“Els bancs només busque beneficis, no pensen en absolut en l’interès de les persones. Nosaltres només demanem un lloguer social”. És una de les reivindicacions que fan les famílies que han hagut d’ocupar, o recuperar més ben dit, un sostre per viure dignament, i que contràriament a allò que indica la llei, només es troben amb dificultats per part de les grans empreses i els bancs, propietaris com són de molts immobles buits. Denuncien que aquestes fan de forma indiscriminada talls de llum, i de nou, que no s’atén a la seva petició de poder gaudir d’un lloguer social i assequible donada la situació precària que tanta gent pateix a la ciutat.
Membres del col·lectiu Sin Vivienda comparegueren ahir divendres al Raval, davant de l’Ajuntament, per donar a conèixer la greu situació que pateixen aquestes famílies respecte els talls de llum, les elevades factures dels rebuts, i la manca d’un lloguer social que els permeti viure dignament. Denuncien que les subministradores practiquen talls de subministrament de forma constant, tot apuntant a Endesa com a culpable. I al Banc de Sabadell per les seves pràctiques poc ètiques per pretendre fer-los fora dels pisos.
Membres del Colectivo Sin Vivienda, de l’Espai Drets, i Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, al Raval de Montserrat.
És el cas del bloc de l’avinguda Abat Marcet, 12 famílies que porten molts mesos “passant fred i sense llum”, afirmava l’Emilio, un dels afectats. A un altre bloc, al barri de Can Palet, estan fent tràmits per un lloguer social tractant directament amb el banc. “Sempre falta algun un paper, i a sobre el banc demana 600 euros per un lloguer mensual” “nosaltres només volem un lloguer social i poder tenir llum”. Denunciem les pràctiques del Banc de Sabadell, donant diners a les famílies per tal que abonadonin casa seva, assenyalen.
Suport d’entitats i col·lectius
“Són més de 4.000 pisos buits de bancs a la ciutat, memtre hi ha 3.600 persones inscrites per solicitar un habitatge”, apuntava Karim El Otmani, representant del col·lectiu. S’ha de dir, que reben també el suport de diversos col·lectius i entitats socials locals. Joan Tamayo, advocat i membre de l’Espai Drets, també present a la roda de premsa de divendres, denuncià que “nens i nenes pateixen una greu vulneració derets dels infants, i considerà vergonyós que ni un sol jutge a l’Estat espanyol aturi els talls de llum. I apuntà: “treballem per portar als tribunals les companyies elèctriques, que no tenen humanitat”. “El risc de pobresa va en augment”, afirmava Santi Aragonès, en representació del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, qui destacà que l’habitatge és un tema fonamental entre els tractats pel col·lectiu.
Mobilitzacions dilluns 6 de febrer i dissabte 11 de febrer
Com a forma de visualitzar la problemàtica, el col·lectiu ha convocat dues fites de mobilització. La primera el dilluns 6 de febrer, a la seu d’Endesa a Sabadell, a les 10.30h, per denunciar els talls de llum que duu a terme l’empresa i les elevades factures a què s’ha de fer front, especialment problemàtic per a families amb poc recursos. El proper dissabte 11 de febrer, tindrà lloc una manifestació popular, per la qual es demana suport i solidaritat de la ciutadania egarenca. el lloc de concentració serà la Plaça de Catalunya a les 11h.
D’altra banda, Karim El Otmani també expressà que celebren el posicionament de l’Ajuntament per expropiar pisos buits dels grans bancs si no fan lloguers socials, “ha de fer el que diu que farà, i animem a que ho faci”.
Deixa un comentari