Dues mil persones voten a Terrassa a favor de la República en la consulta del 14 de maig

No Comment

Celebrada amb èxit a tot l’Estat, l’objectiu d’aquesta consulta és el de treballar per una iniciativa legislativa popular per un referèndum vinculant que permeti la ciutadania optar entre Monarquia o República.

En el total de l’Estat, es van comptabilitzar 76.106 vots a favor de la República, 4.731 vots a favor de la Monarquia.


Miquel Gordillo

Han estat finalment 17 les meses repartides per la ciutat on es podia votar. Per fer-ho, només era necessari ser major de 16 anys, i donar el codi postal de residència. Malgrat que no es tractava d’una consulta vinculant ni oficial, sinó un acte d’expressió lliure i democràtica, segons expressaren els seus organitzadors, la celebració de la Consulta Popular Monarquia o República es qualifica d’èxit, tant per organització com per participació, encara més a Catalunya. “Sense recursos, només amb els mitjans de difusió propis”, més de 4.000 persones voluntàries han fet possible aquesta consulta, amb la qual “s’han superat les expectatives més optimistes”, destaca l’organització.

Des de la comissió local que organitzava la consulta des de feia quatre mesos, també es fa un balanç positiu de la jornada. Igualment, es considera “insuficient, ja que es podrien haver posat més taules i mobilitzar més republicans i republicanes que els 8 mil de l’estat o la seixantena de la nostra ciutat”.

Votació a la mesa ubicada a la Plaça Salvador Espriu, el passat dissabte 14 de maig. MG

En tot cas, ara, tal com s’afirmava i com era l’objectiu d’aquesta expressió democràtica, es vol treballar per una iniciativa legislativa popular que permeti dur a terme un referèndum, en aquest cas sí, oficial i vinculant: “El resultat majoritari per l’opció de República com a forma d’estat, ens porta a la convicció de treballar per això”, manifesta l’organització local.

2.170 vots a Terrassa, malgrat que molta gent no coneixia la consulta

Terrassa ha estat un dels llocs amb més participació, L’organització local ha constatat, durant les hores davant les meses, que els electors i electores ha estat persones més grans de 50 anys, que bona part de la ciutadania no s’havia assabentat d’aquesta consulta, i que no tota la militància dels partits d’esquerra s’ha esforçat a participar en l’organització d’aquesta. En tot cas, es destaca que el fet de ser “popular i no institucional, genera una bretxa considerable per valorar la voluntat participativa de la ciutadania”.

Mesa de votació a la Plaça de Catalunya

Tot i això, es considera molt positiu els vots recollits, que han estat en total 2.170: 79 per la Monarquia, 2.076 per la República, 10 blancs i 5 nuls. A banda de destacar el “retrobament de les persones republicanes i de revifar” aquest moviment arreu, també es considera positiu el fet de “no haver patit cap altercat de la ultradreta”.

Hi ha hagut un total de 724 punts de votació a tot l’Estat. Segons les dades oferides per la plataforma organitzadora, han votat 81.617 persones: 76.106 vots a favor de la República (93,25%), 4.731 vots a favor de la Monarquía (5,81%), 780 vots en blanc o nuls (0,94%).

Resultats per comunitats autònomes:

 

Related Articles

Deixa un comentari