la quantitat d’aportacions i que ajudi a millorar les dades per aconseguir arribar als objectius, avui plenament estancats.

Pepe Sánchez, president de la junta directiva de la FAVT va llegir el text de l’entitat posicionant-se contra l’augment de taxes, al ple. Foto: Captura de pantalla

És evident que sense una contraprestació dels serveis, de forma eficient i compromesa, no justifica cap augment. L’Ajuntament ha de demostrar la seva capacitat de gestió, la millorà i qualitat dels serveis municipals, la seva capacitat i compromís demostrat, i l’exigència de millorar-los de forma permanent. Avui per desgràcia, no té resolts alguns dels serveis que presta, amb moltes deficiències i mala gestió. Per tant, l’Ajuntament ha d’explicar molt bé perquè es produeixen, i amb la màxima transparència dir com ho pensa solucionar, quines mesures i actuacions.

Fins ara la seva opacitat i indiferència son més que evidents, la situació d’Eco-Equip, és l’exemple d’aquesta mala gestió, i res justifica continuar fent aportacions econòmiques, i posar en marxa dues taxes, és un frau i engany a la ciutadania. Primer s’han de posar sobre la taula les mesures i actuacions per a revertir la situació i després determinar les aportacions a fer. Seguir abocant diners en la situació actual, és un frau que demostra la incapacitat per a afrontar la gravetat de la situació, que cal tallar d’arrel.

La gestió pública no és qüestió de triar cada 4 anys, “ens ateny a tota la ciutadania i està vinculada a una idea dinàmica de participació, que ha de deixar de ser un simple receptor de decisions polítiques per convertir-se en un subjecte permanent de corresponsabilitat sobre la presa de decisions estratègiques”. La FAVT, en representació d’un conjunt d’entitats veïnals, ho ha demanat moltes vegades, i el seu compromís en la millorà dels serveis, la seva qualitat i exigència en el funcionament dels mateixos, és més que evident. Per això, demanem que aquest Ajuntament faci un canvi en el seu comportament, i sigui capaç d’una vegada, d’aplicar una política de participació molt més activa, un nou model de governança que tingui com a centre d’actuació la ciutadania.

Els pressupostos, impostos i ordenances per l’any 2024, hauran estat imposats, però sense l’acord i compromís de la ciutadania, poc transparents en molts apartats e injustos.

Demanem que hi hagi un compromís ferm per resoldre la situació en que es troba Eco-Equip i donar compliment a les mocions que es van aprovar al Ple sobre residus.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Related Articles

Deixa un comentari