La plataforma Tu Ets Entorns presenta al·legacions al Pla Parcial de Bellots II, “un atemptat mediambiental que agreuja la crisi climàtica a la ciutat”

No Comment

L’Ajuntament de Terrassa va aprovar per Decret d’Alcaldia el Pla Parcial del macropolígon “a l’esquena de la ciutadania, a dos dies de les eleccions municipals”, denuncia la plataforma


Miquel Gordillo

“L’Ajuntament ha aprofitat la calma d’estiu per accelerar els passos del macro-polígon de Bellots i intentar evitar així la participació social, malgrat l’interès i denúncia que s’ha anat fent”, han lamentat en roda de premsa membres de la plataforma Tu Ets Entorns, del col·lectiu ecologista La Paparola i d’ADENC.

La plataforma Tu Ets Entorns denuncia que l’Alcalde Ballart,  el passat 26 de maig i a dos dies de les eleccions municipals, va aprofitar per aprovar el Pla Parcial per Decret d’Alcaldia, sense passar pel ple municipal. “Considerem que és un ús indegut de la seva potestat just abans de posar el càrrec a disposició de la ciutadania, tot aprovant un Pla que condemna Bellots i que considerem que és incongruent amb moltes declaracions del propi Ajuntament, així com és ambientalment nociu”.

De fet, la plataforma considera que Bellots II no és l’única agressió que han tirat endavant en aquest moment d’eleccions i d’agitació mediàtica. En un sol mes s’ha aprovat el Pla Parcial de Bellots, s’ha accelerat el desallotjament dels horts de Can Bosch que volen que sigui un futur barri nou, i també la Generalitat ha arribat a un acord amb l’Estat per la B-40. Volen trinxar el territori i no els ho permetrem.

46 pàgines amb 12 blocs d’al·legacions

El procés d’exposició pública del pla parcial, que conté 1.200 pàgines, s’inicià el 6 de juny i finalitza demà passat. Tot i això, la plataforma ha aprofitat per presentar 46 pàgines amb 12 blocs d’alegacions a aquest document. “Si pretenien que estiguéssim callades és que no ens coneixen”, asseguren. Les 46 pàgines d’al·legacions enumeren “un a un els motius pels quals ens oposem a la construcció d’aquest macropolígon industrial”, ha dit Roc Padró, membre de La Paparola. Consideren que la modificació del POUM aprovada va suposar un augment d’un 5% de sòl privat al polígon, un 21% més de zona industrial i un 60% més de volum total industrial. “De 2005 a 2023 el polígon ha passat de ser un polígon industrial clàssic a un macropolígon, encara amb més impacte pel medi de què era el projectat l’any 2003”, ha explicat Padró. Per això, alerten que “continuem construint ciutat segons unes estimacions i uns valors de fa 20 anys”, i que la crisi ecosocial que ens afecta hauria de ser motiu de sobres per revisar el POUM envers el decreixement de la ciutat, l’augment de la densitat i la reducció dels impactes ambientals.

Roda de premsa de la plataforma Tu Ets Entorns per anunciar que han presentant al·legacions al Pla Parcial de Bellots II, ahir 5 de juliol a la plaça Didó.

Apunten també que l’ocupació de sòl suposaria una greu afectació de la Via Verda de Collserola a Sant Llorenç, escanyant el corredor i deixant-lo pràcticament extint a l’alçada de Bellots. Un corredor que ja té dificultats de permeabilitat pels continus incompliments de les mesures correctores per l’ampliació de la C-58. I que amb el polígon perdria la poca funcionalitat que encara té per connectar dos espais naturals protegits de tanta importància com són Collserola i Sant Llorenç. Exigim mesures que garanteixin la plena conservació de la biodiversitat de l’entorn.

“Aquest macropolígon industrial produirà 0.5 tones de CO2/any per habitant, de manera que s’incompleixen tots els preceptes de la llei de canvi climàtic i els acords de reducció d’emissions”, ha expressat Esther Querol: “Segons diuen, es posaran plaques fotovoltaiques al sostre, però totes les mesures correctores no arribaran a reduir ni un 25% les emissions”. Per això, exigeixen que el Pla d’Etapes estigui totalment vinculat a la reducció total de les emissions esperades per no incomplir els acords internacionals com el de París.

A banda, en el seu document d’al·legacions enumeren altres aspectes com la pèrdua de patrimoni històric amb la modificació del traçat del Camí dels Monjos, càlculs matussers sobre l’impacte en la capacitat de retenció de CO₂, estimacions increïbles de mobilitat amb un estudi que té poca base científica, falta d’alternatives i de garantia que el polígon industrial serà ocupat i utilitzat en cas que es desenvolupi, pèrdua d’un 10% de les hectàrees cultivades a la ciutat, afectació a un espai d’alimentació d’aus rapinyaires, entre altres.

La Plataforma Tu Ets Entorns fa una crida per “continuar la lluita per evitar les agressions al nostre territori”, en paraules d’Ana del Río, i insten a tothom qui ho vulgui a fer servir la proposta d’al·legacions que han fet per a presentar-les a nivell col·lectiu o individual. “No pararem mentre continuïn amenaçant un pam més de terra”, alerten al nou govern municipal, i assenyalen a “l’imperi del totxo” perquè posi fre “en una ciutat que ja té més d’un 25% dels polígons industrials buits i que és la ciutat amb més habitatge buit de tot Catalunya”. Ara esperen que l’Ajuntament els doni una resposta al conjunt de les al·legacions presentades, ja que consideren que “tenim dret a decidir quina ciutat volem”.

La Plataforma Tu Ets Entorns va néixer l’any 2021, aplegant un total de més de 30 entitats i moviments cívics i polítics de la ciutat sota el paraigüa de la defensa de l’entorn natural, especialment en resposta a les agressions urbanístiques que continuen actives. Volíem denunciar que l’Ajuntament està constantment facilitant l’increment de l’asfalt contra el sentir lògic dels temps que corren, alimentant així els interessos privats en contra del bé comú. 

L’any 2021 va tenir lloc una primera marxa en defensa dels Bellots que va aplegar centenars de persones a l’espai afectat pel macropolígon, contra el que avui presenten al·legacions. L’any passat van presentar un recurs de reposició per denunciar que l’Ajuntament no havia seguit adequadament el procediment administratiu i que constantment estava amagant informació, així com denunciant incongruències que van trobar amb la modificació del POUM de Bellots II.

 

Related Articles

Deixa un comentari