Entitats ecologistes es mostren contràries a treure les anomenades “males herbes” de carrers i places

No Comment

L’ADENC i altres entitats ecologistes del territori fan una crida als ajuntaments per respectar la renaturalització dels espais urbans.


Tothom hem vist durant aquest temps de confinament primaveral com com ha proliferat la vegetació a les ciutats, també degut a les copioses pluges dels darrers dies. Degut a l’actual estat d’alarma, també s’ha paralitzat el manteniment dels parcs i jardins públics. Segons manifesta l’entitat ecologista ADENC, “el verd urbà està ocupant nous espais on normalment no prospera”, i també degut a la disminució de l’estrès ambiental provocat per l’activitat humana, s’observa molta fauna en àrees urbanes on no sol ser habitual, i encara menys en hores diürnes.

L’entitat destaca que el verd urbà “té efectes molt positius a nivell social i ecològic: millora la salut mental de les persones, els infants que creixen en entorns més verds presenten millor aprenentatge, millora la qualitat de l’aire que respirem, regula les temperatures màximes, proporciona aliment a la fauna (pol·len o altres recursos pels insectes, ocells que s’alimenten d’insectes i fruits, etc.) de manera que afavoreix així a la biodiversitat global de l’ecosistema i n’augmenta els serveis ecològics, etc.”

En tot cas, l’ADENC considera que no és adequat que els ajuntaments dediquin molts recursos a treure la vegetació verda que prolifera en parcs i jardins, i que es considera “oportunista i adventícia”. L’entitat afirma que “l’augment del verd urbà per part de vegetació oportunista i adventícia pot comportar una millora en espais urbans dissenyats amb deficiències ambientals, com ara carrers o places amb molt poca superfície verda, amb moltes espècies exòtiques que no afavoreixen a la biodiversitat, poden frenar l’erosió de sòls nus no pavimentats, ajuden a regular els cicles dels nutrients (interessant per contrarestar les altes concentracions d’excrecions de mascotes)”.

Millor destinar els recursos a hotels d’insectes o caixes de menjadores d’ocells

Per a l’ADENC, aquesta vegetació en molts casos “no malmet l’espai públic i erradicar-la no es deu a l’interès públic general, sinó a la visió ancestral de veure -les com a “males herbes”. Un concepte que prové de la vegetació que ocupava els camps i disminuïa la productivitat, que no és el cas de la vegetació urbana. Per contra, en comptes d’afavorir-la, la gestió més habitual és erradicar-la, fet que repercuteix negativament en el cost econòmic i ambiental. De fet, afirma que “no es necessari eliminar les plantes oportunistes, ja que el propi trepig de persones i gossos actuen com a control de la vegetació gratuït”.

En aquest sentit, es destaquen “moltes altres pràctiques serien molt enriquidores per als espais lliures urbans i les podrien realitzar les brigades municipals i empreses de jardineria externes sense un cost extra per les arques públiques”. Entre aquestes pràctiques que ja es realitzen en molts municipis, hi ha la d’instal·lar i reparar d’hotels d’insectes, de caixes niu per a diverses espècies d’ocells, de caixes refugi per a ratpenats, de menjadores d’ocells… També es diversifiquen les tasques a l’eradicació de veritables males herbes (espècies invasores) o substituir la vegetació al·lòctona dels nuclis urbans per autòctona de Catalunya on hi trobem unes 3.000 espècies autòctones.

Per això, l’ADENC vol transmetre als ajuntaments i a la ciutadania “la importància de respectar al màxim la vegetació oportunista que ha aparegut en espais urbans arreu dels municipis”, i considerar-la d’ara endavant un element positiu de l’espai urbà, i no s’empri el concepte de “males herbes”. També recorda el fet de no permetre l’ús d’herbicides que són agressius per la vegetació i per la salut humana, com ara el glifosat.

L’ADENC fa fet arribar una carta a tots els municipis de la Plana del Vallès amb aquesta informació, tot recordant que “les nostres peticions no pretenen ferir cap sensibilitat i tampoc pretenen fer cap mal al sector de la jardineria, un sector que considerem clau per a la transformació i millora dels espais urbans, i que malauradament com molts d’altres està passant per moments difícils i de molta incertesa.”

Aquí es pot llegir el comunicat de l’ADENC.

Related Articles

Deixa un comentari